Frode Berg tilbake i Kirkenes

KIRKENES (TV 2): Spiondømte Frode Berg ble møtt av barnebarnet på flyplassen da han søndag kveld landet i Kirkenes. – Jeg er forberedt på at folk har spørsmål, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Berg landet på Kirkenes lufthavn sammen med sin kone Anita i 20-tiden søndag kveld.

På flyplassen ble han møtt av et av sine barnebarn, som han fikk en lang klem av.

– Jeg visste hele tiden at jeg ville komme tilbake hit. Det å gå ned flytrappa her og kjenne minusgrader og snøfnugg i lufta – det føles godt, sa Berg til oppmøtt presse.

Overrasket

Til TV 2 sier Frode Berg at det var både emosjonelt og litt rart å gå inn døra til sitt eget hjem.

– Det var rart for både meg og kona. Vi har jo vært borte fra hverandre i to år nå, sier Berg.

Videre sier Berg at han ble litt overrasket over all oppmerksomheten han har fått etter at han ble løslatt fra russisk fengsel.

– Jeg har vært klart over at det har vært mediedekning, men jeg fikk ikke akkurat gå i fred på gata i Oslo da jeg var der. Men det har bare vært positive tilbakemeldinger, sier Berg.

Nå ser han frem til rolige dager hjemme i Kirkenes.

– De første dagene skal jeg luske litt rundt her, og bli kjent igjen. Jeg skjønner at folk har spørsmål, og de skal få svar, sier Berg.

NTB har snakket med flere lokale innbyggere ute i gatene. Enkelte gir uttrykk for at Berg har gjort en tabbe og understreker at det er delte meninger om spionsaken han har vært involvert i. Stort sett ønskes han velkommen hjem til familien.

To år i russisk fengsel

I april ble Berg dømt til 14 års fengsel i en domstol i Moskva. Under rettssaken framholdt påtalemyndigheten at Berg hadde skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter.

Berg ble løslatt 15. november løslatt etter å ha tilbrakt nesten to år i russisk fengsel. Han ble overlevert til norske myndigheter som ledd i en fangeutvekslingsavtale mellom Litauen og Russland, og fredag 16. november landet han på Oslo lufthavn.

I etterkant har Berg sagt at han er skuffet og bitter på E-tjenesten, som han mener lurte ham og presset ham til å utføre oppdrag i Russland. I alt skal Berg ha overlevert fem konvolutter med penger.

(©NTB)