VISTE VEI: Kaptein Stine Bredal Oftedal tok ansvar da Norge slet seg til seier mot Serbia.
VISTE VEI: Kaptein Stine Bredal Oftedal tok ansvar da Norge slet seg til seier mot Serbia. Foto: Vidar Ruud

Kaptein Oftedal toppscorer i norsk krigeseier

Fysisk tøffe Serbia ga Norge hard kamp, men måtte gi tapt.

Norge-Serbia 28-25 (13-12)

Norge hevder de er VMs beste trente lag, og fikk en ny kamp å underbygge det med onsdag.

Selv om Serbia prøvde etter beste evne å kjempe Norge ut av stilen med sitt fysiske spill, tilrev Norge seg initiativet i andreomgang og kriget seg til seier. Serberne fikk sju tominuttere og ett rødt kort i kampen.

Anført av kaptein Stine Bredal Oftedal vant Håndballjentene nøkkeloppgjøret. Oftedal ble delt toppscorer sammen med Emilie Hegh Arntzen med sju mål, og ble kåret til banens beste.

– Det var veldig deilig. Det var nok en viktig seier. Jeg føler at hver kamp vi går inn i er en nøkkelkamp. Serbia er tålmodige og fysiske, så jeg er utrolig glad for at vi tok denne, sier Oftedal.

– Kan bli dyrt

Nok en gang slet Norge i starten av kampen.

– Vi gjør rare tekniske feil, noe som er uvant for oss. Vi spiller oss veldig godt inn igjen. Det er det viktigste. Men sånne ting kan bli dyrt hvis vi møter lag som er enda litt bedre, tilføyer Oftedal.

Norges kaptein fikk seg en real smell underveis i kampen.

– Jeg fikk en skulder hardt inn i ansiktet, men det går fint nå. Jeg ble litt slått ut der og da, forteller hun.

Serbia var ubeseiret før møtet med Norge og går sannsynligvis videre. Dermed er sjansen stor for at de norske jentene kan ta med seg poengene fra denne kampen inn i hovedrunden.

Det kan bli sentralt i kampen for en plass i VM-semifinale.

Thorir Hergeirsson var beskrev Serbia som et veldig godt lag etter kampen.

– De er sterke, kollektive og disiplinerte i sitt spill. Serbia er et av de bedre angrepslagene i turneringen så langt. Det ble veldig fysisk. De har noen ordentlige binner inne på linjen som er tøffe å hanskes med. Det var mange dueller i kampen, men vi klart å stå imot, sier Hergeirsson.

Ros

Han var også fornøyd med kapteinens prestasjon, med unntak av en periode i førsteomgang der målene rant inn på hennes side i forsvar.

– Stine tar alltid ansvar, sier han.

– Hun fant ikke helt flyten i førsteomgang. Hun ble litt preget av forsvarsspillet og at vi hadde trøbbel på kanten der. Det var et problem med samhandingen, ikke enkeltspillere. Hun reiser seg bra, spiller en veldig god andreomgang og styrer strålende.

Heidi Løke har vært i tøffe bataljer før, men merket møte med serbiske binner.

– Jeg merket med en gang jeg fikk ballen innpå der, så flokket det seg rundt meg. Det er noen trøkker. Slik er det å være strekspiller, sier Løke til TV 2.

– Var det noe over streken?

– Den på Stine Bredal Oftedal er ganske stygg. Når de kommer inn fra siden der i feltet. De spiller tøft, men jeg syns at vi også spiller tøft. Vi visste at de kom til å gjøre det, så vi var forberedt på det.

SMELL: Stine Bredal Oftedal nede for telling.
SMELL: Stine Bredal Oftedal nede for telling. Foto: Vidar Ruud

Lettet Arntzen

Hegh Arntzen var fornøyd med egen prestasjon mot serberne.

– Jeg føler jeg har slitt litt med å komme til skuddsjanser. Jeg bestemte meg i dag at jeg skulle gjøre det. Så fikk det gå som det gikk. Men det gikk bra, smiler hun.

Camilla Herrem var strålende fornøyd med to poeng.

– Det var en merkelig kamp. Jeg synes at de hang på hele tiden. Vi klarte ikke å riste dem av oss uansett hvor mye vi prøvde. De er seige og veldig disiplinerte i angrepsspillet sitt. Jeg synes de spiller ganske bra håndball, roser Herrem, som ikke vet hvorfor Norge sliter så mye i starten av kampene.

– Det er noe vi har snakket om på forhånd – at vi skal være klare fra start. Det er vanskelig å si hva det er, sier hun.

Rotete åpning

Norge slurvet i starten av kampen og kom også denne gangen skeivt ut.

Flere tekniske feil, kombinert med bom på seks av de første ti skuddforsøkene gjorde at Serbia tok føringen. På stillngen 4-6 etter 13 minutter, så Thorir Hergeirsson seg nødt til å ta en timeout i en batalje som ble mer og mer fysisk.

Silje Solberg måtte ta en periode på benken etter å ha fått to avslutninger i ansiktet, og Stine Bredal Oftedal fikk seg også en pause etter å ha gått ned i en duell som ga Serbias Marija Obradovic en fire minutters utvisning.

Norge utnytte ikke den doble overtallsperioden godt. Serbia økte forspranget fra 9-8 til 11-9, men så kom Obradovic tilbake på banen og det meste gikk galt for serberne. Norge slo tilbake med tre raske mål og ledelse. 12-11-målet stod Stine Skogrand, til tross for at hun ble taklet stygt av Obradovic som fikk se det røde kortet i etterkant.

Ettmålsledelsen stod seg til pause: 13-12 fordel Norge.

Det var samme stilling som mot Slovenia mandag. Da vant Norge 36-20 til slutt, men en lignende kollaps lå aldri i kortene denne gangen. Lagene fulgte hverandre som skygger de første ti minuttene. Norge ett mål foran, Serbia utlignet.

Etterhvert tilrev Norge seg et forsprang. Da Emilie Hegh Arntzen satte sitt sjette mål på en retur etter sitt eget straffekast stod det 21-18, og 15 minutter igjen på klokken.

Etter det kom aldri Serbia nærmere enn to mål bak. Bredal Oftedal var særlig sentral, mens Silje Solberg stod solid aller bakerst.

Skjebneooppgjør

At Angola utklasset Slovenia 33-24 tidligere tirsdag betyr at de tre siste kampene i gruppespillet betyr alt for Norges videre sjanser i EM.

Først og fremst for å sikre avansementet til hovedrunden, men siden Slovenia nå ser ut til å ryke ut i gruppespillet vil Norge ikke ta med seg poengene fra den kampen videre i turneringen.

Den første kampen gikk bra. Torsdag venter Angola. Fredag møter Norge Nederland.