wenches julekalender

Et magrere julemåltid – med en uslåelig saus

Luke 22: Stadig flere velger seg en magrere julemiddag, og Wenche viser deg hvordan hun tilbereder kalkun med smakfull saus.

KALKUNBRYST: I dagens luke lager Wenche kalkunbryst med en smakfull saus. Foto: Mastiff
KALKUNBRYST: I dagens luke lager Wenche kalkunbryst med en smakfull saus. Foto: Mastiff

I dagens luke lager Wenche kalkunbryst servert med rosenkål, beter og appelsinsalat og saus med smak av bringebær.

Dersom du skal lage kalkun til mange, kan du eventuelt velge en hel kalkun. Derimot kan det være enklere, og like godt, å velge 1-2 kalkunbryst.

Ved en hel kalkun kan du beregne cirka 500 gram per person.

Ved kalkunbryst kan du beregne 225-250 gram per person.

Frossent kalkunbryst tines i kjøleskap i 8-10 timer og tempereres på kjøkkenbenken 2-3 timer før steking.

Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo!

Slik gjør du det:

Smelt smør og bland inn salt, pepper og tørkede urter, for eksempel knust estragon eller annen urteblanding. Pensle kalkunbrystet med smørblandingen før steking. Stikk et steketermometer i kjøttet.

WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff
WENCHES JULEKALENDER: I førjulstiden skal Wenche gi oss tips, som kan gjøre juleforberedelsene litt enklere. Foto: Mastiff

Kalkun kan stekes ved 150 grader i 2-2 ½ timer, eller 125 grader i 3-4 timer til steketermometeret viser 68-70 grader. Pensle med kryddersmøret 3-4 ganger under stekingen.

La kalkunen hvile i 30-40 minutter før servering, slik at kjøttsaften kan sette seg. Steketid er avhengig av tykkelse og vekt på kalkunbrystet.

Tilsett litt kyllingkraft eller buljong i langpannen under steking, sammen med løk, gulrot og sellerirot i biter. Det gir en god sjy til sausen.

Saus med smak av bringebær (eller sherry)

Denne er glutenfri og er beregnet for fire personer.

  • 2 ss brunt sukker
  • 3 ss bringebæreddik eller sherryeddik
  • Ca 5 dl kyllingkraft + sjy fra kalkun stekingen
  • Ca 3 dl seter/Røros rømme
  • Salt, pepper

Smelt brunt sukker (til karamell). Tilsett eddik og kok inn til en gylden tykk sirup. NB sukkeret/karamellen vil stivne, men den vil koke seg inn i eddiken. Pass på at den ikke blir brent!

Tilsett kraft. Kok opp og la småkoke 5-6 minutter uten lokk. Tilsett rømme og kok opp og la sausen stå og trekke 1-1 ½ time, mens kalkunen steker. Sjy fra kalkunen tilsettes når kalkunen er ferdig stekt. Smak til sausen med salt og pepper før servering.

Mens kalkunbrystet steker kan du forberede grønnsakene.

Lun salat med rosenkål, beter og appelsin

Denne er beregnet til fire personer.

Skrell 2-3 beter (rødbeter, gulbeter eller eventuelt polkabeter) og del i båter. Kok knapt møre i lettsaltet vann. Ta opp og old varme (i et ildfast fat). Rens og kok 10-12 rosenkål i lettsaltet vann. Ta opp og legg sammen med betene.

Før servering, skrell 2 appelsiner og del i båter, press saften av 1 appelsin.

Varm olje i en stekepanne og tilsett beter, rosenkål og en kvist frisk rosmarin. La det surre i et par minutter. Press over saft fra appelsin, eventuelt blandet med litt olivenolje. Smak til salaten med salt og pepper. Dryss med granatkjerner rett før servering