Julelefserull med pinnekjøtt, klementin-rotmos og grov sennep

Mesterkokk Bent Stiansen fra Statholdergaarden byr på restemåltid av julematen.

Julelefserull fylt med pinnekjøtt, klementintilsmakt rotmos og grov sennep er en fin måte å bruke opp rester fra julematen.

Kålrotsalat med mint

  • 300 g kålrot
  • 1 ss honning
  • 2 ss limesaft
  • 1 dl hakket mint
  • 1 chili
  • ½ ts salt

Strimle eller rive kålroten og bland med flytende honning, limesaft, hakket mint, hakket chili og salt. La salaten marineres i 10 minutter.

Lefserull

4 personer

  • 8 stk lefser
  • 1 dl grov sennep
  • 400 g dampet pinnekjøttkjøtt
  • 400 g kålrotstappe
  • 3 dl klementinjuice eller appelsinjuice
  • 100 g Jarlsbergost, gjerne vellagret

Varm en ovn til 250 grader med grillelementet på. Brett ut lefsene og smør dem med grov sennep.

Kok ned klementinjuice til ½ dl og bland i ferdig rotmos (se oppskrift lengre ned). Fordel renset opprevet, kokt pinnekjøtt kjøtt på lefsene. Smør på rotmos med klementinjuice.

Rull lefsene sammen og legg i en ildfast form. Dryss med revet Jarlsbergost eller annen gulost.

Sett formen i ovnen på nederste rille og la lefsene gratineres i ca. 10 minutter til de er lysebrune på ostetoppingen. Serveres med en blandet salat til.

Pinnekjøtt med rotmos

8 personer

Tid: ca 3 timer, men dampingen skjer av seg selv.

  • 3 kg pinnekjøtt
  • 1,5 kg Vossakorv ferdig kokt

Kjøp pinnekjøtt som er kuttet opp. Om det skal være røkt eller urøkt er en smakssak. Urøkt er litt lettere å fordøye. Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann 36 timer før det skal dampes. Bent Stiansen pleier å skifte vann en gang i løpet av utvanningen.

Legg en rist i bunnen av en stor kjele. Du kan lage rist av sleiver og stekespader lagt i kryss i bunnen av kjelen, eller du kan kjøpe pinnekjøttpinner som legges i bunnen av kjelen.

Plassér alt pinnekjøttet på risten, og hell på en liter vann. Kok opp under lokk og sett ned varmen slik at vannet smådamper. Det tar tre timer å dampe pinnekjøttet. Det siste kvarteret tilsettes Vossakorv for å varmes opp. Kjøttet er ferdig når det løsner fra benet. Pass på at kjelen ikke koker tørr. Det skal alltid stå tre cm med vann i bunnen av kjelen. Stiansen pleier å legge pinnekjøttet på et stekebrett og grille kjøttet i tre minutter under grillen i ovnen før servering.

Pinnekjøttet serveres med sjyen som er i bunnen av kjelen, rotmos og kokte poteter.

Rotmos

  • 2 kg kålrot
  • 500 g gulrot
  • 500 g poteter
  • 200 g smør
  • 1 dl pinnekjøttkraft
  • 2 ss salt
  • 1 ts malt hvit pepper

Skrell alle grønnsakene og del dem i store terninger. De skal kokes i rikelig med vann i ca. 45 minutter til kålroten er mør. Sil av vannet og visp med en håndvisper til grov mos sammen med pinnekjøttkraft, salt, pepper og smør i terninger.

Kokte poteter

Beregne 200 g uskrelte poteter pr. person.

Ringerik, Mandel eller Gulløyepotet kokes i 20 minutter med skall, skrelles og oppbevares i kjele med lokk.

Legg tørkepapir over potetene så de ikke tørker ut. Potetene kan også skrelles av gjesten.

Bruker du Beate eller andre kokfaste poteter som kan skrelles, kan disse skrelles en til to dages før festen og oppbevares i kaldt vann i kjøleskap. Potetene dekkes med vann og kokes opp med 2 ts salt pr. liter vann i ca. 25 minutter til du lett kan stikke en kniv igjennom dem og de er møre og kokte.

Hell av vannet, damp den ett minutt i kjelen og legg på et par lag med kjøkkenpapir så de ikke tørker ut. Sett på lokket og oppbevar dem varmt til de skal spises.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook