Filip og Jakob Ingebrigtsen, her fra VM i Doha tidligere i høst.
Filip og Jakob Ingebrigtsen, her fra VM i Doha tidligere i høst. Foto: Lise Åserud

– Artigere for alle at Filip og Jakob er med

Men pappa Gjert frykter trøbbel med dristig reiseopplegg

Gjert Ingebrigtsen hadde egentlig laminert treningsopplegget slik at de ikke skulle løpe EM i terrengløp.

Ingebrigtsen-brødrene er for tiden på treningsleir i Flagstaff, Arizona, men avbryter altså oppholdet to dager før tiden for å få med seg EM, der både Filip og Jakob er tittelforsvarere i hver sin klasse.

– Jeg tror det er morsommere for alle at guttene er med. Men det gjenstår å se om vi rekker fram. Det er mye som kan gå galt, med reise via Chicago og det som verre er, så vi får se, humrer pappa Gjert Ingebrigtsen.

Gjerts ville reiseplan

Men det er ikke bare guttene som har et heftig reiseprogram fram til start i Lisboa. Gjert Ingebrigtsen skal ut på en foredragsrunde i morgen tidlig, som strekker seg fra Båtsfjord i nord, til Oslo i sør, på under to dager.

– Jeg skal så vidt innom Sandnes for å hente noen reine underbukser på fredags morgen, så de neste tre dagene så kommer jeg stort sett til å befinne meg på et eller annet fly. Så jeg ber til værgudene om at været i Finnmark har roet seg litt før jeg lander der, ler Gjert, som er kjent for å ha lett flyskrekk.

For det er ikke bare brødrene Jakob og Filip som trenger støtte fra Gjert under EM. Han skal også ha hovedansvaret for Per Svela, Karoline Bjerkeli Grøvdal, og Narve Gilje Nordås.

– Så det viktigste er å få Gjert på plass dere nede, ha, ha, neida, det skal nok gå bra. Men jeg har fått ansvaret for mange utøvere der nede, og det gleder jeg meg til, sier han.

– Sa nei til Henrik

I følge pappa Gjert er det ingen grunn til å ha lave forventninger til guttene.

– Både Filip pg Jakob er minst like gode som i fjor. Det eneste usikkerhetsmomentet er disse magekrampene til Filip. Det har gått bra på trening, men hvis det samme skjer som på Hytteplanmila at han får vondt etter et kvarter, så blir det vanskeligere. Men på alle intervallene i Flagstaff har han følt seg helt fin, så det har hjulpet han godt å få behandling og øvelser for å holde det i sjakk.

– Så det er all in?

– Ja, når de gutta får startnummer så er det rock n roll og fårikål. Det er ingen grunn til å tro at de er dårligere enn i fjor, sier Gjert.

Eneste skåret i gleden er at eldstemann Henrik Ingebrigtsen ikke er med.

– Henrik ville løpe. Men han fikk et klart nei. Det er for tidlig. Men treningen går veldig bra. Forrige uke løp han 120 kilometer. Denne uka er han oppe i 150 kilometer. Og han er smertefri, forteller Gjert.

– Men han har ikke løpt intervaller ennå. Vi har kjørt på med rolig volumtrening. Dermed er det ingen vits i å stille på konkurranse. Selv om Henrik mente at han like godt kunne løpe her som i VM, da han virkelig hadde vondt. Trolig starter vi med intervallene i januar, kanskje litt før. Så får vi se når han er tilbake, sier Gjert, som ser meget optimistisk på utviklingen til sin eldste løpersønn.

– Smooth reise

I friidrettsforbundet gleder de seg stort over at Team Ingebrigtsen stiller til start, selv om det lenge usikkert om de kom til å ta turen til Portugal.

– Når gutta bestemmer seg for å gjøre et slikt stunt handler det om å finne et reiseopplegg fra USA til Portugal som er så smooth som overhodet mulig. Nå er det i boks, og Filip og Jakob slutter seg til en slagkraftig norsk tropp i Lisboa i løpet av helgen, sier Knut Skeie Solberg, som er kommunikasjonssjef i Norges friidrettsforbund til TV 2.

I følge Gjert var det en utfordring å finne billetter.

– Det er jo svindyrt å reise i førjulstida. Jeg får satse på at billettene blir refundert, ler Gjert Ingebrigtsen.

Mandag ble det klart at langrennsløper Didrik Tønseth også stiller til start i Lisboa, etter mye om og men med langrennsledelsen.

I tillegg løper Per Svela og Ådne Andersen i seniorklassen for menn.

Saken oppdateres!