marerittet i polhavet:

– Den mest dramatiske innspurten på en polferd i moderne historie

Børge Ousland og Mike Horn har kun én dag igjen med mat, og det haster å finne en løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordmannen Børge Ousland og sørafrikanske Mike Horn var på vei tvers over Polhavet fra Alaska til Svalbard da de møtte på utfordringer.

Etter planen skulle de to plukkes opp av skipet Lance nord for Svalbard på torsdag, men skipet gikk seg fast i isen på tirsdag.

Men like før klokken 13 skriver VG, som har journalister om bord skipet, at de har kommet seg løs.

Krevende forhold

Fordi skipet satte seg fast i isen ble det derfor besluttet å sende inn Aleksander Gamme og Bengt Rotmo fra Lance som skal gå Ousland og Horn i møte.

Men klokken tikker, og forholdene er svært krevende. Torsdag går de tom for mat, og både Horn og Ousland sliter med frostskader og ødelagt utstyr.

Ekspedisjonsleder Lars Ebbesen sier til TV 2 like før 11 at han nylig har vært i kontakt med de to polfarerne.

– Status nå er at de ligger i telt og slapper av. Planen er at de skal sove i fire timer, også skal vi hjemme få en oversikt over været og iskart også legger vi en plan derfra, sier Ebbesen.

Ifølge ekspedisjonslederen er været foreløpig rolig og bra. Vinden holder seg på et fint nivå, og Ebbesen tror den vil holde seg slik resten av dagen.

– Skyhøy motivasjon

Aleksander Gamme og Bengt Rotmo er nå cirka 46 kilometer fra Ousland og Horn. Planen er at de skal gå i mot hverandre, og møtes på halvveien.

– Motivasjonen til guttene er skyhøy. Fysisk og psykisk er de slitne, men nå viser disse guttene hva de har av ressurser. De er så fokuserte og detaljorienterte på fremdrift og løsning, og det er helt vanvittig hvordan de mobiliserer nå, sier Ebbesen.

Han sier at det er en svært spent gjeng som følger med på fremdriften hjemme i Norge.

– Dette er den mest dramatiske innspurten på en polarferd i moderne historie. Men jeg kan ikke legge noen følelser i det. Jeg må forholde meg til fakta, og kan ikke begynne å dramatisere i hodet mitt. Men vi er spent, for vi har liten tid å løse dette på, sier Ebbesen.