MARERITTET I POLHAVET:

Ousland og Horn har forlatt møtepunktet

Børge Ousland og Mike Horn har kun én dag igjen med mat. Nå har de passert det avtalte møtepunktet og er åtte kilometer fra Gamme og Rotmo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Børge Ousland og Mike Horn er nå rundt åtte kilometer fra Aleksander Gamme og Bengt Rotmo. Dette opplyser ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til TV 2.

Nordmannen Ousland og sørafrikanskfødte Horn var på vei tvers over Polhavet fra Alaska til Svalbard da de møtte på utfordringer.

Da skipet Lance, som skulle møte polfarerne, satte seg fast i isen ble det besluttet å sende inn Aleksander Gamme og Bengt Rotmo. Etter planen skulle de møte Ousland og Horn i løpet av onsdag kveld, men det er nå skjøvet til tidligst torsdag formiddag.

– Ousland og Horn har torsdag morgen ankommet det avtalte møtepunktet. Rotmo og Gamme har slått leir for å samle kreftene til siste etappe, sier Ebbesen.

Rotmo og Gamme har omkring åtte kilometer igjen til møtepunktet.

Ebbesen estimerer at det er rundt fire, fem timer igjen til de møtes. Værforholdene torsdag morgen er at det blåser, men ikke dramatisk.

– Det er grei vind foreløpig, helt levelig å gå i, sier Ebbesen.

Han opplyser at polfarerne er optimistiske.

Tøff natt

Gamme og Rotmo var onsdag formiddag 43 kilometer fra Ousland og Horn. Planen var at de skal gå mot hverandre, og møtes på halvveien. Ebbesen forteller at det har vært flere forsinkelser det siste døgnet.

– Siste oppdatering er så dramatisk at Ousland og Horn har våknet etter en hvil, forteller Ebbesen med et glimt i øyet.

Selv om siste oppdatering ikke er den mest oppsiktsvekkende, presiserer Ebbesen at det har vært en tøff natt for polfarerne.

– De har hatt en veldig tøff natt siden de gikk på et råksystem. De tok lang tid å komme seg ut av dette før de gikk en god etappe, og nå har de sovet en stund, forteller han.

– En enorm prestasjon

Erling Kagge, eventyrer, forlegger og advokat, har tidligere vært på Polekspedisjon med Ousland. Han presiserer hvilken enorm prestasjon det er å krysse Polhavet.

– De har det tøft, det er en enorm prestasjon å krysse hele Polhavet. De to tøffeste tingene er å stå opp om morgenen og det andre er å sette den ene beinet foran det andre, sier Kagge

OPTIMISTISK: Erling Kagge har troen på at ekspedisjonen blir en stor suksess.
OPTIMISTISK: Erling Kagge har troen på at ekspedisjonen blir en stor suksess. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Likevel er han optimistisk.

– Jeg er optimistisk og tror dette går bra og at ekspedisjonen blir en stor suksess. Børge er supersterk, også mellom ørene. Likevel er mitt inntrykk at han er sliten nå, sier han.

Han tror ikke polfarerne frykter for eget liv.

– Jeg tror ikke de er redde for livene sine, men de har nok vært engstelige. Jeg tror ikke de prater så mye sammen. Det er ikke så mye å prate om. Jeg tror de går sørover, rett og slett, sier Kagge.

Kunne ikke gjort noe annerledes

Frode Iversen, redningsleder i Hovedredningssentralen, sier at de per nå ikke er i beredskap med tanke på den pågående operasjonen.

– Beredskap er litt drøyt å si. Vi har lagt litt planer om det skulle gå lenger, og denne operasjonen skulle gå over til å bli en redningsaksjon, forteller Iversen.

Om dette skulle bli nødvendig å bistå i operasjonen vil Hovedredningssentralen stille med redningshelikopter.

– Planen i dag er å bruke et av redningshelikoptrene til å fly opp. Der har vi både Lance og forskningsskipet som kan støtte oss ved å være landingsplass og gi oss drivstoff. Det eneste som kan komplisere et eventuelt redningsoppdrag er været, sier Iversen.

På spørsmål om polfarerne kunne gjort noe annerledes, svarer ekspedisjonsleder Ebbesen følgende.

– De kunne ikke gjort noe annerledes enn det de har gjort, bortsett fra å være fremme da.