MAKTDEMONSTRASJON: Ingen kunne stoppe Therese Johaug i sporet i Ruka.
MAKTDEMONSTRASJON: Ingen kunne stoppe Therese Johaug i sporet i Ruka. Foto: Vesa Moilanen

Maktdemonstrasjon av Johaug: – Jeg advarte om dette før sesongen

Therese Johaug tok en overlegen seier i Ruka og vant med et halvt minutt, og slo Frida Karlsson med over minuttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Therese Johaug gikk inn til en solid ledelse på 10-kilometeren i Ruka. Hun gikk inn på tiden 26.47,5. Den tiden klarte ingen å matche og hun vant med 30,1 sekunder ned til finske Krista Pärmäkoski på andreplass.

Johaug overtar ledelsen i sammendraget og går først ut på søndagens jaktstart.

– Jeg er veldig godt fornøyd med løpet i dag. Jeg følte jeg klarte å finne roen, og ikke lot meg stresse selv om Frida var foran meg med to-tre sekunder i starten. Jeg klarte å gjøre mitt skirenn, og veldig godt fornøyd med det, sier Johaug til TV 2.

Natalia Neprajeva tok tredjeplassen, men kom i mål hele 44,4 sekunder bak Johaug.

Frida Karlsson gikk i mål over minuttet bak vinneren fra Dalsbygda.

– Jeg har ikke fått ut det jeg har ønsket disse to første dagene, sier en skuffet Karlsson til TV 2.

– Jeg skal være smart nå og analysere hva jeg gjør feil, og virkelig prøve å finne tilbake til den avslappende kjøringen. Jeg vil bare få til fine løp fremover, legger Johaugs største konkurrent til.

Johaug mener Karlsson har et stort press på seg og forstår svenskens skuffelse.

– Dette har jeg advart mot før sesongen startet. Vi rundt, både medier og folket kan ikke forvente at hun skal komme inn som førsteårs senior og være med å kjempe i toppen av hvert eneste skirenn året og vinteren igjennom, sier Johaug og legger til:

– Som junior kan du vinne et skirenn på en dårlig dag. Det kan du ikke som en seniorløper. Så er det jo tøft at alle andre rundt tror at du skal være på pallen, og være med å kjempe mot meg. Så klarer hun på en måte ikke det, og da blir man jo skuffet selv. For man skrur opp forventningene selv også.

– Hun må bare skynde seg langsomt, så vet jeg at hun kommer til å ha skirenn i vinter der hun kommer til å være med å kjempe i toppen, understreker Johaug.

Heidi Weng ble nest beste norske på en syvendeplass, 58 sekunder bak Johaug.

– Jeg er veldig fornøyd. Jeg slet litt med åpningsfarten og så kom jeg litt inn i det. Men det var vanskelig å få feste, synes jeg. Jeg slet veldig der. Følte jeg gjorde en god test, men slet litt på oppvarming også. Jeg må liksom ha perfekte ski for å roe meg ned, men, men. Jeg er for dårlig til å teste ski rett og slett, så da får vi gjøre noe med det, sier Weng til TV 2.

Johaug gikk ut i snøværet i Ruka med en fart som må ha skremt de fleste av konkurrentene.

Etter 3,1 kilometer ledet Johaug med 15,9 sekunder. På dette tidspunktet lå hun 16,1 sekunder foran Frida Karlsson.

Da hun passerte 6,2 kilometer hadde hun nesten doblet ledelsen og lå foran med 26,5 sekunder. Ned til Karlsson var det nå hele 37,3 sekunder.

Hun fortsatte å øke i løypen og på 8,1 passeringen ledet hun med et halvt minutt. Johaug var rett og slett suveren i sporet. Finske Krista Pärmäkoski lå på andreplass, mens Heidi Weng var nærmeste norske opp til Johaug på fjerdeplass.

– Hun viser ingen svakheter i dette løpet, utbryter NRKSs kommentator Torgeir Bjørn.