BLE FILMET: Canadas statsminister Justin Trudeau i engasjert samtale under NATO-toppmøtet.
BLE FILMET: Canadas statsminister Justin Trudeau i engasjert samtale under NATO-toppmøtet. Foto: Yui Mok/AFP

Slik forklarer han skandalevideoen

Canadas statsminister Justin Trudeau innrømmer at han snakket om Donald Trump da han ble filmet i Buckingham Palace.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Justin Trudeau, Canadas statsminister, fikk onsdag spørsmål om videoen der han og flere andre statsledere ser ut til å vitse om Donald Trump.

Den amerikanske presidentens navn ble ikke nevnt i videoen, men onsdag innrømmet Trudeau at det er den amerikanske presidenten det er snakk om.

– I går kveld refererte jeg til det faktum at det var en ikke-planlagt pressekonferanse før mitt møte med president Trump. Jeg var glad for å være en del av det, men det var absolutt bemerkelsesverdig, sa Trudeau under en pressekonferanse onsdag. Det skriver CNN.

Den kanadiske statsministeren sa videre at han ikke er redd for at hans kommentar om Trump vil påvirke forholdet mellom de to landene.

– Forholdet mellom Canada og USA er ekstremt sterkt, og jeg har et veldig godt forhold med president Trump og hans team, sa han under pressekonferansen, ifølge nettstedet Politico.

Oppsiktsvekkende

Det var da de fire verdenslederne var til stede på en mottakelse i Buckingham Palace tirsdag kveld, i anledning NATO-toppmøtet i London, at de ble filmet.

– Var det derfor du var forsinket?, spør Storbritannias statsminister Boris Johnson Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Han var forsinket fordi han holder 40 minutter lange pressekonferanser på sparket, skyter Canadas statsminister Justin Trudeau inn.

Macron møtte Trump til en samtale tirsdag, som ble etterfulgt av et langvarig pressemøte. I videoen fra Buckingham Palace virker Macron å fortelle de andre tre om dette. Han står imidlertid med ryggen til kamera, og det han sier er ikke hørbart.

– Ja, ja, ja, og så sa han …, kan man se en lattermild Trudeau svare.

– Og du kunne se hele teamet hans bli lange i maska, sier han videre.

Overraskelser

Under pressekonferansen onsdag opplyste Trudeau at den siste kommentaren dreier seg om Trumps annonsering om at neste års G7-toppmøte vil finne sted på Camp David.

Toppledere filmet mens de virker å gjøre narr av Trump

– Hver eneste leder har team som nå og da får hakeslepp på grunn av uplanlagte overraskelser, som for eksempel den videoen i seg selv, sa den kanadiske statsministeren under pressekonferansen.

Storbritannias statsminister Boris Johnson fikk også spørsmål om den aktuelle videoen onsdag. Han avfeide et spørsmål om han tar USAs president seriøst, som «komplett nonsens».

– Falsk

Også Donald Trump fikk spørsmål om den omtalte videoen onsdag.

– Vel, han er falsk, sa Trump om Trudeau da han ble spurt om klippet, det skriver blant annet NBC News.

– Helt ærlig, Trudeau er en fin fyr, men sannheten er at jeg sa fra angående det faktum at han ikke betaler to prosent (i forsvarsmidler), og jeg antar han ikke er så glad for det, sier den amerikanske presidenten videre.

Kort tid etter avlyste Trump en pressekonferanse var planlagt avholdt onsdag.