STORM: Det var ikke mulig å hente Odd-Karl Stangnes fra Skjervøyskjæret natt til søndag. Foto: Redningsselskapet
STORM: Det var ikke mulig å hente Odd-Karl Stangnes fra Skjervøyskjæret natt til søndag. Foto: Redningsselskapet

Dramatisk redningsaksjon:

Odd-Karl (51) måtte hentes i helikopter etter flere timer på skjær

Mannskapet på redningsskøyta RS «Oscar Tybring IV» kunne ikke se hytta til Odd-Karl Stangnes da de søndag ettermiddag igjen var ute ved Skjervøyskjæret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan det virke som om hytta har blåst på havet i den voldsomme stormen som herjer i Troms.

Odd-Karl Stangnes er selv i god behold. Like før klokken 20.30 kunne Hovedredningssentralen (HRS) melde at han var hentet med helikopter.

– Jeg har foreløpig ingen ytterligere detaljer enn at han er evakuert, sier redningsleder Olav Bjørgaas i HRS Nord-Norge til TV 2.

Stangnes evakuerte til en fyrlykt på skjæret natt til lørdag sammen med hunden Jesper, som holder ham med selskap.

I mange timer forsøkte mannskapet på redningsskøyta RS «Oscar Tybring IV» å redde ham ut, men været var for dårlig. På et tidspunkt meldte HRS om 4-7 meter høye bølger.

Måtte evakuere fra hytta

Odd-Karl Stangnes har hatt som mål å oppholde seg på skjæret i Troms i et helt år. Han har bygget seg en hytte på skjæret, men natt til lørdag måtte han evakuere til fyrlykta som står på skjæret.

– Jeg snakket med ham i 02-tiden natt til lørdag. Vi visste det var meldt storm i helgen med stor bølgehøyde og vindkast på 23-24 meter per sekund. Han satt med overlevelsesdrakten på og sekken var klar, forteller Stangnes' kjæreste Hanne Unander til TV 2 søndag.

– Mens vi snakket sammen, hørte jeg uvante lyder i bakgrunnen. Så sa han at en bølge slo inn i hytta. Da evakuerte han opp i fyrlykta med et tausystem han har laget og hunden Jesper i sekken. Han ringte fra lykta for å si at han var i god behold, fortsetter Unander.

Solid fyrlykt

Siden har hun ikke hørt mer fra kjæresten, men hun er ikke bekymret så lenge han oppholder seg i fyrlykta.

– Jeg har vært i lykta selv og føler meg helt rolig, for den er solid og har stått der lenge. Han har tepper, mat og vann og har forberedt seg. Men det er ikke mobildekning inne i batterirommet der, sier Unander.

VÆRHARDT: Odd-Karl Stangnes har bygget seg ei hytte på Skjervøyskjæret, men natt til søndag var vingen så sterk at Stangnes og hunden Jesper måtte søke tilflukt i fyrtårnet på holmen. Foto: Facebook/Mannen på Skjæret
VÆRHARDT: Odd-Karl Stangnes har bygget seg ei hytte på Skjervøyskjæret, men natt til søndag var vingen så sterk at Stangnes og hunden Jesper måtte søke tilflukt i fyrtårnet på holmen. Foto: Facebook/Mannen på Skjæret

Batterirommet er ifølge Stangnes sin blogg omtrent 0,7x1,4 meter stort.

Stangnes har blitt forsøkt hentet av redningsskøyta RS «Oscar Tybring IV» og kystvaktskipet KV «Andenes», men søndag morgen ga de opp forsøket på å evakuere Stangnes fra skjæret.

Vanskelig operasjon

Det er ikke noe kaianlegg på skjæret, så en evakuering må skje via Kystvaktens lettbåt.

– Med høye bølger som bryter mot skjæret er det en vanskelig operasjon og vi må være sikre på at det ikke medfører noen fare for de involverte, sier Mortensen.

50-åringen er tidligere toppfotballspiller for Bodø/Glimt. Han ville komme seg bort fra hverdagen i Oslo, og ville prøve å leve på skjæret i Skjervøy i ett år.