Sprø og smakfulle «kolakaker»
«Kola» betyr karamell på svensk, er akkurat det disse tradisjonelle svenske julekakene smaker som. Smakfulle, enkle å lage og hyggelig å gi bort som en gave.
De sprø julekakene er fri for egg og kan lages melkefri med Melange margarin uten melk, og kan bakes med glutenfritt mel.
En hilsen fra Wenche: I dagens sending glemte jeg å tilsette temperert sirup. Den står i oppskriften og skal selvfølgelig være med – noen ganger går det litt raskt.
Denne deigen gir 60 kaker
- 200 g Melange margarin (etter samarbeid med produktplassering)
- 200 g sukker
- ½ dl lys sirup
- 300 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- ¼ ts salt
- perlesukker (kan sløyfes)
Pisk romtemperert margarin og sukker sammen i en kjøkkenmaskin til det er lyst og luftig, ca. 2-3 minutter på middels hastighet.
Tilsett sirup mens maskinen går og kjør til alt er godt blandet.
Bland sammen hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og sikt inn i margarin og sukkerblandingen. Kna deigen sammen med hendene. Pakk deigen i plast og legg i kjøleskapet i ca. 1 time. Det gjør den enklere å jobbe med når den skal bakes ut.
Forvarm ovnen til 175 grader.
Legg bakepapir på 2 stekebrett. Del deigen i 6 emner og trill ut cirka 30 cm lange pølser. Legg deigpølsene på stekebrett og trykk de ned med håndbaken eller bruk en kjevle til de er cirka ½ cm tykke. Sett stekebrettet midt i varm stekeovn og stek i 12-15 minutter til fargen er lys gyllen.
Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær de varme kakene på skrå så du får 2-3 cm brede kaker/kjeks.
Avkjøl kolakakene på rist.
Oppbevar kolakakene mørkt og tørt i en kakeboks.