Tromsø 20191203. 
Pressekonferanse på Rådhuset i Tromsø med avdelingsdirektør Kari Henriksen.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

drukningstragedien:

– Dette kom som lyn fra klar himmel

– Denne hendelsen berører oss sterkt alle sammen. På en slik tung dag er det viktig at vi tar godt vare på hverandre, sier Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ettermiddag holdt kommuneledelsen i Tromsø en pressekonferanse, om tragedien som rammet byen mandag.

En kvinne i 20-årene og hennes tre barn på sju, fire og ett år ble funnet livløse i sjøen ved Fagereng på Tromsøya mandag ettermiddag.

Kvinnen og jenta på sju år døde mandag kveld.

Familien kom til Norge fra Sudan som flyktninger og har fått ordinær oppfølging fra kommunen.

– Som lyn fra klar himmel

– Dette kom som lyn fra klar himmel. Vi har ikke registrert at det har kommet noen signaler til oss som skulle tilsi at vi skulle fange dette opp, sier avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur Kari Henriksen i Tromsø kommune.

Det bekrefter også ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).
Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap). Foto: Ørn E. Borgen/ NTB scanpix

– Men vi vil se etter hvert om det er ting som kunne vært gjort enda bedre. Det er for tidlig å si, sier han.

Tromsø kommuneledelse satte krisestab mandag kveld og kriseteamet var mandag kveld samlet for å legge en plan på hvordan de best mulig kan følge opp alle involverte.

– Dette er en tragisk hendelse for alle involverte. Våre tanker går til de nærmeste og alle som er berørt. Vi gjør det vi kan for å hjelpe der det er behov, sier Tromsøs ordfører.

– Snakk med barna

Henriksen sier at de har iverksatt alle beredskapsplaner for å håndtere dødsfall og sorg. Hun oppfordrer alle til å snakke åpent med barna om det som har skjedd.

– De voksne og lærerne må bruke dagen på å snakke med barn. Barn har mange spørsmål når slikt skjer, da må vi voksne være der for dem. Hør på hva de har å si og forklar så godt dere kan, ut i fra alder. Vi må håndtere dette med klokskap, sier Henriksen.

Hun påpeker på at barn kan bære på sorg en stund før det slår ut.

– – Vi kommer ikke til å være ferdig med dette arbeidet i dag. Det kan komme reaksjoner senere, sier Henriksen.

Tromsø kommune vil tirsdag legge ut tips på sine hjemmesider til hvordan foreldre kan snakke med barn om vanskelige ting.

Drap og drapsforsøk

Politiet etterforsker drukningstragedien som drap og drapsforsøk.

– Det som mandag var en undersøkelsessak, er nå en straffesak. Vi etterforsker den døde moren for drap og forsøk på drap, sier politiadvokat Gøril Lund i Troms politidistrikt tirsdag formiddag.

Det var klokka 17.28 mandag kveld at politiet fikk melding fra en forbipasserende om at det var observert en barnevogn, og at det gikk spor ned til vannet.

Da melder kom ned til vannet, ble det gjort funn av gjenstander, blant annet støvler, i vannkanten.

ÅSTED: Tirsdag er det tent lys i fjæresteinene ved Fagereng på Tromsøya der en kvinne og fire barn mandag ble funnet livløse i vannet.
ÅSTED: Tirsdag er det tent lys i fjæresteinene ved Fagereng på Tromsøya der en kvinne og fire barn mandag ble funnet livløse i vannet.

– Politiet kom til stedet og fant fire livløse personer i sjøen 8–10 meter fra land. Politiet fikk de opp fra sjøen, det ble gitt livreddende førstehjelp på stedet før de ble fraktet til sykehus, sier politistasjonssjef Anita Hermandsen i Tromsø.

Mandag kveld ble det kjent at et av barna, en sju år gammel jente, døde etter hendelsen. Hun var elev ved Borgtun barneskole, hvor det ble holdt minnestund tirsdag. Her var det blant annet diktledning og lærere samt en medelev holdt tale.

– Det er viktig for oss at skolen tar godt vare på elevene som er igjen. Barn har mange spørsmål når sånne ting skjer, det skal vi voksne ta på høyeste alvor, sier avdelingsdirektøren.

Tilknyttet introduksjonsprogram

Jentenes mor, som var i 20-årene, ble også erklært død. Hun etterforskes for drap.

Tromsøs ordfører sier at kvinnen har vært tilknyttet et introduksjonsprogram i kommunen. Mens hennes mann jobber i Tromsø.

De to andre barna som ble funnet livløse i vannet, en jente på fire år og en ett år gammel jente, er innlagt på Rikshospitalet med livstruende skader.

De gikk begge i samme barnehage i Tromsø.

Foreldre til barn som er elever ved Borgtun skole og barnehagen til de to yngste jentene har fått informasjon om saken.

Kommunens psykososiale kriseteam er i beredskap. Kommuneledelsen ber folk som har behov for hjelp om å ta kontakt med legevakt eller fastlege.

Midlertidig opphold

  • Politiet i Tromsø fikk mandag 2. desember klokken 17.28 melding om en hensatt barnevogn på veien ved Fagereng i Tromsø, og at det gikk fotspor i snøen ned til sjøen.
  • Politiet kom til stedet og fant fire livløse personer i sjøen. En kvinne i 20-årene og tre jenter under ti år. Alle ble sendt til sykehus.
  • Mandag kveld døde en jente født i 2012 på sykehuset i Tromsø. Senere på kvelden døde også kvinnen i 20-årene, som er moren til de tre jentene.
  • To jenter født i 2015 og 2018 er innlagt på Rikshospitalet i Oslo med livstruende skader. De ble fløyet fra Tromsø til Oslo natt til tirsdag.
  • Familien kommer opprinnelig fra Sudan og har midlertidig opphold i Norge. Faren kom til Norge i 2015, og mor kom på familiegjenforening i 2017. Ingen i familien er kjent for politiet, og alle bodde sammen.
  • Politiet i Tromsø etterforsker moren for drap og forsøk på drap.
  • Barnas far er avhørt, og har status som vitne i saken.

Familien på fem kom opprinnelig fra Sudan.

Faren kom først til Norge i 2015, mens kvinnen kom til Norge ved familiegjenforening i 2017.

De hadde midlertidig opphold i Norge.

Barnas far, som bodde sammen med moren og barna, ble avhørt av politiet mandag kveld, og han har status som vitne i saken.

– Han ble oppsøkt på familiens hjemmeadresse i går kveld. Vi har ingen grunn til å tro at han er involvert i dette, sier politiadvokaten.

Hverken barnas mor eller far er kjent for politiet eller kommunen fra før.

Kari Henriksen sier tirsdag ettermiddag at hun ikke kjenner til at det skal ha vært noen spesiell kontakt mellom kommunen og familien forut for den tragiske hendelsen.

Politiet har til nå gjennomført rundt ti vitneavhør og vil gjennomføre flere i løpet av dagen.

– Vi er fortsatt interessert i tips fra folk som har vært i området, eller andre som kan vite noe, sier Hermandsen.