MYE JUBEL: Ingvild Kristiansen Bakkerud jubler under kampen mellom Slovenia og Norge i Aqua Dome Kumamoto.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MYE JUBEL: Ingvild Kristiansen Bakkerud jubler under kampen mellom Slovenia og Norge i Aqua Dome Kumamoto. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

VM-debutanten stoppet superstjernen og ledet Norge til utklassingsseier

Norge slet med å stoppe Slovenias superstjerne Ana Gros, men så entret mesterskapsdebutant Ingvild Bakkerud banen.

Slovenia-Norge 20-36 (12-13)

24 år gamle Bakkerud tettet forsvaret, og var også giftig fremover - og var nøkkelen til at Norge til slutt vant komfortabelt i den første virkelige VM-testen. Ett måls ledelse til pause ble til 36-20 til slutt etter en andreomgang det luktet svidd av.

– Hun spiller som om hun ikke skulle gjort noe annet, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Hun er tøff bakover sammen med Bratsett Dale og nøler ikke offensivt. Det er rett og slett suverent.

Bakkerud noterte seg for seks mål, på tross av at hun mot slutten av kampen ble prioritert nesten utelukkende i forsvar - slik at Norge på den måten kunne få i gang andre spillere offensivt. Marit Røsberg Jacobsen ble Norges toppscorer med åtte.

Legger man dette til de fire målene hun noterte seg for mot Cuba, har det vært en start på mesterskapet å være stolt av for Odense-spilleren.

Hylles av lagvenninnene

Etter kampen var hun beskjeden og opptatt av å rose lagvenninnene.

– Det var utrolig moro. Kjempegøy. Jeg har ikke ord. Jeg er litt stum akkurat nå. Det var utrolig gøy, og jeg hadde mer ro enn i kampen sist, så det var deilig å kjenne på den følelsen, sier Bakkerud til TV 2.

Lagvenninnene sparte ikke på superlativene etter kampen.

– Hun kommer inn og banker inn mål, akkurat når man trenger det. Hun er den siste lille biten i første omgang, som gjør at vi klarer å heve oss og i tillegg gå foran med ett mål. Hun er helt rå. Hun skyter så hardt, at det er helt sinnssykt. Fyttigrisen. Det er rått å se på henne, sier Camilla Herrem.

– Jeg blir kjempeimponert av det Ingvild gjør, istemmer lagkaptein Stine Bredal Oftedal til TV 2.

– Hun kommer innn på et tidspunkt der vi egentlig sliter litt. Hun endrer veldig mye i den kampen, både forover og bakover. En ting er å komme inn og gjøre det godt når ting går godt, men å snu ting i sitt første mesterskap... Det syns jeg er veldig imponerende.

– Jeg er veldig imponert over den jenta der. Hun nøytraliserer Ana Gros. Hun var veldig viktig i den perioden. Hun skyter som en gud i tillegg, så det er fantastisk å se, sier Kari Brattset Dale til TV 2.

– Hun var den store jenta på banen i dag. Hun kom inn i forsvar, gjorde en super jobb, tok fin høyde og jeg føler meg veldig trygg bak henne. Hun skyter fantastisk, sier Silje Solberg til TV 2.

Hun ble kåret til banens beste, men var egentlig i skyggen av Bakkerud.

Gros herjet

Norge kontret inn 2-0 tidlig mot Slovenia, men så begynte det å butte foran cirka 15 norske tilskuere og et par hundre lokale skuelystne i Aquadome.

Spillerne var advart mot, og etter eget utsagn forberedt på Ana Gros, men i kampens første ti minutter fikk den slovenske superstjernen altfor mye tid og rom. Forsvaret lå flatt, Gros scoret fem ganger det første kvarteret og Slovenia ledet 8-5.

Etter en norsk timeout bedret det seg, og man fikk hentet inn forspranget. På 11-11 fem minutter før pause så man hva den store forskjellen på lagene er: Bredden. Tre spillere hadde scoret alle Slovenias mål, sju av dem fra Gros, mens Norge hadde åtte forskjellige målscorere.

Thorir Hergeirsson rullerte også langt mer med hvilke spillere han brukte, enn hva hans motpart Uros Bregar kunne tillate seg å gjøre. Frem til pause tilrev Norge seg initiativet, ikke minst anført av Ingvild Bakkerud som etter at hun kom på banen bidro til å stilne Gros defensivt - og noterte seg for tre mål før pause. Stillingen ved halvtid: 13-12.

– Vi var ikke aggressive nok mot Bakkerud. Hun fikk noen enkle mål, sier Ana Gros til norsk presse.

Utklassing

Norge startet andreomgang sterkt, og Slovenia ble tvunget til sin siste timeout allerede etter to minutter. Uten at det ga nevneverdig uttelling.

Mens kaptein Bredal Oftedal i stor grad ble sittende på benken, fortsatte Ingvild Bakkerud storspillet i den sentrale rollen. Ti minutter ut i andreomgang hadde hun scoret seks totalt, og Norge ledet 20-14.

Oftedal kom etterhvert tilbake på banen offensivt, mens Bakkerud fortsatte å styre spillet for et stadig mer dominant Norge som kontret in nmål etter mål.

Til slutt var det total utklassing i kampen som på forhånd var utnevnt til dagens viktigste kamp av Det internasjonale håndballforbundet (IHF), og ble ekstra viktig også for Norge etter den overraskende slovenske seieren over Nederland.

Den gjør at Slovenia kan ett av lagene som tar seg videre til mellomrunden sammen med Norge. Skjer det vil poengene fra kampen også bli gjeldende der. Derfor viktig å vinne.

Ellers ble det favorittseirer i Norges gruppe tidligere mandag.

Serbia slo Cuba 46-27, mens Nederland reiste seg og slo Angola 35-28.