TALENTER: Silje Mathisen (fra venstre), Johannes Staune-Mittet (i midten) og Anne Dorthe Ysland
TALENTER: Silje Mathisen (fra venstre), Johannes Staune-Mittet (i midten) og Anne Dorthe Ysland Foto: MONTASJE/SCANPIX/TV 2

norges største fremtidshåp – sykkel:

– Et gjennomtrent unikum

Her er fem norske syklister det er verdt å følge med på i fremtiden.

Det gror svært godt i norsk idrett om dagen.

I de fleste idretter finnes det store talenter som kan komme til å bli verdensstjerner i sine idretter – med det norske flagget på brystet.

TV 2 har fått våre eksperter til å vurdere de største fremtidshåpene i idretten de følger tettest.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad, som er tidligere profesjonell syklist som har syklet for det franske UCI ProTour-laget Crédit Agricole, valgte å plukke ut tre menn og to kvinner på sin liste over det han mener er Norges fem største fremtidshåp i sykling.

Kanskje kan en av dem komme til å kopiere Thor Hushovds bragder i Tour de France, eller Monica Valens VM-gull i landeveissykling i 1994?

Her er TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestads vurderinger:

SYKKELEKSPERT: Mads Kaggestad.
SYKKELEKSPERT: Mads Kaggestad. Foto: Heiko Junge

Fem stortalenter født etter 1.1 2000, sykkel:

Johannes Kulset (født i 2004):

– Johannes Kulset er først junior fra 2021. Han kommer fra en allsidig idrettsbakgrunn med NM-gull i bandy for Røa IL. Idrettstalentet er offensiv og har vist solide resultater fra store ritt i Danmark i aldersbestemte klasser, i tillegg til seire i gutteritt i Norge. Med tre brødre som sykler på høyt nivå kan han tilegne seg mye kunnskap med tanke på deres erfaringer. Via Strava viser han stor treningsiver og imponerende kapasitet. Filer fra Strava viser at han i juni syklet hele stigningen fra Gressbanen til Tryvann i Oslo på tiden 15:12 og en gjennomsnittswatt på 300. Senere på sommeren syklet han samme stigningen med et annet utgangspunkt på tiden 14:15 og snittwatt på 320. Med en vekt på 55 kg tilsvarer det en snittwatt pr.kg på 5,8, beskriver Mads Kaggestad.

Vegard Stokke (født 2001):

– Han er i sitt siste år som junior og syklet så bra at han allerede er hentet til Team Sunweb sitt utviklingslag for de neste to årene. Stokke har vist et svært lovende talent som etapperytter, med blant annet andreplass sammenlagt i det prestisjefulle etapperittet for juniorer Oberösterreich Rundfahrt. Han avsluttet sesongen solid med sjetteplass i landeveisrittet i junior-VM i spurt om bronsemedaljen, oppsummerer Kaggestad.

Johannes Staune-Mittet (født 2002):

– Johannes er et gjennomtrent unikum i måten han kombinerer langrenn på toppnivå med blant annet norsk mesterskapstittel for juniorer, med landslagsoppdrag i landeveissykling. Staune-Mittet har egenskaper vi med norske øyne kan glede oss over blant stadig flere norske talenter. Ryttere som er gode i tempo med sterke klatreferdigheter gir grunn til optimisme på fremtiden for norsk sykkelsport. Staune-Mittet har solide resultater, blant annet med 11. plass i junior-VM tempo og åttendeplass sammenlagt i det prestisjefulle- og kuperte etapperittet GP Ruebliland i Sveits, forteller Kaggestad.

Silje Mathisen (født 2001):

– Hun ble nummer ni i VM i landevei i Yorkshire. Et ritt som ble preget av svært mange velt og mye nerver. Mathisen viser stadig at hun er veldig mentalt sterkt og takler motgang. Hun har vært igjennom noen stygge skader, men allikevel håndterer hun hektiske forhold i trange sykkelfelt. Kombinasjonen solid kjørestyrke, taktiske evner og mental styrke viser hun at hun virkelig brenner for sykkelsporten og har stort potensial. At hun evner å takle motgang ved å være positiv og offensiv er også et viktig talent, roser TV 2s ekspert.

Anne Dorthe Ysland (født 2002):

– Anne er første års junior som deltok både i EM og VM. Hun er en robust og gjennomtrent rytter som viser gode allround ferdigheter gjennom jevnt gode prestasjoner både på tempo og landevei, både i endags- og etapperitt. Hun kommer fra en idrettsfamilie hvor alle er engasjert og har erfaring fra sykling, noe som sannsynligvis bidrar både i gode og dårlige dager for en ung utøver, konkluderer Kaggestad.