IMPONERER: Tomoe Zenimoto Hvas ble første nordmann under 50 sekunder på 100 m butterfly.
IMPONERER: Tomoe Zenimoto Hvas ble første nordmann under 50 sekunder på 100 m butterfly. Foto: Henrik Montgomery/tt

Zenimoto Hvas smadret norgesrekorden i EM

19-åringen Tomoe Zenimoto Hvas var raskest av alle i forsøket.

Tomoe Zenimoto Hvas (19) var raskest av alle på 100 m butterfly i forsøkene i kortbane-EM.

Zenimoto Hvas ble første nordmann under 50 sekunder på distansen.

19-åringen slo inn på 49,88. Det er norsk rekord med 61 hundredeler.

Bortsett fra Zenimoto Hvas var det kun tyske Marius Kusch (49,90) som svømte under 50 sekunder.

Zenimoto Hvas svømmer semifinale i kveld. Finalen går torsdag.

– Vi hadde håpet å se ham under 50, men én ting er å håpe. Det er alltid gøy når det skjer. Det er kanonbra. Vi er kjempefornøyde med at han gjør det i forsøkene, og vi er spente på om han kan forbedre tiden i semfinalen, sier landslagssjef Petter Løvberg.

Han tror supertalentet kan snuse på medalje om han tar seg til finalen.

– Kommer han til finalen, ligger det medaljemulighet der. 49,88 kommer ikke til å være vinnertiden i finalen. Det må svømmes fortere. En del av de han svømmer mot vil nok heve seg et lite hakk, tror Løvberg.

Markus Lie ble nummer tre i sitt heat (52,35 sekunder), mens Niksa Stojkovski svømte inn til femteplass (51,77) i sitt heat. Ingen av tidene tok de to videre fra kvalifiseringsheatet.

– Mye rusk

Henrik Christiansen er klar for finale på 400 meter fri etter at han svømte inn til fjerde beste tid i kvalifiseringen.

23-åringen, som regnes som en av medaljekandidatene i mesterskapet, svømte inn på tiden 3.39,99. Det var nest best i kvalifiseringens siste heat, og den fjerde beste tiden i kvalifiseringen totalt.

– Det er finaleplass, og det er greit. Men det var mye rusk i løpet. Det var et dårlig løp. Jeg må finne flyten i kveld. Tiden var grei, og jeg føler meg fin. Men teknisk var det dårlig, sier Christiansen til TV 2.

Han fikk med seg løpet til Hvas fra bakrommet.

– Det var dritkult. Å se Tomoe komme hit helt respektløs og klinke til, det er dritfett. Det er ingenting som er kulere enn å se de andre norske gjøre det bra, sier Christiansen.

Raskest var italienske Gabriele Detti på 3.38,16.

Christiansen blir eneste norske i torsdagens finale. Verken Jon Jørntvedt eller Erik Årsland Giskehaug klarte å ta seg videre på distansen.

Løyning med rekord

Videre er derimot Ingeborg Vassbakk Løyning etter at hun svømte inn til kvalifiseringens sjuende beste tid på 100 meter rygg. 19-åringen ble klokket inn på 58,17 sekunder, noe som var tredje raskest i sitt heat. Løyning forbedret dermed sin norske rekord.

Semifinalen avvikles torsdag.

Stina Kajsa Colleou og Eva Kummen tok seg ikke videre fra sine heat på 50 meter bryst for damer. Colleou ble nummer seks i sitt heat på 32,39 sekunder, mens Kummen ble nummer åtte i heatet etter på 31,62.

Heller ikke på 50 meter bryst for herrer tok noen nordmenn seg videre. Christoffer Tofte Haarsaker ble nummer ni i sitt heat på 27,35 sekunder, mens Jørgen Scheie Bråthen ble diskvalifisert.