GLATT: Underkjølt regn fører til såpeglatte veier. Her har et vogntog sakset på E6 ved Vestby tirsdag morgen.
GLATT: Underkjølt regn fører til såpeglatte veier. Her har et vogntog sakset på E6 ved Vestby tirsdag morgen. Foto: Nyhetstips

Politiet rekker ikke over alle trafikkulykkene: – Vi prioriterer knallhardt

Tirsdag er det vanskelige kjøreforhold i store deler av landet, og samtlige politidistrikter har meldt om flere trafikkuhell i morgenrushet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra tidlig tirsdag morgen har det vært meldt om mange trafikkulykker fra alle politidistriktene i Norge. Problemene har fortsatt utover dagen.

Flere operasjonsledere har sett seg nødt til å minne om svært glatte veier via Twitter-feeden.

Klokken 9.40 ble det blant annet meldt om tre forskjellige ulykker i Kongsberg-området, samtidig som det var flere ulykker politiet ikke har mulighet til å rykke ut til.

– Vi prioriterer knallhardt nå. Forholdene som er på veiene i dag var forhåndsvarslet, så uttrykket om at «det kom som julekvelden på kjerringa» slår til nok en gang, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt Trond Egil Groth til TV 2.

Til tross for de mange trafikkulykkene, er det ikke meldt om noen alvorlige personskader.

Natt til tirsdag var det flere som advarte mot glatte kjøreforhold, blant annet Yr og NAF.

– På grunn av de varme luftmassene som inntar Norge natt til tirsdag, har vi sendt ut farevarsel for underkjølt regn, og regn som fryser på bakken i hele landet. Det starter i sør mandag kveld, og når Nord-Norge i løpet av tirsdag formiddag, skriver Meteorologene på Twitter.

I en pressemelding ber NAF sjåfører om å la bilen stå.

– Er du usikker på å kjøre når det er ekstra glatt, vurder å la bilen stå, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF i en pressemelding.

– Dropp bilen

Allerede ved morgenrushet tirsdag morgen var det meldt om flere hendelser i store deler av landet.

Før klokken 8 meldte Agder politidistrikt om flere biler som stod fast, en buss med åtte til ti passasjerer som har sklidd av veien, biler som kolliderer og svært glatte veier før.

– Det er underkjølt regn, som gjør veiene nærmest om til glasur. Det er såpeglatt, sier operasjonsleder Vidar Arnesen i Agder politidistrikt.

Han opplyser om at hovedveiene skal være saltet, men at det er de tilstøtende sideveiene som er glatte.

– Jeg vil si det er lurt å droppe bilen i dag. Hold bilbruken kun til det nødvendige. Jo færre biler vi har på veiene, jo færre kan komme ut for en ulykke, sier han.

Han anbefaler befolkningen å være bevisst værsituasjonen.

Vogntog på tvers

Omtrent klokken 8.40 kom en vogntog utfor en ulykke på E6 ved Vestby. Vogntoget står tvers over veien, og E6 er stengt som følge av hendelsen.

– Hvis man ikke må kjøre i dag, så la vær. Om man må kjøre, så beregn veldig, veldig god tid, sier operasjonsleder Marit Lyby Herstad i Øst politidistrikt.

Hun informerer om at E6 vil være stengt i en god periode, og anbefaler alle å finne en alternativ rute om man tenker seg den veien.

En lyktestolpe havnet i motsatt kjørefelt etter vogntoget sakset på E6. En personbil kjørte like etter inn i en putebil som stod foran lyktestolpen. Sydgående felt er også sperret, til berging er på stedet.

Flere ulykker

Også Nordland politidistrikt, Sør-Vest politidistrikt, Trøndelag politidistrikt, Innlandet politidistrikt, Sør politidistrikt og Sør-Øst politidistrikt melder om flere ulykker.

Klokken 7.10 tirsdag morgen fikk Sør-Øst politidistrikt melding om en stor kranbil som har sklidd og delvis veltet i Kleiverudveien i Holmestrand.

En halv time senere varslet de om en kjedekollisjon på bjørntvedtvegen i skien. Minst fire var involvert i kollisjonen.

Stor snøskredfare

Denne ukens vær bringer også med seg farer utenfor veien. Kraftig vind og mye nedbør har sørget for at snøskredfaren for hele Troms er betydelig tirsdag, melder Varsom.no.

Snøskredvarslingen utstedt mandag rødt farevarsel for Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms og Ofoten. For Tromsø, Salten og Svartisen er farevarselet oransje.

I varselet for tirsdag er farevarselet for Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Sør-Troms, Indre Troms og Ofoten oransje.

På varslingsnettsiden heter det at skred kan utløses av skiløpere så vel som naturlige årsaker, og allmennheten oppfordres til å holde seg unna alt av skredterreng.

Snøskredfaren er størst i områdene der det har falt mest snø de siste dagene.

Også på Vestlandet er det betydelig snøskredfare tirsdag. Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre og Indre Fjordane har alle fått utstedt rødt farevarsel.

I Jotunheimen er farenivået oransje tirsdag.