(FILES) In this file picture taken on November 24, 2013 Manchester United's Scottish manager David Moyes arrives for the English Premier League football match between Cardiff City and Manchester United at Cardiff City Stadium in Cardiff, south Wales.   With his pallid complexion and haggard appearance, David Moyes bore the look of a man clinging on for dear life long before his sacking as Manchester United manager on April 22, 2014. Despite being hand-picked as Alex Ferguson's successor by the man himself, Moyes struggled to convince from the start and quickly found himself facing questions about his suitability for the role. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS 

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.
Soccer Football - Premier League - Sheffield United v Manchester United - Bramall Lane, Sheffield, Britain - November 24, 2019  Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer before the match   Action Images via Reuters/Carl Recine  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or

Solskjær har kopiert hovedsymbolet på nedturen: – Feil å sammenligne

David Moyes fikk sparken etter 34 Premier League-kamper som Manchester United-sjef. Nå har Ole Gunnar Solskjær ledet dem i samme antall, og til nøyaktig like mange (!) poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Manchester United-Aston Villa søndag 17.30 på TV 2 Sport Premium!

Ole Gunnar Solskjærs tid som Manchester United-manager har virkelig vært en berg-og-dalbane.

Etter en utrolig start, med 26 av 30 mulige poeng i ligaen og avansement i det som var av cuper, har det siden vært mer utforbakke for nordmannen i sjefsstolen hos en av verdens mektigste fotballklubber.

Forut for søndagens kamp mot Aston Villa har han ledet dem i totalt 34 ligakamper, det samme antallet som David Moyes fikk i den miserable 2013/14-sesongen før skotten måtte forlate sin post som manager.

Og utrolig nok har Solskjærs United tatt nøyaktig like mange poeng som det Moyes' United tok på tilsvarende antall kamper den gang.

– Resultatene under Moyes var mer oppsiktsvekkende enn hva tilfelle er for United nå. Da var de en stormakt, men siden den gang har det blitt gjort mange feil som har resultert i en medioker spillerstall, sier Simen Stamsø-Møller.

United-supporter: – Formildende omstendigheter

TV 2s fotballekspert får støtte av Eivind Holth, journalist for united.no, som mener sammentreffet sannsynligvis forteller mest om hva som har skjedd med Manchester United siden Sir Alex Ferguson gav seg, og Moyes overtok, i 2013.

– Konteksten i dag er at Solskjær jobber under formildende omstendigheter. Alle ser at det ikke er nok kvalitet i stallen og at det aldri var realistisk å tette alle hullene på én sommer. Klubben gjentar til stadighet at dette er et langtidsprosjekt og at arbeidet med en «cultural reboot» er godt i gang, sier han.

Holth, som selv twitret de noe oppsiktsvekkende tallene tidligere denne uken, mener derfor at det er feil å sammenligne de to managernes resultater.

– For Moyes var det andre forutsetninger. Han tok over et mesterlag, men hadde ikke hodet over vann. Det er overraskende at Solskjær og Moyes står likt resultatmessig, men troen på Solskjær og optimismen rundt laget som bygges og den fotballen de tilstreber å spille er fortsatt stor. Stemningen og glimtene av United-fotball trumfer resultatene – i alle fall enn så lenge. På bakgrunn av dette er det feil å sammenligne resultatene på nåværende tidspunkt, sier Manchester United-journalisten.

Tatt mer poeng enn Klopp gjorde i tilsvarende periode

31-åringen har vært skribent for de norske Manchester United-supporternes nettsted siden 2017, og påpeker i sin tweet at også andre managere som man gjerne liker å sammenligne seg med har prestert relativt likt med Solskjær og Moyes.

– De har tatt to poeng mer enn det Jürgen Klopp gjorde i sine 34 første seriekamper som Liverpool-manager. Mauricio Pochettino tok ett poeng mer i Tottenham. Det nyanserer jo bildet litt, sier Holth.

Sammentreffet er kanskje enda mer utrolig tatt i betrakning at Solskjærs start som United-sjef var av det utrolige slaget. Ingen nyansatt manager har tatt mer poeng fra sine første ti kamper enn Solskjærs 26 (åtte seiere og to uavgjorte) fra desember til februar forrige sesong, men siden har det vært tråere for nordmannens poengfangst på Old Trafford.

– De behøvde noe nytt etter Mourinho, og Solskjær var perfekt mann der og da. Siden har han ikke klart å stabilisere laget på et høyt nivå. Det er få spillere som har hevet seg betraktelig siden Mourinho forsvant. Alle skadene har også gjort at hans foretrukne startellever ikke har spilt mange kamper, forklarer Stamsø-Møller.

