BEISFJORD: Innbyggerne i Beisfjord er fortsatt isolert.
BEISFJORD: Innbyggerne i Beisfjord er fortsatt isolert. Foto: Eila Tarvudd-Sundby

Ekstremværet:

900 innbyggere fortsatt isolert i Beisfjord

I Beisfjord er bygdas eneste vei stengt på grunn av rasfare og dårlig vær. Innbyggerne er isolert for andre dag på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Beisfjord ble 900 personer isolert da bygdas eneste vei ble stengt tirsdag. Onsdag er beboerne fortsatt isolert.

– Veien er fremdeles stengt, så nå er jeg på tur til jobb med båten. Det er regn og fem plussgrader, sier Eila Tarvudd-Sundby til TV 2.

Tirsdag fortalte hun at innbyggerne fikk en SMS om at politiet skulle evakuere noen beboere som ligger spesielt rasutsatt til.

Krisestab

Tirsdag sendte rektor Anita Sletbakk ut melding til alle elever og ansatt ved Narvik videregående skole, skriver Fremover.

– Kommunen har satt krisestab, og har bedt alle om å holde seg innendørs. Det forholder vi oss til, sier Sletbakk til Fremover.

Det er ventet betydelige nedbørsmengder i Narvik og store deler av Nordland. I Narvik og Ofoten er det meldt opp mot 90 millimeter nedbør mellom klokken 18.00 tirsdag 3. desember og onsdag 4. desember klokken 18.00.

Flere fergeavganger er kansellert på grunn av været.

Narvik kommune har satt ned en krisestab, og oppfordret tirsdag innbyggerne til å holde seg hjemme dersom det ikke var nødvendig å ferdes utendørs.

50 til 100 millimeter

Meteorolog Beate Tveitan i Storm sier det blir kraftig nedbør hele veien fra Finnmark og sørover til Vestlandet de neste dagene.

– Det siste døgnet har det kommet over 50 millimeter nedbør i Nordland, sier Tveitan.

Det milde været fører til at mye av nedbøren kommer i form av regn, som igjen fryser på bakken.

– Det har vært et problem. I tillegg er det stor snøskredfare og generelt rasfare, flomfare og jordskredfare, sier Tveitan.

Til sammenligning var det totalt 59 millimeter nedbør i Bergen i hele november, som var en tørr måned i regionen.

– Mengden kan godt komme opp i 50 til 100 millimeter. Også blåser det kraftig i kombinasjon med nedbøren, opplyser hun.

– Skred kan bli store

Marit Svarstad Andresen i Snøskredvarslingen hos NVE opplyser om at flere veistrekninger er stengt på grunn av stor nedbørsmengde.

– Det er en tydelig indikator på at folk bør parkere bilene sine enkelte plasser. På en dag som denne bør alle holde seg langt unna skredterreng, sier Andresen.

Hun informerer om at det hittil har kommet mest nedbør i Nordland, og opptil 50 millimeter i Salten og Svartisen.

– Når nedbøren kommer som regn, og det er høye temperaturer, smelter bindingene i snøen og det løsner skrev naturlig. Er det nok snø kan disse skredene bli store, sier Andresen.

Bindingene i snøen er det som holder snøen på plass, selv i bratte hellinger.

Fare for flom

I Salten, Ofoten, Vesterålen og Lofoten i Nordland er det gult varsel for flom. Det samme gleder enkelte kommuner sør i Troms.

– Elver som er mest utsatt for flom er kystnære vassdrag der nedbøren faller som regn. Elver med mye is og snø i elveløpet er ekstra utsatt for oppstuving og lokale oversvømmelser, sier Thomas Væringstad i NVE.

Vannføringen er ventet å øke i en del vassdrag utover dagen, men de fleste elvene vil antakeligvis begynne å avta utover ettermiddagen og kvelden.

Væringstad sier det også er fare for overvann langs veier og i tettbygde strøk.

– Vi anbefaler å rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø, is, jord, grus, kvist og løv. Da kan vannet renne uhindret. Man burde holde seg unna elver og bekker med stor vannføring, sier han.