FILIPPINENE: Tyfonen Kammuri har allerede begynt å sette sitt preg på øynasjonen.
FILIPPINENE: Tyfonen Kammuri har allerede begynt å sette sitt preg på øynasjonen. Foto: Gladys Castillo Vidal / Reuters

Stenger skoler og flyplasser før tyfon rammer Filippinene

Kraftig regn og sterk vind traff land øst på Filippinene mandag, det første varslet om at tyfonen Kammuri nærmer seg. Over 63.000 mennesker er blitt evakuert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Myndighetene har stengt skoler og kansellert innenriks lufttrafikk i påvente av tyfonen, som er ventet å treffe med full styrke mandag kveld og natt til tirsdag.

Det er sjeldent at en tyfon treffer Filippinene i desember, skriver CNN. Politiet har gått drastisk til verks for å evakuere deler av befolkningen som ikke ønsker å søke tilflukt.

– Vi må evakuere dem, og jeg har bedt politiet tvangsevakuere enkelte av innbyggerne. De blir bragt til den nærmeste evakueringsleiren, sier guvernør i Albay, Al Francis Bichara, til Phillipines News Agency (PNA).

Skoler stengt

Kammuri er ventet å ramme med vindhastigheter opp mot 40 meter i sekundet og vindkast på over 50 meter i sekundet når den kommer inn over Albay, Catanduanes eller Sorsogon midt i øygruppen.

– De ytre delene av tyfonen treffer nå den østre Bicol-regionen og provinsene der kan vente kraftig regn og sterk vind gjennom dagen, sier meteorolog Raymond Ordinario ved landets værbyrå.

Det er utstedt tyfonvarsel for over 50 provinser på Filippinene, deriblant områder i hovedstaden Manila. I de nordøstlige provinsene av landet har skoler blitt stengt og lufttrafikk er kansellert.

63.000 evakuert

Over 63.000 beboere i provinsene Albay og Camarines Norte er evakuert fra sine hjem. Det er sendt ut varsel om fare for jord- og gjørmeskred og for stormflo som følge av tyfonens herjinger.

– Vi ber publikum, særlig de i områder som blir berørt av tyfonen, om å være årvåkne og forholde seg til sine lokale myndigheter for riktige forholdsregler, uttalte presidentens talsmann Salvador Panelo mandag.

(©NTB / TV 2)