BBC:

Slik hevder hun det første møtet med prins Andrew var: – Det gjorde meg kvalm

Mandag kveld viser BBC et intervju med Virginia Giuffre, der hun forteller om anklagene mot prins Andrew.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld sender BBC et intervju med Virginia Giuffre, tidligere Virginia Roberts, som hevder hun ble tvunget til å ha sex med prins Andrew tre ganger mellom 2001 og 2002. Den gang var hun 17 år gammel.

59 år gamle prins Andrew er dronning Elizabeths andre sønn og den 8. i arverekken til den britiske tronen. Han er en av flere kjente personer som var del av Jeffrey Epsteins omgangskrets.

Epstein ble i august funnet død på fengselscellen sin på Manhattan i New York. På det tidspunktet stod han siktet for overgrep mot flere unge henter og kvinner, samt menneskehandel.

På nattklubb

Allerede før intervjuet ble sendt i sin helhet, publiserte BBC deler av det. Blant annet forteller Giuffre om sitt første møte med prinsen. Hun forteller at de to dro til en nattklubb i London, sammen med Jeffrey Epstein og hans daværende kjæreste Ghislaine Maxwell. På nattklubben ba prins Andrew om å danse med Giuffre, som da het Roberts.

– Han er den verste danseren jeg har sett i hele mitt liv, sier hun i intervjuet, hvorpå hun forteller at «svetten hans regnet over alt».

Etter at de forlot klubben, hevder hun at hun fikk instruksjoner av Epsteins daværende kjæreste.

– I bilen fortalte Ghislaine meg at jeg måtte gjøre for Andrew det jeg hadde gjort for Jeffrey, og det gjorde meg kvalm, sier hun.

Senere samme kveld hevder hun at hun hadde sex med prins Andrew i Maxwells bolig.

Prins Andrew avbildet med Virginia Roberts, i Ghislaine Maxwells bolig i London i 2001. Foto: faksimile fra rettsdokumenter i Epstein-saken
Prins Andrew avbildet med Virginia Roberts, i Ghislaine Maxwells bolig i London i 2001. Foto: faksimile fra rettsdokumenter i Epstein-saken

Snakker om fotografi

Et bilde som viser prins Andrew, Virginia Giuffre og Ghislaina Maxwell, var en del av rettsdokumentene i Epstein-saken.

I intervjuet avviser Giuffre at fotografiet som viser prinsen med armen rundt livet hennes, kan ha blitt manipulert, slik prins Andrew har antydet.

– Folk på innsiden vil fortsette å komme med disse tåpelige unnskyldningene som at armen hans ble forlenget eller at bildet ble manipulert, sier hun og fortsetter:

– Jeg kaller dette BS (bullshit), for det er det det er. Han vet hva som skjedde, jeg vet hva som skjedde. Det er bare én av oss som snakker sant, og jeg vet at det er meg.

Benekter anklager

Prins Andrew har hele tiden nektet hardnakket for anklagene. I forbindelse med BBC sitt Panorama-intervju mandag, har det britiske kongehuset kommet med en kommentar. Igjen understreker de at anklagene mot prinsen ikke er sanne.

– Det er ettertrykkelig benektet at hertugen av York har hatt noen form for seksuell kontakt eller forhold til Virginia Roberts. Enhver påstand om det motsatte er usann og uten grunnlag, heter det i uttalelsen ifølge BBC.

I november stilte prins Andrew selv opp i et intervju på BBCs Newsnight. Flere av uttalelsene han kom med der, vakte reaksjoner.

Etter intervjuet ble det klart at prins Andrew trekker seg fra offisielle oppdrag i den nærmeste fremtid. Dronning Elizabeth avlyste også et planlagt bursdagsarrangement som skulle holdes i anledning hans 60-årsdag.

Intervjuet med Giuffre ble spilt inn før prins Andres intervju med Newsnight.

Tiltalt for menneskehandel

I sommer ble det kjent at Jeffrey Epstein stod tiltalt for menneskehandel.

Forretningsmannen ble arrestert på Teterboro flyplass i New Jersey. Samme dag tok FBI-agenter seg inn i boligen hans på Manhattan i New York. Der ble det blant annet funnet bilder av nakne jenter, skriver New York Times.

Epstein erklærte seg ikke skyldig i retten.

De kriminelle handlingene Epstein stod tiltalt for, skal ha funnet sted i hans hjem i New York og i Florida. Ifølge tiltalen lokket han yngre jenter til å delta i seksuelle handlinger, hvorpå han betalte dem hundrevis av dollar i kontanter.

Tiltalen forteller også at flere av Epsteins ansatte bidro i sexhandelen, blant annet ved å gjøre avtaler på forretningsmannens vegne. Blant annet heter det:

«Epstein reiste hyppig fra New York til Palm Beach med privatfly, hvor en ansatt eller medarbeider på forhånd ville forsikre om at mindreårige ofre var tilgjengelige for møter ved hans ankomst i Florida».

Flere anklager

I tillegg til Virginia Giuffre har flere andre kvinner kommet med anklager mot Jeffrey Epsteins omgangskrets. En kvinne, omtalt som Jane Doe, anklaget Donald Trump, under hans presidentkampanje i 2016, for å ha voldtatt henne på en fest i Epsteins bolig i 1993.

Trumps advokat benektet anklagene. Kvinnen trakk søksmålet.

Rettsdokumenter viser også at USAs tidligere president Bill Clinton har tatt flere flyturer med Epsteins fly. Clinton kom i sommer med en uttalelse hvor han tok avstand fra Epsteins handlinger.