Dette gjør Bredal Oftedal 157 (!) ganger før kamp: – Å, herlighet!

VM i Japan er spesielt. På ett område krever det ekstreme grep fra Håndballjentene.

Frem til nå har det vært alt annet enn fullpakket i VM-arenaen Aqua Dome under Norges kamper.

Derfor tar Håndballjentene grep for å sikre at de får opp tennings- og spenningsnivået til kampene

En av de som går i bresjen er kaptein Stine Bredal Oftedal, en oppgave hun har fått av landslagssjef Thorir Hergeirsson. Hun gjør ekstreme tiltak.

– Hver enkelt spiller har ansvaret for å være klare til kamp, enten det er å sørge for å få ned eller opp spenningsnivået. Til det kan man bruke lagkamerater eller teamet rundt. Så skal kapteinsteamet ta hånd om å hanke inn de som er over- eller underspente, sier Hergeirsson til TV 2.

Roping og klemming

I Kumamoto er det nok større fare for underspenning. På oppvarmingen er det til tider så stille i hallen at man kan høre hva som blir sagt nede på banen opp til pressetribunen opp under taket i den for anledningen ombygde svømmehallen.

TETT KONTAKT: Stine Bredal Oftefdal knuffer med Malin Aune før Angola-kampen. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån
TETT KONTAKT: Stine Bredal Oftefdal knuffer med Malin Aune før Angola-kampen. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån

De norske jentene hører man godt. For det er særlig to ting de gjør for å få hverandre klare til kamp: Rope oppmuntringer til hverandre og å ha kroppskontakt.

Med jevne mellomrom kan man høre Bredal Oftedal, Emilie Hegh Arntzen, Heidi Løke eller en av de andre bryte stillheten, klappe i hendene og oppildne lagvenninnene. Enda oftere gis det high fives eller klemmer.

HIGH FIVE: Stine Bredal Oftedal sørger for at alle på landslaget blir sett. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån
HIGH FIVE: Stine Bredal Oftedal sørger for at alle på landslaget blir sett. FOTO: Daniel Stiller/Bildbyrån

Og kapteinen er sitt ansvar virkelig bevisst. TV 2 talte hvor mange ganger hun berørte en lagvenninne i oppvarmingen til Serbia-kampen.

– Å, herlighet! Det er litt gøy, men jeg har ikke peiling, ler Bredal Oftedal på spørsmål om hun selv vet hvor mange ganger hun gir high fives, berører, knuffer eller klemmer en lagvenninne.

– Det er mange... 100 og ett eller annet?

– 157 ganger.

Bredal Oftedal ser forbauset ut, og ler.

– Jeg skal ikke si noe på det, det er mye.

TV 2 fulgte oppvarmingen mot Angola også. Det var definitivt ikke noe mindre kroppskontakt.

Ansvaret tynger

Tallene er neppe unike for kapteinen, selv om hun er veldig bevisst på kontakten med hver enkelt av lagvenninnene.

– Det er absolutt bevisst. Særlig når det er færre folk på tribunen enn i andre mesterskap. Da er det viktig å lage litt stemning selv og jobbe hverandre opp. Hvis vi kan hente litt på å virke litt rare, så tar jeg den.

– Jeg føler et lite ekstra ansvar for å være borti mange og passe på at mange er klare med den rollen jeg har. Det kan være at jeg blir litt overivrig og kanskje gjør det litt vel mye, men jeg føler litt ekstra ansvar, så jeg prøver å være god på det.

Men hun er langt fra alene. Camilla Herrem tar i tillegg til de tidligere nevnte et stort ansvar. Hun får også hakeslepp når hun hører antallet fra TV 2s uhøytidelige undersøkelse.

– Det er sinnssykt, men hun tar high five med hele laget hele tiden, sier Herrem.

– Det har litt med det at man ser hverandre i øynene og viser at man er klar for kamp. Og får man den kroppskontakten gjør det at man blir litt mer på, og blir litt mer giret. Spesielt igjen når det er veldig, veldig rolig i hallen. Her høre man alt av lyder i hallen.

Fokusområde

– Det er en måte å stå sammen på, kjenne at man er et lag. Feedback. De ter et lite triks bare for å være litt her og nå. Ha øyekontakt, ta litt på hverandre, vise at man er tilstede. Man kan ikke melde seg ut og være helt i sin egen boble. Man må vise at man er klar, sier Kari Brattset Dale.

– Dette er en ting vi har pratet om. Stå med autoritet. Hjelpe hverandre opp før kamp, og i kamp. Vi har fokusert på å ha den utstrålingen på banen, for å hjelpe hverandre og også virke selvsikker. Det er viktig for å få den spesielle energien. Det har funket bra hittil. Det er noe alle spillerne setter pris på, å få en klask om man bommer for eksempel.

En bieffekt kan være at det også skremmer motstanderne.

På oppvarmingen til de tre første VM-kampene har det vært store forskjeller i lydnivå og klemmefrekvens på Norge og motstanderne.

– VI håper jo at det kan ha en liten effekt på andre siden. Vi viser at vi er på og klare. Kan håpe at de ser og hører det, og tenker at: «Shit, de er på!», sier Brattset Dale.

– Jeg tror det. Jeg legger selv merke når jeg hører et lag som virker trigget og er på. Da er det slik at vi og må opp litt. Men mest er det for vår del å være klare fra start. At man er trigget og har det adrenalinet i troppen.