TØFF VEI TIL VM FOR ØDEGAARD OG KING: Kun gruppevinnerne går rett til VM i neste kvalik. Alle gruppetoerne og to Nations League-gruppevinnere skal spille en VM-playoff, der 12 lag skal kjempe om tre plasser.
TØFF VEI TIL VM FOR ØDEGAARD OG KING: Kun gruppevinnerne går rett til VM i neste kvalik. Alle gruppetoerne og to Nations League-gruppevinnere skal spille en VM-playoff, der 12 lag skal kjempe om tre plasser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Slik blir Norges vei til fotball-VM 2022

Nations League-oppsettet og kvalifiseringsformatet er klart.

UEFA har nå klargjort hvem som kan møte hverandre i Nations League i 2020/21, og kvalifseringsformatet inn mot fotball-VM 2022.

Etter opprykket fra C- til B-gruppen i Nations League, kan Norge vente seg tøffere motstand denne gangen. Et mulig utfall av trekningen er en gruppe med Norge, Russland, Tyrkia og Romania.

Trekningen gjennomføres i Amsterdam 3. mars neste år.

Se alle Nations League-trekningspottene nederst nederst i artikkelen!

Veien til VM

Det er også klart hvordan de 13 europeiske plassene til VM i 2022 skal fordeles. De ti gruppevinnerne i VM-kvalifiseringen går direkte til mesterskapet.

I tillegg skal det spilles en playoffrunde for å fordele de tre siste plassene. Den inkluderer alle de ti gruppetoerne fra VM-kvaliken, samt de to beste gruppevinnerne i Nations League som verken har kvalifisert seg direkte gjennom VM-kvaliken eller kommet inn i playoffen som gruppetoer.

Det vil si at tolv lag skal gjøre opp om tre plasser. Det gjøres ved at det deles opp i tre semifinalegrupper, der vinnerne i de tre forskjellige semifinalegruppene møtes til en playoff-finale. Vinnerne av disse vil spille VM.

VAR i playoffen

Playoff-kampene blir av den typen Norge skal ut i mot Serbia i mars, der lagene kun møtes én gang og det blir trukket hvem som skal spille på hjemmebane.

UEFA har også besluttet at det skal brukes VAR i EM-playoffen neste år, noe som betyr at videodømming tas i bruk når Serbia kommer til Ullevaal.

VAR vil også bli tatt i bruk i kvalifisering til Qatar-VM i 2022, så fremt FIFA godtar at UEFA innfører dette.

– Vil endre kvinnefotballen

Det er også klart at kvinnenes Champions League endres fra 2021/22-sesongen. Da vil det endelig innføres gruppespill også her.

16 lag vil delta i gruppespillet, med fire grupper bestående av fire lag som møter hverandre hjemme og borte. De to beste i hver gruppe vil gå videre til kvartfinalene.

– Dagens beslutning vil endre kvinnefotballen. Verdens beste klubbturnering for kvinner vil gi den plattformen og synligheten man fortjener, sier UEFA-president Aleksander Ceferin.

Nations League B:
Pot 1:
Russland
Østerrike
Wales
Tsjekkia

Pot 2:
Skottland
Norge
Serbia
Finland

Pot 3:
Slovakia
Tyrkia
Irland
Nord-Irland

Pot4:
Bulgaria
Israel
Ungarn
Romania

Nations League A:

Pot 1:
Portugal
Nederland
England
Sveits

Pot 2:
Belgia
Frankrike
Spania
Italia

Pot 3:
Bosnia-Herzegovina
Ukraina
Danmark
Sverige

Pot 4:
Kroatia
Polen
Tyskland
Island

Nations League C:

Pot 1:
Hellas
Albania
Montenegro
Georgia

Pot 2:
Nord-Makedonia
Kosovo
Hviterussland
Kypros

Pot 3:
Estland
Slovenia
Litauen
Luxembourg

Pot 4:
Armenia
Aserbajdsjan
Kasakhstan
Moldova

Nations League D:

Pot 1
Gibraltar
Færøyene
Latvia
Liechtenstein

Pot 2:
Andorra
Malta
San Marino