Norske soldater i Al-Asaf Air Base i Irak måtte søke dekning ender et rakettangrep tirsdag.

Direkte angrep mot baser er noe som sjelden skjer, men TV 2 får opplyst at soldatene trente på denne situasjon senest for noen dager siden.

– Mandag hadde vi vanlig tjeneste etter middag. Omtrent klokka syv detonerte det flere ladninger i campen vår. Vi responderte slik vi vanligvis gjør etter det vi har trent på, forteller nestkommanderende for de norske styrkene i Irak, Kim Kaspersen.

Det var VG som først omtalte saken.

Syv raketter

Kaspersen forteller at styrkene sikret seg i de pansrede rommene i leiren.

– Vi tok på oss hjelm og skuddsikkervest før vi satt oss i de pansrede rommene våre, også kalt shelter, sier Kaspersen.

– Etterhvert fikk vi bekreftet at det var skutt raketter mot leir. Når vi fikk bedre oversikt sikret sikkerhetsstyrken leiren vår, fortsetter han.

I 21-tiden meldte de situasjonen over. Talsperson ved FOH, Ivar Moen, uttalte følgende til TV 2 tirsdag.

– Rapportene tyder på at det har vært syv raketter inn mot leiren. Seks av dem har gått av. Alle soldatene er gjort rede for, sier han.

Det er 70 norske soldater i leiren. Her er de samlet i tilfluktsrommet. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret
Det er 70 norske soldater i leiren. Her er de samlet i tilfluktsrommet. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

De norske soldatene og koalisjonssoldatene har startet opprydningsarbeidet etter hendelsen.

– Denne typen trening og angrep har vi gjennomført et titalls ganger og vi reagerer raskt. Når det først gikk som det gikk var det en glede å se hvor raskt og effektivt de norske styrkene reagerte, sier Kaspersen.

Høyt trusselnivå

Moen forteller at trusselnivået har vært høyt de siste månedene, men at det ikke vil bli hevet ytterligere etter denne hendelsen.

– Inn mot leir er hendelser som dette uvanlig, men i området soldatene ferdes er det flere lignende hendelser, forteller han til TV 2.

Kaspersen, som befinner seg i leiren, bekrefter Moen sine uttalelser.

– Trusselen er generelt høy i Irak. Vi har sett lignende trusler tidligere, men det har ikke vært mange av denne typen angrep mot oss, sier han.

Trusselnivået er høyt i området, men det er sjelden angrep mot leire. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret
Trusselnivået er høyt i området, men det er sjelden angrep mot leire. Foto: Ole-Sverre Haugli/Forsvaret

Ingen soldater, verken norske eller fra andre land, skal ha blitt såret i angrepet.

70 norske soldater

Det er omkring 70 norske soldater i leiren. Den norske styrken skal tjenestegjøre i den urolige Anbar-provinsen vest i Irak til utgangen av 2020. Kaspersen forteller at soldatene etter forholdene har det bra.

– I natt, etter situasjonen var avklart, samlet vi enheten i brief-teltet. Vi gikk gjennom det som hadde skjedd og man fikk muligheten til å få svar på det man lurte på. Etter dette fikk de fleste sove, men vi opprettholdt en viss beredskap gjennom natten, sier han.

Basen ligger i den urolige Anbar-provinsen vest i landet. Visepresident i USA Mike Pence besøkte leiren lørdag 23. november for å feire «Thanksgiving» med de amerikanske soldatene.

TV 2 retter: TV 2 skrev først at det var materiellskader i leiren. Dette stemmer ikke.