TROSSET PÅRØRENDES ØNSKE: Boris Johson
TROSSET PÅRØRENDES ØNSKE: Boris Johson Foto: Alberto Pezzali

Trosset pårørendes ønske: – Smakløst

Storbritannias statsminister Boris Johnson gjorde et politisk poeng ut av terroren i London, på tross av pårørendes ønske om at han lot være.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To mennesker ble drept da den tidligere terrordømte Usman Khan gikk til angrep på uskyldige på London Bridge.

Johnson beskyldes nå for å vri om fakta om terrorhendelsen på London Bridge i et «smakløst» forsøk på å gjøre hendelsen til et tema i valgkampen, skriver The Guardian. Statsministeren forsøkte å legge skylden på løslatelsen av de terrordømte på Labour.

På tross av at familien til et av ofrene har bedt om at sønnens død ikke blir brukt som et politisk poeng, har Johnson hevdet at en venstrevridd regjering var ansvarlig for at Usman Khan var blitt sluppet fri.

– Ikke bruk min sønns død til å promotere propaganda

David Merritt, faren til drepte Jack Merritt, tweetet natt til mandag som en reaksjon på Johnsons utspill, og engelske mediers bruk av Johnsons uttalelser og bilder av sønnen.

– Ikke bruk min sønns død, og han og hans kollegers bilder, til å promotere din avskyelige propaganda. Jack var imot alt du står for – hat, splittelse og ignoranse, skriver Merritt.

Merritt jobbet ved universitetsprogrammet Learning Together, som jobber for rehabilitering av tidligere innsatte.

Familien har i en tidligere uttalelse vært klare på at de ikke ønsket at sønnens død skulle brukes politisk.

– Vi er helt sikre på at Jack ikke ville ønsket at denne forferdelige, isolerte hendelsen skulle brukes som et påskudd for regjeringen til å innføre enda flere drakoniske straffer for fanger, eller for å holde dem fengslet lenger enn nødvendig.

– Jack levde etter prinsippene sine: han trodde på tilgivelse og rehabilitering, ikke hevn, og han tok alltid den svakes side, sier familien i uttalelsen.

Legger skylden på Labour

28 år gamle Usman Khan ble i 2012 dømt for blant annet å ha planlagt et angrep mot London-børsen. Han planla også å etablere et treningsanlegg for terrorister i Kashmir, skriver The Guardian, som siterer uttalelser fra dommeren da dommen falt.

Politiet har bekreftet at Khan ble dømt for terror i 2012 og prøveløslatt i desember 2018.

Det var i et lengre intervju med BBC at Johnson la skylden for Khans løslatelse på Labour.

– Ifølge loven måtte han bli løslatt på grunn av ordningen med automatisk tidlig løslatelse, som han ble dømt under. Det var realiteten og det ble innført av Labour med støtte fra Jeremy Corbyn og resten av partiet, sier Johnson i intervjuet

– Jeg synes det er sinnssykt, jeg synes det er frastøtende, at personer som er så farlige som denne mannen skal få lov til å være ute etter å ha sonet bare åtte år og derfor kommer vi til å endre loven.

Johnson mener alle terrordømte må sone hele dommen.

– For alle lovbrudd knyttet til terrorisme og ekstremisme må straffen fra dommeren være tiden som faktisk sones. Disse kriminelle må sone hver dag av sin dom, uten unntak, sier Johnson til The Times.

– Om man dømmes for en alvorlig forbrytelse bør det være en obligatorisk minimumsdom på 14 år, og noen bør aldri bli løslatt, tilføyer han.

– Det er smakløst

Leder for Liberaldemokratene, Jo Swinson, mener Johnson forsøker å bruke terrorhandlingen politisk.

– Du har et samfunn som kommer sammen på en fantastisk måte, og så prøver statsministeren å gjøre det til en politisk sak umiddelbart. Jeg synes det er smakløst, sier Swinson.

Labour-leder Jeremy Corbyn sa søndag at han ikke nødvendigvis mener at terrordømte skal måtte sone hele dommen.

– Jeg mener det avhenger av omstendighetene, det avhenger av dommen, men, og dette er viktig, det avhenger av hva de har gjort i fengsel. Jeg mener det må gjennomføres en undersøkelse av hvordan fengselsvesenet vårt fungerer, og hva som skjer med dem når de blir løslatt, sier Corbyn.

Utenriksminister Dominic Raab avviser på sin side at de Konservative forsøker å utnytte situasjonen. Han benyttet likevel sjansen til å advare mot det han mener er skadelig politikk fra Labour.

– Folk må spørre seg selv: Hvem stoler de på? At Boris Johnson skal holde dem trygge, eller Jeremy Corbyn, med hans rulleblad? sa Raab til Sky News.