Julens tilbehør à la bent stiansen:

Lag julens medisterkaker og rødkål som en mesterkokk

Medisterkaker og rødkål er en helt essensiell del av manges juletallerkener. Dette deilige tilbehøret lager du enkelt selv. Mesterkokk Bent Stiansen fra Statholdergaarden viser hvordan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Medisterkaker

Dette trenger du:

• 600 g medisterdeig (kvernet svinekjøttdeig)
• 1 1/2 ss hvetemel
• 2 små egg
• 1 finhakket løk
• 1 dl melk
• 2 ts salt
• 1 ts pepper
• 2 ss smør
• 2 ss solsikkeolje

Slik gjør du:

Ha medisterdeigen i en blandebolle og tilsett mel, finhakket eller revet løk, salt og pepper.

Arbeid dette inn i farsen.

Tilsett egg og arbeid det godt inn.

Spe så med melk til en smidig farse.

Farsen trenger en del salt siden det er mye fett i medisterdeig.

Varm en stekepanne og ha i smør og olje.

La det bli lysebrunt.

Form medisterkakene med en spiseskje og stek dem på tre sider i fettet.

Bruk middels varme slik at de blir pent brune og gjennomstekte når de er ferdige.

Medisterkaker trenger å steke tre minutter på hver side. De kan stekes flere dager før servering og varmes i panne eller ovn ved servering. Jeg lager alltid dobbel eller tredobbel porsjon.

Medisterkaker kan fryses og tines i mikroovn ved uventede besøk.

Rødkål

Dette trenger du:

• 1 kg rødkål
• 1 syrlig eple
• 2 dl vann
• 1 dl husholdingsaft
• 1 dl rødvin
• ½ dl rødvinseddik
• 1 ss salt
• 1 ts pepper
• ½ dl ribbefett

Slik gjør du:

Finsnitt rødkål og ha i en kjele med revet eple, vann, saft, eddik og rødvin.

Tilsett krydder og kok kålen i 1 ½ time med lokk til den blir myk og smakfull.

Kok kålen de siste 30 minuttene uten lokk slik at kraften blir kokt ned.

Til slutt tilsettes ribbefett for å sette en ekstra smak på kålen.

NB: Dette er bevisst en stor porsjon. Den rødkålen du har for mye, kan du bruke til julekoldtbordet.