Baneheia-saken:

Derfor er hun sikker på at sønnen ikke var alene om drapene

Moren til Baneheia-dømte Jan Helge Andersen er overbevist om at Viggo Kristiansen deltok i drapshandlingene sammen med sønnen. Hun mener å ha overhørt en samtale mellom de to som ikke var en del av politiets etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like nedenfor Baneheia i Kristiansand ligger boligområdet Eg. Hun og ektemannen har flyttet herfra nå, men i år 2000 bodde familien Andersen i tredje etasje i en boligblokk her.

– Der, i det hvite rekkehuset, bodde Viggo. Det var små forhold. Her kjente alle hverandre, sier Berit Andersen.

Hun er moren til Jan Helge Andersen. Han ble dømt til fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i voldtekt og drap av to jenter på åtte og ti år. Ugjerningen skjedde i Baneheia den 19. mai i 2000.

Det gikk fire måneder før politiet fikk et gjennombrudd i saken. Det skjedde da de kunne knytte Andersens DNA til åstedet.

DØMT: Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt etter dobbeltdrapet. (Foto: Privat)
DØMT: Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen ble dømt etter dobbeltdrapet. (Foto: Privat)

Han ble pågrepet sammen med kameraten sin, Viggo Kristiansen. Andersen erkjente straffskyld, men sa at Kristiansen var hovedmannen.

Kristiansen nektet for å ha vært i Baneheia, men ble ikke trodd. Han ble dømt til 21 års forvaring, mens Andersen slapp forvaring og ble idømt fengsel i 19 år.

Dette skal de ta stilling til

Det er den siste tiden gjort flere nye undersøkelser rundt bevisene i saken.

Om kort tid skal Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avgjøre om saken skal tas opp til ny behandling i retten.

Det er særlig to nye elementer i saken, ifølge Siv Hallgren, som leder kommisjonen: Opplysninger om DNA på åstedet og Kristiansens mobiltelefon.

Det såkalte mobilbeviset handler om at Kristiansen mener at telefonen hans ikke kan ha vært på åstedet, ifølge basestasjoner i området. Det andre handler om å analysere DNA fra åstedet på nytt. Dette gjøres for å prøve å fastslå om det kan tilhøre Kristiansen eller ikke.

– Dette er en omfattende sak for oss. I en del saker ser vi raskt at det ikke er noe vi kan eller skal gjøre, men dette er en mer omfattende sak med mange dokumenter og som er tidkrevende, sier Hallgren.

LEDER KOMMISJONEN: Siv Hallgren leder gjenopptakelseskommisjonen som nå ser på Baneheia-saken på nytt. Foto: NTB Scanpix
LEDER KOMMISJONEN: Siv Hallgren leder gjenopptakelseskommisjonen som nå ser på Baneheia-saken på nytt. Foto: NTB Scanpix

Tror på sønnen

I podkasten «Baneheia» snakker Kristiansen om saken for første gang på mange år. Han mener at den meddømte kameraten Jan Helge Andersen lyver når han sier at de var to om å begå drapene.

– Folk må gjerne mene noe selv om hvorvidt jeg er skyldig eller ikke, men jeg vet hva som er sannheten om Baneheia-saken. Jeg skal ikke sitte og ta skylden for en annen manns handling. Jeg kommer til å «fighte til the bitter end» for å få frem den hele og fulle sannheten, sier han.

Jan Helge Andersen har ikke ønsket å la seg intervjue om saken, men det har moren hans. Hun er overbevist om at sønnen snakker sant når han sier at de var to om å begå ugjerningene.

– Det er en katastrofe hvis Viggo er uskyldig, men jeg tror ikke det. Saken har vært i to rettsinstanser, og den har vært prøvd i kommisjonen seks ganger, sier Berit Andersen.

Forteller om samtale

Moren forteller at hun er lei av at saken får oppmerksomhet. Hun skulle ønske at de involverte fikk fred.

– Dette er noe vi kommer til å ta med oss i grava. Jeg pleier å si at vi er ferdig med saken, men det er bare en overlevelsesteknikk. Selvfølgelig angår saken oss, og det er tøft hver gang den blir et tema, forteller hun.

Berit Andersen vil ikke kommentere bevisene som kommisjonen skal vurdere i detalj, men hun er altså overbevist om Kristiansens skyld etter «å ha vurdert helheten i saken».

ÅSTEDET: Drapene skjedde i Baneheia den 19. mai i 2000. Jentene var savnet i to døgn før de ble funnet.
ÅSTEDET: Drapene skjedde i Baneheia den 19. mai i 2000. Jentene var savnet i to døgn før de ble funnet. Foto: NTB Scanpix

Hun hevder også å ha overhørt en samtale mellom sønnen og hans kamerat i tiden før de ble pågrepet. Denne skal ha funnet sted på Andersens gutterom.

– Viggo sa «Du sier ingenting. Jeg kommer til å nekte så lenge jeg lever», hevder Andersen.

Moren kan ikke huske om hun fortalte dette i politiavhør. Hun vitnet ikke i rettssaken, og denne opplysningen er ikke gjengitt i dommen.

Kristiansens advokat, Arvid Sjødin, reagerer på disse opplysningene.

– Jeg synes det er usedvanlig rart at dette kommer frem nå, 19 år etterpå. Hun har vært i avhør, saken har vært diskutert mange ganger, og hun har vært i mediene uten å nevne dette før. Det ville jo ha hjulpet Jan Helge, sier advokaten.

REAGERER: Arvid Sjødin fester ikke lit til den påståtte samtalen forut for pågripelsen.
REAGERER: Arvid Sjødin fester ikke lit til den påståtte samtalen forut for pågripelsen. Foto: NTB Scanpix

Dette gjør han i dag

Jan Helge Andersen ble løslatt i 2016, mens Viggo Kristiansen fortsatt sitter i fengsel.

Andersen har ikke ønsket å la seg intervjue av TV 2, men ifølge moren er han i god gang med livet på utsiden av murene.

– Vi har et godt forhold, for vi har aldri slått hånden av ham. Jan Helge har en jobb og omgås venner. Han lever et ganske vanlig liv, men det hender at vi må oppføre oss litt annerledes enn vanlige folk når vi er ute.

– Hvordan da?

– Folk kikker og peker, så vi stiller oss ikke fremst i køen, sier moren.

– Hva synes du om det?

– Det må man nesten forvente etter det han har gjort.