Sprø og smakfulle «kolakaker»

«Kola» betyr karamell på svensk, er akkurat det disse tradisjonelle svenske julekakene smaker som. Smakfulle, enkle å lage og hyggelig å gi bort som en gave.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De sprø julekakene er fri for egg og kan lages melkefri med Melange margarin uten melk, og kan bakes med glutenfritt mel.

En hilsen fra Wenche: I dagens sending glemte jeg å tilsette temperert sirup. Den står i oppskriften og skal selvfølgelig være med – noen ganger går det litt raskt.

Denne deigen gir 60 kaker

  • 200 g Melange margarin (etter samarbeid med produktplassering)
  • 200 g sukker
  • ½ dl lys sirup
  • 300 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • ¼ ts salt
  • perlesukker (kan sløyfes)

Pisk romtemperert margarin og sukker sammen i en kjøkkenmaskin til det er lyst og luftig, ca. 2-3 minutter på middels hastighet.

Tilsett sirup mens maskinen går og kjør til alt er godt blandet.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og sikt inn i margarin og sukkerblandingen. Kna deigen sammen med hendene. Pakk deigen i plast og legg i kjøleskapet i ca. 1 time. Det gjør den enklere å jobbe med når den skal bakes ut.

Forvarm ovnen til 175 grader.

Legg bakepapir på 2 stekebrett. Del deigen i 6 emner og trill ut cirka 30 cm lange pølser. Legg deigpølsene på stekebrett og trykk de ned med håndbaken eller bruk en kjevle til de er cirka ½ cm tykke. Sett stekebrettet midt i varm stekeovn og stek i 12-15 minutter til fargen er lys gyllen.

Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær de varme kakene på skrå så du får 2-3 cm brede kaker/kjeks.

Avkjøl kolakakene på rist.

Oppbevar kolakakene mørkt og tørt i en kakeboks.