Da Jon døde, reddet han seks personer

Da Jon Erlandsen døde av hjerneblødning, tok familien et valg som reddet livet til seks mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyttårsaften i 2010 skulle Jon Erlandsen bare en rask tur ut i garasjen for å fikse litt småting før familien skulle ut på tur.

Da tiden dro ut, begynte kona Inger Jorund Kvamme og døtrene å lure: «Hvorfor kom ikke pappa tilbake?».

Etter en stund ringte hustelefonen. Jon trengte hjelp i garasjen. Det hastet.

Jon hadde fått et illebefinnende. Heldigvis var ambulanse i nærheten og de kom seg raskt til sykehuset. Jon så ut til å være på bedringens vei kort tid etterpå.

Sjokkbeskjed

Etter tre dager skulle alt likevel snu. På vei til sykehuset for å besøke pappa Jon, fikk de sjokkbeskjeden: Pappaen deres var døende. Midt i kaoset stilte sykehuset samtidig spørsmålet: «Var han organdonor?».

SAVNER PAPPA: Marianne og Bjørg Irene sammen med pappa Jon. Foto: Privat.
SAVNER PAPPA: Marianne og Bjørg Irene sammen med pappa Jon. Foto: Privat.

I en slik situasjon synes mange det er vanskelig å forholde seg til nettopp organdonasjon. Men for Inger og døtrene var svaret enkelt.

– Ja. Vi sa det i kor. Det hadde vi visst hele livet. Hvis vi så på TV at noen døde, så hev han inn at: «Jeg skal donere organene mine», forteller datter Bjørg Irene Erlandsen til God morgen Norge.

– Snakk om det

Mor Inger Jorund tror familien ville reagert motsatt, dersom de hadde vært i tvil om hva han ønsket.

– I en sånn situasjon så er man nok ikke i stand til å ta en sånn avgjørelse tenker jeg. Det er så viktig at folk tør å snakke om det før de kommer i en sånn situasjon, for det vet man aldri, sier hun.

Finner trøst i donasjonen

I dag kan hele seks mennesker i både Sverige og Norge takke Jon for at de lever. Organdonasjonene har også hjulpet Inger og døtrene gjennom sorgen på en spesiell måte.

  • En avdød kan donere hjerte, 2 lunger, lever, 2 nyrer og bukspyttkjertel, i alt 7 organer.
  • I 2018 berget 406 personer livet på grunn av organdonasjon
  • Per 31.12.2018 sto 46 personer på venteliste for nytt organ
  • Det er gjennomførst 12411 transplantasjoner i Norge siden oppstart i 1969
  • Alle kan si ja til organdonasjon, men de som faktisk blir organdonorer er som regel personer som dør mens de er i respirator, på et av landets donorsykehus. Dessuten må en rekke medisinske krav være oppfylt. Organdonasjon er mulig ved 0,4-0,5% av alle dødsfall.

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon

– Pappa lever videre, og det er mange pårørende som slapp å oppleve akkurat det vi opplevde. Så jeg er takknemlig for at vi fikk den muligheten til å donere vekk, for vi kunne ikke gjort noe uansett, forteller Marianne.

– Det var en veldig god trøst for oss å vite at han lever litt videre. Han har satt spor etter seg og han har gitt bedre livskvalitet til seks mennesker. Det hadde han likt for han likte å hjelpe, sier Inger.