
wenches julekalender
Karamellpudding – folkets favorittdessert
Luke 21: Karamellpudding er en klar favorittdessert i mange norske hjem. Wenche viser deg hvordan du lager den perfekte puddingen som smelter på tunga.
Karamellpudding til 6 personer
- 2 dl sukker til glasering av formen
- 1 vaniljestang
- 6 dl melk
- 2 dl kremfløte
- 5 ss sukker
- 1 vaniljestang
- 6 egg
Tips: Melken, eller deler av melken, kan erstattes med vikingmelk for de som ønsker det.
Vil du se Wenche i aksjon? Se hele fremgangsmåten på TV 2 Sumo.
Slik gjør du det
Ha 2 dl sukker i avlang form (ca 1 ½ l) og sett den på en middelsvarm kokeplate. Bruke gryteklut! Varm til sukkeret smelter til karamell. Drei formen av og til slik at bunnen blir jevnt glasert og eventuelt litt opp på kantene. Har du induksjonskokeplate, kan du smelte sukkeret i en tykkbunnet liten kasserolle og hell/fordel i formen.
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha det i en kasserolle sammen med melk, fløte og sukker. Kok opp (til det kommer én boble). Trekk kasserollen til side og avkjøl i 15-20 minutter til romtemperatur.

Pisk egg lett sammen, ikke for mye da vil det lett bli luftbobler i karamellpuddingen. Rør den avkjølte/romtempererte melk/fløteblandingen inn i eggene. Sil blandingen over i den glaserte formen. La formen stå i 5-10 minutter, før den stekes i vannbad (røren «setter» seg og hindrer luftbobler).
Sett formen i et vannbad med kokende vann (halvveis opp på formen). Stek i varm stekeovn på 125 grader i cirka 1 ¾-2 timer. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en vætet skje om overflaten er fast, men puddingen «løs» under. Det vil si at den har «satt seg».
Ta formen ut av vannbadet. Avkjøl i puddingen i formen i romtemperatur før den dekkes til og settes kaldt til neste dag.
Servering
Om nødvendig, kan du løsne karamellpudding med en spiss/tynn kniv langs kanten på formen. Hvelv på et fat med kant, slik at karamellsausen ikke renner vekk.
Server med «myk» pisket krem, eventuelt smak til kremen med av karamellsausen.
Tips: Karamellpuddingen bør lages dagen før servering for at den skal «modne/sette seg» før servering. Settes kaldt i kjøleskap. Karamellpudding holder seg godt i kjøleskapet 3-4 dager.