Forsøker å nå Ousland og Horn: – Vi går som to fulle menn

Polfarerne Bengt Rotmo og Aleksander Gamme er på vei mot kollegaene Børge Ousland og Mike Horn, som snart er uten forsyninger og sliter med ødelagt utstyr.

POLFARERE: Børge Ousland skriver i sitt nyeste instagram-innlegg at pulken er ødelagt. Foto: Instagram
POLFARERE: Børge Ousland skriver i sitt nyeste instagram-innlegg at pulken er ødelagt. Foto: Instagram

– Vi har hatt noen veldig kalde dager i det siste, minus 40 grader og vanskelig å sove. Vi går som to fulle menn, skriver polfarer Børge Ousland i den siste oppdateringen på Instagram.

Han forteller videre at pulken er ødelagt i fronten, og at han brukte fem timer på å reparere den.

– Den flyter ikke i det hele tatt. Jeg håper virkelig den holder hele veien, skriver polfareren.

På etterskudd

Ousland (57) og sørafrikanske Horn (53) har støtt på store utfordringer i forsøket på å gå fra Alaska til Svalbard på ski.

De to forlot Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen.

Børge Ousland (57) og Mike Horn (54) skulle plukkes opp av skipet Lance nord for Svalbard torsdag etter en strabasiøs ekspedisjon over Polhavet fra Alaska.

Skipet gikk seg fast i isen og polfarerne ligger på etterskudd.

Forsyninger på vei

Ousland og Horn har vært utendørs i ekstremt vær i 85 dager. De har forsyninger fram til torsdag, og sliter med frostskader og ødelagt utstyr.

Tirsdag kveld forlot Aleksander Gamme og Bengt Rotmo skipet Lance for å gå Ousland og Horn i møte. Med seg har de mat og brensel, skriver VG, som har journalist og fotograf om bord.

Gamme og Rotmo har kommet om lag elleve kilometer innover isen og har nådd punktet Lance prøvde å komme til. Planen er at de to skal bruke rundt ett døgn på å komme seg de 40 kilometerne fram til det avtalte møtepunktet.

Etter nye to døgn skal alle fire komme seg ned til Lance igjen.

Full storm

Værmeldingen er dårlig. Fra onsdag meldes det østlig full storm på Nordenskiölds land på Svalbard.

– Mannskapet valgte å sende ut Rotmo og Gamme på grunn av uværet som kommer onsdag ettermiddag. Stormen vil vare torsdag og fredag, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til NRK.

Børge Ousland og Mike Horn har forsøkt å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard, men har slitt med is som er mye tynnere enn vanlig.

En lignende ekspedisjon har aldri før blitt gjennomført.

(©NTB / TV 2)