TAKKNEMLIG: VM-debutant Ingvild Bakkerud. Her sammen med Stine Bredal Oftedal, Malin Aune, Silje Waade og Kari Brattset Dale under kampen mot Slovenia.
TAKKNEMLIG: VM-debutant Ingvild Bakkerud. Her sammen med Stine Bredal Oftedal, Malin Aune, Silje Waade og Kari Brattset Dale under kampen mot Slovenia. Foto: Vidar Ruud

Norges helt hadde en stor utfordring før VM. Takker en lagvenninne spesielt for hjelpen

Ingvild Bakkerud herjer i sitt første VM. Det var ikke sikkert det skulle bli slik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Slovenia-Norge 20-36

Ingvild Bakkerud ble den store snakkisen etter at Norge feide Slovenia av banen i håndball-VM mandag.

Den 24 år gamle VM-debutanten tok jobben som både forsvars- og angrepssjef da de norske jentene slet i innledningen mot superstjernen Ana Gros.

– Det så veldig lett ut for henne i dag. Normalt sett er det en tøff jobb å kombinere. Det krever veldig mye både av krefter og hode og alt som er, sa en imponert kaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2 etter kampen.

– Det var utrolig moro. Kjempegøy. Jeg har ikke ord. Jeg er litt stum akkurat nå. Det var utrolig gøy, og jeg hadde mer ro enn i kampen sist, så det var deilig å kjenne på den følelsen, sier Bakkerud til TV 2.

Fått hjelp

Selv om det kan se ut som hun aldri har gjort noe annet enn å spille VM-kampar har den roen ikke kommet automatisk for Bakkerud. Det har krevd knallhard, og målrettet, jobbing.

– Jeg har vært åpen om at jeg var veldig nervøs før første kamp, sier hun til TV 2.

At hun har vært så åpen om det er hun glad for. Etter en god åpningskamp mot Cuba (fire mål), fulgte 24-åringen opp med en banens beste-prestasjon mot Slovenia.

Hun forklarer hvordan hun forberedte seg til første kamp. Det innebar kollegial støtte fra lagvenninnene, og profesjonell støtte fra landslagets idrettspsykolog, den tidligere toppdommeren Tom-Henning Øvrebø.

– Man jobber litt mentalt. Tenker at det er en vanlig kamp, selv om det ikke er det. Tenker på arbeidsoppgaver og ikke konsekvenser.

– Har du fått hjelp til dette?

– Jeg har jobbet med Tom Henning, ja.

– Det er alltid godt å ha mental trening i tillegg til den fysiske treningen. Jeg bruker ham, og er åpen om det. Det har hjulpet meg mye.

Takker venninnene

Hjulpet mye har også lagvenninnene gjort. Til tross for de mange skadefrafallene er det en tropp spekket med rutine og mesterskapserfaring.

– De er veldig støttende. De er utrolig gode å snakke med. Jeg har vært åpen om at jeg var veldig nervøs før kampen. Flere av jentene har kommet med et ekstra klapp på skulderen. Det er godt.

Hun trekker frem Kari Brattset Dale som en som har gjort litt ekstra for å hjelpe henne.

– Kari er en utrolig viktig støttespiller for meg. Hun har vært veldig støttende og gjort at jeg har blitt litt mer rolig. Det er veldig deilig når man er en litt stresset debutant, smiler hun etter seieren.

Respekten er gjensidig.

– Jeg er veldig imponert over den jenta der. Fy søren. Hun nøytraliserer Gros. Det var veldig viktig for oss i den perioden, vi lå litt bak der. Hun skyter som en Gud i tillegg, det er fantastisk å se, sier Brattset Dale til TV 2.

– Hun roser deg, har du tatt et ekstra ansvar for henne?

– Jeg har prøvd å gi henne noe, kanskje, for å holde nervene i sjakk og bruke de på riktig måte. Jeg synes vi snakker godt sammen, og vi gir egentlig hverandre mye gode tips.

Ydmyk storscorer

Med storseieren mot Slovenia tok Norge et langt steg mot mellomrunden i håndball-VM. Bakkerud ville på ingen måte ta æren for alt.

– Jeg har utrolig mange gode medspillere med meg. Uten Stine (Bredal Oftedal) og Marta (Tomac) hadde jeg ikke klart å komme meg til de skuddsituasjonene jeg kom meg til. Jeg har mye å takke de for, og er veldig glad jeg spiller på lag med dem.

– Nå er du veldig beskjeden?

– Ja, men jeg er ikke den som skriker høyest kanskje, ler hun.

Det gjør nok ingenting, så lenge hun lar kastarmen og forsvarsspillet fortsette å snakke for seg.