I RETTEN: Gunnar Stålsett (84) risikerer fengsel etter å ha latt en papirløs asylsøker jobbe for seg i en lengre periode.
I RETTEN: Gunnar Stålsett (84) risikerer fengsel etter å ha latt en papirløs asylsøker jobbe for seg i en lengre periode. Foto: Berit Roald

Eks-biskop Gunnar Stålsett må møte i retten 19. desember

Saken mot den profilerte biskopen skal gå i Oslo tingrett 19. desember. Stålsett er siktet for å ha benyttet ulovlig arbeidskraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden han pensjonerte seg i 2005, har Gunnar Stålsett hatt en ansatt uten arbeidstillatelse.

Påtalemyndigheten har bedt om 45 dagers ubetinget fengsel for 84-åringen, som selv fortalte at han brøt loven i et intervju med Vårt land i sommer.

Det blir en spesiell førjulsopplevelse, sier Stålsett til TV 2 fredag.

Han sier også at han er forberedt på å møte i retten og å sone en eventuell fengselsstraff.

Torsdag opplyste han at han tar siktelsen til etterrettning.

– Jeg har erkjent sakens forhold i avhør og er innstilt på å ta den straffen som måtte komme. Jeg ser for meg at jeg må sone en fengselsstraff. Jeg angrer overhodet ikke, sa Stålsett.

Tilståelsessak

Fordi Stålsett har erkjent straffskyld, er saken planlagt å gå som en tilståelsessak.

– Vi ber om 45 dagers ubetinget fengsel, sett hen til den lange perioden han har benyttet ulovlig arbeidskraft, sa politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til TV 2 torsdag.

Perioden politiet har etterforsket, strekker seg fra 2008 og frem til i dag. Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere saken ytterligere fredag.

– Vi har merket oss det som er fremkommet gjennom media, men har ingen ytterligere kommentarer til dette, skriver han i en SMS.

I går sa Meeg-Bentzen at hvorvidt Stålsett fremdeles benytter ulovlig arbeidskraft, vil bli et tema i retten.

Stålsett bekreftet overfor TV 2 at kvinnen som har jobbet ulovlig for ham, fortsatt gjør dette.

Krass kritikk

En rekke jurister og politikere kom torsdag med krass kritikk mot påtalemyndighetenes krav om ubetinget fengsel for den tidligere biskopen.

– Det er hardt og urettferdig. De har valgt å håndheve dette på en streng måte, og det er jeg uenig i. Politi og påtalemyndighet har en betydelig grad av skjønn, men de har valgt å gå ut på en hard måte, sa Mads Andenæs, jusprofessor ved Universitet i Oslo.

Justisminister Jøran Kallmyr mener imidlertid at Stålsett må behandles som alle andre.

– Gunnar Stålsett var en profilert biskop og senterpartipolitiker, men han erkjenner samtidig å ha brutt norsk lov. Da må han straffeforfølges av den uavhengige påtalemyndigheten og eventuelt dømmes av domstolen på lik linje som sine medborgere, sa han til VG.