BEVÆPNET MED STØTTANN: Forbipasserende overmannet terroristen og holdt ham nede til politiet kom fram til stedet. Mannen på bildet holder den svære støttannen fra en narhval. Foto: @HLOBlog via AP
BEVÆPNET MED STØTTANN: Forbipasserende overmannet terroristen og holdt ham nede til politiet kom fram til stedet. Mannen på bildet holder den svære støttannen fra en narhval. Foto: @HLOBlog via AP

Polsk kokk angrep terroristen med støttann

En av de som overmannet terroristen som slo til i London fredag, er identifisert som den polske kokken Lukasz.

Da Lukasz oppfattet hva som var i ferd med å skje, nappet han til seg støttannen til en narhval for å bruke den som våpen. Støttannen var ifølge britiske medier utstilt i Fishmonger's Hall.

Det ble arrangert en konferanse i Fishmonger's Hall hvor gjerningsmannen Usman Khan var invitert fordi han var tidligere straffedømt. Konferansen handlet om rehabilitering av innsatte.

Ifølge politiet startet terroraksjonen trolig inne i selve bygget da Khan dukket opp med to store kjøkkenkniver. Khan stakk ned de som kom i hans vei.

Utenfor Fishmonger's Hall, på London Bridge, ble gjerningsmannen overmannet av forbipasserende. De holdt ham nede til politiet kom til stedet. Mannen ble skutt og drept av politiet.

Støttann

På bilder og video fra stedet ser man en mann med en spydlignende gjenstand som forsøker å holde gjerningsmannen i sjakk. Gjenstanden skal være støttannen til en narhval. Støttannen var utstilt i Fishmonger's Hall, og mannen er av avisen The Times identifisert som den polske kokken Lukasz.

– Lukasz tok en stang og sprang mot ham. Han ble stukket i hånden, men fortsatte å holde ham nede. Det stanset ham ikke at han ble stukket. Lukasz er en helt, sier en kollega av Lukasz til The Times.

Ifølge Norsk Polarinstitutt kan narhvalens spiralformede støttann bli opptil tre meter lang.

Terrordømt

To personer ble drept i angrepet og tre ble skadet. For en av de skadde er tilstanden kritisk, men stabil.

Antiterrorpoliti etterforsker nå hvordan hendelsen kunne skje. Gjerningsmannen er tidligere dømt i en terror-relatert sak. Han slapp ut av fengsel i desember i fjor, opplyser politiet.

Britiske The Guardian skriver at 28-åringen var involvert i al-Qaida-inspirerte planlagte bombeangrep mot London-børsen, Big Ben og Westminster Abbey i 2010. Angrepet ble avverget av den britiske sikkerhetstjenesten Mi5 og politiet.

Bombebelte

Da Usman Khan gjennomførte angrepet fredag, hadde han på seg et falskt bombebelte. Øyenvitnet Karen Bosch sier ifølge nyhetsbyrået AP at hun så at mannen åpnet frakken og viste fram en slags vest på innsiden før politiet trakk seg raskt unna.

Londons ordfører Sadiq Khan roser det store motet publikum utviste da de bokstavelig talt løp mot terroristen.

Også dronning Elizabeth hyller de som stanset terroristen.

– Jeg uttrykker min takk til politiet og nødetatene, i tillegg til de modige enkeltpersonene som risikerte sine egne liv for å hjelpe og beskytte andre, heter det i en uttalelse fra dronningen lørdag.