Kristin ville føde hjemme, men ombestemte seg. Det kan ha reddet livet hennes

Kristin hadde planlagt hjemmefødsel, men en tilfeldighet gjorde at hun ombestemte seg. I dag takker hun sykehuset for at hun lever.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange norske mødre ønsker å føde hjemme. Det hadde Kristin Valen også bestemt seg for da hun ventet sitt andre barn, Leon.

Tilfeldigheter gjorde likevel at hun valgte å føde på sykehuset i Telemark istedet. Det er hun sjeleglad for i dag.

Se video øverst i saken.

Nær døden

Fødselen i seg selv foregikk helt problemfritt. Det var først da morkaken skulle ut at dramatikken startet.

Det viste seg nemlig at Valen hadde «placenta creta», en relativt sjelden tilstand hvor deler av morkaken hadde vokst inn i livmoren.

Tilstanden kan føre til store, alvorlige blødninger, noe som definitivt var tilfelle for Valen sin del. Plutselig sto det om liv og død, og den nybakte moren ble flyttet raskt til intensivavdelingen hvor hun blant annet måtte få tilført hele sju liter blod.

– Det var svært alvorlig. Det var jo livstruende blødning. Hun holdt på å dø, forklarer overlege Solveig Thorarinsdottir som var med på fødselen.

Måtte fjerne livmoren

Thorarinsdottir forklarer at sykehuset til slutt ikke hadde annet valg enn å fjerne livmoren for å få stoppet blødningen.

– Det er flere måter å løse dette på. På de større sykehusene har de jo muligheter til å stoppe dette med røntgen, men på vårt sykehus har vi ikke mulighet til det, dessverre, så da ble løsningen å fjerne livmoren.

Mens kaoset pågikk forsto Kristin alvoret, og tenkte straks på mannen og de to sønnene.

– Jeg husker at jeg våknet da vi var i heisen. Da så jeg alle ansiktene på Solveig og alle sykepleierne som var så desperate, og jeg så alt det blodet. Da tenkte jeg: «Nå dør jeg, men det kan jeg ikke. Jeg kan ikke dø fra guttene mine, for de trenger meg».

ENDTE GODT: Mor og far sammen med nyfødte Leon. Foto: Privat.
ENDTE GODT: Mor og far sammen med nyfødte Leon. Foto: Privat.

Anbefaler ikke hjemme-fødsel

Nå ønsker tobarnsmoren å advare andre mødre som vurderer hjemmefødsel, og oppfordrer til å tenke over alvoret det kan innebære. Selv hadde hun romantisert tanken om å føde hjemme, og tenkt at det var trygt ettersom hun selv trodde hun var frisk og sykehuset bare lå en halvtime unna.

– I mange tilfeller så går det bra, men det er jo sånn med en fødsel at hvis noe skjer så kan det bli veldig dramatisk veldig fort. Jeg var jo på sykehuset og hadde ikke sittet her i dag hvis jeg hadde født hjemme, mest sannsynlig.

Overlege Thorarinnsdottir forklarer at det i de aller fleste tilfeller går bra under fødsler i Norge, men anbefaler at folk velger å føde på sykehus for å være så sikker som mulig.

– Vi tar jo utgangspunkt i en frisk mor som kommer inn og skal føde et friskt barn og det vil vel helst gå bra. Men så er det de tilfellene vi ikke vet om, og det er den beredskapen vi ønsker å ha rundt fødende i Norge. Vi vil at det skal være et trygt fødetilbud, og de kan vi jo garantere på et sykehus at vi har den beredskapen.

Spesielt utsatt

Ifølge Thorarinnsdottir viser amerikanske studier at tilstanden «placenta creta» oppstår kun ved mellom 500 til 2000 fødsler, avhengig av hvilket materiale man ser på. Likevel er det noen som er mer utsatt enn andre.

– Det er et økende problem med bruk av keisersnitt. Risikioen for dette øker jo hvis du har tidligere snitt, forteller overlegen.

Samme som Kim Kardashian

Valen forteller at selv om det er en sorg at hun måtte fjerne livmoren forstår hun at hun ikke hadde noe valg, og er svært glad for at hun sitter her idag. Samtidig finnes det muligheter fremdeles om de skulle ønske det.

– Jeg hadde aldri hørt om denne tilstanden, men Solveig forklarte meg at det var samme tilstand som Kim Kardashian hadde, så da har man kanskje hørt om det. Men hun har jo etterpå fått barn via surrogati, så det finnes jo muligheter fortsatt, forteller tobarnsmoren.