Politiet advarer mot mobbe-apper for barn og ungdom

Mobbing, vold, sex og narkotika – det er mye ungdom kan bli utsatt for i apper og på sosiale medier generelt. Politiet ber foreldre være på vakt og sette seg inn i hva internett har å by på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ungdom bruker mer og mer tid på sosiale medier, men mye av det som foregår er ikke nødvendigvis like hyggelig. Politiet og barnevakten advarer nå mot flere apper som kan bidra til mobbing på nett. De ber foreldre være på vakt og sette seg inn i hva som foregår i barnas univers.

– Vi får mange henvendelser fra foreldre om mobbing. Mødre og fedre som er bekymret og får dette rett i fanget, sier Torgeir Frøystein i barnevakten.no til God morgen Norge.

Slett Yolo og Tellonym

De fleste foreldre vet lite om hva som egentlig foregår på nettet. Ifølge politiet er ikke sletting av apper nødvendig i alle tilfeller, men det er spesielt noen de tenker man godt kan kvitte seg med.

– Når det gjelder å slette apper, så er kan man like godt fjerne Tellonym og Yolo. Utover disse to synes jeg foreldrene bør gå inn å finne ut hvilke andre apper barna har og ta en prat med dem, sier Anne Katrin Storsveen i politiets nettpatrulje til God morgen Norge.

Ber foreldrene engasjere seg

Storsveen mener også man bør bruke tid med barna og å sette seg inn i brukervanene deres.

– Jeg har tro på at jo tidligere du lærer barna å bruke sosiale medier, jo bedre rustet blir du til å håndtere dem, sier Anne Katrin Storsveen.

Meld fra

Gi beskjed hvis du har opplevd noe mistenkelig eller straffbart.

Politiets nettpatrulje kan kontaktes via Facebook. https://www.facebook.com/nettpatruljenoslo/

Barnevakten.no kan kontaktes via deres hjemmesider. http://www.barnevakten.no/

Også Frøystein i barnevakten.no trekker spesielt frem disse to appene.

– Appene som innebærer anonymitet er trøblete. Yolo og Tellonym skiller seg ut negativt på dette området.

De mener begge at foreldre ikke bør være redde for å blande seg inn, men heller utforske sosiale medier sammen med barna.

– Kan det ikke virke mot sin hensikt å gjøre barna mer interessert ved å blande seg for mye?

– Hvis vi ser på Medietilsynets undersøkelser, så er problemet at foreldrene ikke engasjerer seg. Det er da ting kan gå galt, sier Frøystein.

– Ikke gjør barna en bjørnetjeneste. Snakk med dem og involver dere, legger Storsveen til.