Farmen-Finalen:

Erik Rotihaug (24) vant Farmen – derfor er han redd for å returnere til 2019

SANNIDAL (TV 2): 24 år gamle Erik Rotihaug vant den siste og avgjørende kunnskapskonkurransen mot Ingebjørg Monique Haram (31).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha levd en hverdag anno 1919 i elleve uker på Lundereid gård i Telemark, var det til slutt Erik Rotihaug (24) som ble vinneren av Farmen 2019

Før første spørsmål var stilt, hadde Erik allerede et solid forsprang med tre poengkniver foran konkurrent Ingebjørg Monique Haram (31).

I tillegg til finalekniv, som begge finalistene får for å ha nådd kunnskapskonkurransen, hadde Erik allerede to storbondekniver. Den siste kniven fikk han etter at de andre deltakerne stemte over hvilken finalist de ville gi den til.

Følg finalefesten direkte her.

– Mentalt utslitt

Da syv spørsmål var stilt, av maksimalt ti, var stillingen seks poeng til Erik og tre poeng til Ingebjørg. Dermed var det kun ett scenario som ville betydd at Ingebjørg fortsatt var med i konkurransen videre: At Erik svarte feil og Ingebjørg svarte riktig.

Begge svarte feil, og det hele ble avgjort. Erik ble kåret til vinneren av Farmen.

– Endelig er målet nådd! Det har vært en lang reise. Det har vært ekstremt lange uker, og jeg kjenner at jeg er mentalt og fysisk utslitt, sier en tydelig preget, men fornøyd Erik til TV 2 like etter seieren.

Se seiersintervjuet med Erik i videoen i toppen av saken.

FEIRING: Gaute Grøtta Grav og de andre deltakerne feirer Eriks seier. Foto: Alex Iversen / TV 2
FEIRING: Gaute Grøtta Grav og de andre deltakerne feirer Eriks seier. Foto: Alex Iversen / TV 2

Takker Agna

Erik har fra dag én proklamert at den eneste grunnen til at han ble med på Farmen, var for å komme ut igjen med hytte og bil. Men tanken om at det ikke skulle gå veien har likevel dukket opp underveis.

GOD STØTTESPILLER: Erik sier at Agna har vært en viktig brikke for at han dro Farmen-seieren i land. Foto: Alex Iversen / TV 2
GOD STØTTESPILLER: Erik sier at Agna har vært en viktig brikke for at han dro Farmen-seieren i land. Foto: Alex Iversen / TV 2

– Tanken har sneiet meg, av og til, de gangene jeg har vært utslitt og tankene har svirret litt for mye. Heldigvis har jeg hatt Agna ved siden av meg som har støttet meg fullt ut, sier Erik.

– Vil du si at Agna har vært essensiell for at du står her som vinner i dag?

– Ja. Agna har absolutt vært en veldig viktig brikke for at jeg skal lykkes her inne. Selv om hun har vært en stor konkurrent for meg, så har vi støttet hverandre. Det er helt utrolig, forklarer han.

– Redd

Etter nesten tre måneder med en livsstil som hører hjemme i 1919, isolert fra samfunnet, venner og familie, skal han nå tilbake til hverdagen i 2019.

– Hvordan tror du det blir å dra hundre år frem i tid?

– Jeg er veldig redd, starter Erik.

Tilbake i 2019 utdyper Erik overfor TV 2 hvorfor han var litt skeptisk til å returnere.

– Det har vel noe med at når man har vært inne i den bobla så lenge, så finner man roen. Plutselig skal man ut, og det ene målet jeg har jobbet mot så lenge er nådd. Jeg klarte det. Dessuten er Farmen godt i gang på TV idet man kommer ut, og livet jeg går tilbake til er ikke det samme som jeg dro fra, forklarer Erik.

Savner gården

Han tar seg selv i å savne det tilbaketrukne livet på Lundereid med jevne mellomrom.

– Det er veldig fint å være tilbake, altså, men jeg savner gården veldig. Det er litt pussig, for ting jeg drømte om der inne, ting jeg ville spise eller gjøre, ble veldig fort vanlige da jeg kom ut igjen.

I tillegg til at han reiser hjem til Nordfjordeid som rikskjendis, reiser han også hjem med hytte og bil i bagasjen. Selv om Erik var fast bestemt på å vinne fra første dag på Lundereid, kommer ikke svaret kontant når han blir spurt hva han skal gjøre med premien.

ALLE SAMLET: Alle deltakerne fra årets Farmen-sesong feiret Eriks seier. Foto: Alex Iversen / TV 2
ALLE SAMLET: Alle deltakerne fra årets Farmen-sesong feiret Eriks seier. Foto: Alex Iversen / TV 2

– Jeg har ikke tenkt så langt, jeg hadde bare bestemt meg for å vinne dette. Men hytta ... jeg har sagt til flere at jeg skal sette den opp et sted, så jeg må finne et sted når jeg kommer hjem, sier han til TV 2 like etter at finalen er avgjort.

– Blir hytta stående ved siden av Agnas hus?

– Det spørs hva tomteprisene blir, sier han lurt og titter bort på Agna med sitt skøyeraktige smil.

– Tomteprisen får gå som det går. Jeg har lyst til å bli nabo med Agna, avslutter han.

– Mange følelser

Søndag er alle deltakerne samlet på Mesh i Oslo for å se finalen. Når vinneren blir annonsert er det vill jubel fra salen.

– Det var en helt fantastisk reise. Og det var fantastisk å kunne gå av med seieren, som jeg har sagt jeg skulle fra dag én, forteller Erik like etter Agna gir han en seiersklem.

Erik har holdt seieren for seg selv i to måneder. Han forteller at det er godt å endelig kunne dele finalens resultat med omverden.

– Å endelig kunne si at jeg er vinneren, det er stort for meg. Jeg blir rørt av det. Det er mange følelser i bildet, sier Erik.

Han forteller at filosofien hans siden første dag har vært å ikke bli slått ut av en østlending.

– Da jeg stod der i finalen var det ikke flere østlendinger å ta av. Å bli slått ut av en østlending skjer ikke med oss vestlendinger, sier han.

Se hele direktesendingen fra Farmen-finalefesten her:

Vil du delta i neste sesong av Farmen, meld deg på her!