POLITIET: Saken ble etterforsket som et drapsforsøk på Grønland politistasjon i Oslo.
POLITIET: Saken ble etterforsket som et drapsforsøk på Grønland politistasjon i Oslo. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix

Knivstakk tilfeldig mann – skyldte på «killing hands»

Den schizofrene kvinnen trodde en tilfeldig forbipasserende skulle drepe henne. Derfor stakk hun en kniv nesten åtte centimeter inn i nakken hans.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen fant sted på Rommen i Oslo like før klokken halv ni en onsdag kveld i fjor sommer.

Kvinnen i 20-årene skulle på Joker for å kjøpe en pakke røyk, men ifølge egen forklaring fortalte stemmer i hodet hennes at noen hadde planlagt å drepe henne.

Hun tok derfor meg seg en kniv i lomma på genseren sin.

7,7 centimeter

På vei hjem fra Joker passerte kvinnen en tilfeldig mann, har hun forklart. Hun var overbevist om at han var der for å drepe henne.

«Stemmene i hodet hennes sa at hun måtte gjøre noe», heter det i en fersk dom fra Oslo tingrett, der kvinnen er dømt til tvungent psykisk helsevern.

Kvinnen løp etter mannen og stakk ham i nakken. Kniven gikk hele 7,7 centimeter inn i mannens kropp og ble sittende fast. Ifølge rettsmedisinerne som har undersøkt ham, er det kun tilfeldigheter som gjør at han ikke er død eller lam i dag.

Selv har mannen forklart at stikket kjentes som en eksplosjon i nakken. Han skjønte ikke hva som hadde skjedd, men tenkte at noen hadde bedøvet ham.

Da mannen snudde seg, så han rett inn i øynene på kvinnen. Hun stirret kaldt på ham uten noen form for reaksjon, har han forklart. Deretter løp hun bort fra stedet.

Fikk oppreisning

Ingen personer ble vitner til hendelsen, og det var kvinnen selv som ringte politiet. Hun fortalte dem at hun hadde knivstukket en mann i selvforsvar.

DØMT HER: Oslo tingrett har dømt kvinnen i 20-årene til tvungent psykisk helsevern.
DØMT HER: Oslo tingrett har dømt kvinnen i 20-årene til tvungent psykisk helsevern. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Dagen etter, da kvinnen ble avhørt, forklarte hun knivangrepet med «killing hands», før hun senere sa at hun ikke husket å ha sagt det. Hun bekreftet likevel at hun ønsket «å gjøre ham borte».

Kvelden i forveien hadde kvinnen ringt politiet og fortalt om en rekke trusler hun hadde fått på telefonen sin, til tross for at disse meldingene ikke eksisterte.

– Hun synes det er fælt å tenke på at hun har gjort dette. Det går mye bedre med henne i dag, og hun har vært stabil i en lang periode. Hun er helt annerledes, sier kvinnens forsvarer Cathrine Grøndahl til TV 2.

Mannen er tilkjent 17.500 kroner i oppreisningserstatning fra kvinnen. Kniven måtte opereres ut av nakken hans, og hendelsen har hatt stor innvirkning på livet hans i etterkant.