Politiet advarer mot å svare på anrop fra 112: – Vi ringer aldri fra nødnummeret

Politiet har mottatt henvendelser fra publikum som blir oppringt fra 112, de oppfordrer folk til å ikke svare på disse anropene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politidirektoratet opplyser i en pressemelding fredag at det er flere som mottar et anrop fra 112. De oppfordrer folk til å ikke svare på disse anropene.

– Vi oppfordrer til ikke å ta telefonen dersom du mottar et anrop fra 112. Vær også varsom med å gi fra deg personlige opplysninger, kommenterer beredskapsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet.

Flere politidistrikt

Sør-vest politidistrikt er blant politidistriktene som har fått henvendelser fra publikum gjennom dagen.

– Det har vært mange henvendelser gjennom dagen, men konkret antall har jeg ikke, forteller operasjonsleder Nikolai Austerheim ved Sør-Vest politidistrikt.

Han oppfordrer til å blokkere eller la være å svare om man blir oppringt fra nummeret.

– Vi ringer aldri fra 112. Blir publikum oppringt fra dette nummeret så bør du la være å svare eller blokkere, sier Nikolai Austerheim.

Tilbakevennende problem

For en måned siden gikk politiet ut med samme melding. Da forklarte kommunikasjonsrådgiver Henriette Holthe i Telenor følgende til TV 2.

– Når norske numre blir misbrukt av utenlandske svindlere kalles det for spoofing. Spoofing er en av de vanligste svindelformene vi har i dag. Det koster ingenting å svare, men tapspotensialet ligger i hva som skjer etterpå. Da prøver svindlerne gjerne å tømme deg for personlige opplysninger og kortdetaljer, forteller hun.