Disse gir sjefen størst motstand: – Jeg er ikke den som går stillest i dørene

Landslagssjef Thorir Hergeirsson oppmuntrer Håndballjentene til debatt. Det får han.

Thorir Hergeirsson var i det spøkefulle hjørnet formiddagen japansk tid før Norges kamp mot Angola.

Landslagssjefen hevdet at han ikke var oppdatert på hva som skjer i gruppen Norge krysser med inn i hovedrunden, der blant annet regjerende verdensmester Frankrike og Danmark har slitt.

– Om vi tar oss videre, så tar vi det da. Her er alt åpent, sier han.

– Alle jentene er opptatt av hva som skjer ellers i VM, ymtet NRK frempå.

– Det er ikke bra. Det burde jeg visst.. Å «hekkan». Nå er det husarrest. Nå er det pisken frem. Her og nå, sier Hergeirsson med et kraftig kroppspråk til latter fra pressekorpset. Han poengterer:

– Det er lov å se fremover et lite sekund, men så er det her og nå. Det opplever jeg at de er.

Involverer spillerne

Hergeirsson er norsk landslagssjef på ellevte året, men inntar ingen allmektig posisjon der han dikterer hvordan Håndballjentene skal oppføre seg eller spille til punkt og prikke.

Islendingen, med to VM-, tre EM- og ett OL-gull på merittlisten, vil heller ikke ha det slik. Han gir spillerne en nøkkelrolle i kampplanleggingen.

– Vi involverer spillerne mye. De har stor del i forberedelsene, og noen ganger har vi ulike meninger. Vi diskuterer, og blir vi ikke enige skjærer sjefen gjennom, forklarer Hergeirsson.

– Det er dynamikk. Jeg vil ha spillere med sterke meninger, som engasjerer seg og eier det de er med på. Jeg har ingen tro på at det er en som dirigerer og de andre løper etter. Det går i en viss periode, men man får aldri det beste ut av laget. Det er et felles prosjekt. Har man vært på å legge linjene, så har man et sterkere eierforhold. Da ofrer man ofte mer for å få det til, enn om det er en annen manns eie.

Han fremhever også at det i diskusjonene ofte kan komme opp med en plan b og c, som de kan se til om ting ikke skulle gå etter planen.

Fem navn går igjen

TV 2 har spurt noen av de mest sentrale spillerne om hvem som gir Hergeirsson mest motstand i diskusjonene. De fleste er samstemte:

Forsvarsmessig er det Kari Brattset Dale og Emilie Hegh Arntzen som er dronningene. Offensivt: Stine Bredal Oftedal, Marta Tomac og Camilla Herrem.

– Jeg er ikke den som går stillest i dørene, sier Herrem,

– Hvem andre sier fram om sjefen tar feil?

– Det er mange som kan si fra om Thorir tar feil, men da skal han ta feil også, flirer hun.

– Man gjør ikke det om man er usikker og han gjør som regel jobben sin. Hvis vi ikke er helt enige, så sier vi det på en litt annen måte. Jeg syns det er viktig at man er flink til å snakke om ting, og at man har en åpen dialog om mye. Det er fint at man kan ha en slik relasjon. Det er viktig både på og utenfor banen.

– Vi har veldig sjelden høylydte diskusjoner, sier Stine Bredal Oftedal til TV 2.

– Vi kan godt være litt uenige om ting. På et tidspunkt må Thorir også slå ned på noe og rett og slett bestemme. Det er superviktig. Jeg ønsker jo at han skal slå ned på ting, for med så mange spillere så har man mange ulike meninger. Det er helt avgjørende at han skjærer gjennom, slik at vi har en klar og tydelig retning.

Ikke tilfeldige snuoperasjoner

Oftedal drar frem lagvenninnen fra Györ, Kari Brattset Dale som en som står frem litt ekstra.

– Når det kommer til forsvar, så er det jeg og Emilie som står mest i midtforsvaret som spør litt spørsmål, slik at vi kan diskutere oss frem til den beste løsningen, sier Brattset Dale.

Norge har startet svakt og ligget under både mot Slovenia og Serbia til nå i VM, men snudd kampene og vunnet. Det er ikke tilfeldig, hevder Marta Tomac.

Akkurat å snu kampene er noe de har diskutert mye i oppladningen.

– Vi har en prosess hvor vi finner ut sammen hva er vi trygg på, hva som fungerer når vi sliter, og hva vi alltid skal tilbake til. Det er en prosess vi har sammen; spillere, trenere og støtteapparat, sier Tomac.

– Vi snakker mye om det for å finne ut hverandres ønsker. Hvordan kan jeg sette deg opp i en god posisjon, når du er litt utenfor eller trenger ekstrahjelp. Det er en prosess som går hele tiden. Det er gjennom prat rett og slett, mest utenfor banen, men så må man også ta kommando på banen og gå litt foran.