– Vi må se tegn til utvikling på kontinuerlig basis

United-supporter Holth ser det også nødvendig å dele opp Solskjærs periode for å analysere den i en større kontekst. Nordmannen har om drøyt to uker hatt jobben i ett kalenderår, med enorme svingninger.

SER TEGN TIL BEDRING: Eivind Holth mener Ole Gunnar Solskjærs prosjekt er i ferd med å snu. Foto: united.no
SER TEGN TIL BEDRING: Eivind Holth mener Ole Gunnar Solskjærs prosjekt er i ferd med å snu. Foto: united.no

– Det første halvåret kan deles i to. Del én var eventyrlig, del to var elendig. Etter det har det gått både opp og ned. Fra 4-0 mot Chelsea til 0-1 mot Bournemouth via et par «enkle» seirer på veien. Håpet United-fansen klamrer seg til er at vi skal få se en positiv trend og rød tråd fra kamp til kamp. For å tro på prosjektet må vi få et innblikk i hvordan det kan bli hvis alt går etter planen. Det betyr at det ikke kan gå for lenge mellom oppturene, samtidig som det er en erkjennelse av at det vil gå opp og ned – fordi det er brikker som mangler. Men vi må se tegn til utvikling på kontinuerlig basis.

– Moyes fikk jo sparken etter akkurat 34 kamper. Kan dette snu for Solskjær, eller lever han nå uansett på lånt tid?

– Jeg vil påstå at han allerede er i ferd med å snu det, selv om 3-3-kampen mot Sheffield United var alt annet enn et positivt tegn. At Pochettino er ledig på markedet øker presset på Solskjær, men terminerer klubben Solskjær-prosjektet fire måneder inn i hans fulle første sesong som manager bryter de alle løftene de har gitt det siste halvåret. Det vil ikke se bra ut for klubbledelsen, som opplever et press de ikke har gjort tidligere, og mange spør seg om Ed Woodward vil kunne overleve et nytt managerskifte som administrerende direktør, forklarer journalisten.

TV 2-ekspert: – Han virker fredet foreløpig

TV 2-ekspert Stamsø-Møller tror også det sitter langt inne for Manchester United som klubb å sparke enda en trener på så kort tid.

– De er klar over at stallen ikke er god nok til å kjempe i toppen, og han kommer til å få mulighet til å handle i januar. Dersom resultatene ikke bedrer seg fram til sommeren vil de nok vurdere å erstatte ham, men han virker fredet foreløpig, sier ekspert- og kommentatoren.

Og skal en tro United-kjenner Holth, står de rødes supportere fremdeles bak sin manager. Hans fortid i klubben som spiller spiller inn, men er ikke den eneste faktoren.

– Mitt inntrykk er at frustrasjonen i de vanskelige periodene har vært rettet mot klubbledelsen, mens hyllesten i de gode periodene har vært rettet mot Solskjær og spillerne. Det tror jeg ikke bare er fordi Solskjær er en United-legende, men fordi fansen forstår hvilke forhold han jobber under, samtidig som det ikke skal undervurderes at han forsøker å gjenskape «The United way» med unge spillere og underholdende fotball, forklarer han.

Moyes er hovedsymbolet på nedturen: – Passiv og forsiktig

Årene siden Sir Alex Ferguson gav seg har - foruten noen sporadiske cuptriumfer - inneholdt mange nedturer for supporterne av gigantklubben fra Manchester, og det vil til våren være sju år siden de sist vant ligaen. David Moyes, mannen Solskjær nå har kopiert, sees på som hovedsymbolet for nedturen i epoken post-Ferguson på Old Trafford.

– Enkelte vil si at Moyes kunne fått tusen forsøk og likevel ikke lyktes. At det bare måtte bli sånn. Noen måtte «ta smellen» og forsøke å erstatte Ferguson. Det var selvfølgelig umulig. Det som først og fremst felte Moyes, i kombinasjon med resultatene, var at han aldri fremsto eller uttrykket seg som en United-manager. Han ble tolket som en passiv og forsiktig manager, og uten trenerteamet som var der under Ferguson nådde han ikke fram til spillerne. Der er Solskjær i motsatt ende av skalaen, sier Holth.

FØLGER UNITED TETT: Eivind Holth, her under Manchester Uniteds oppkjøring i USA sommeren 2018, dekker favorittklubben sin tett. Foto: Privat
FØLGER UNITED TETT: Eivind Holth, her under Manchester Uniteds oppkjøring i USA sommeren 2018, dekker favorittklubben sin tett. Foto: Privat

Journalisten har selv intervjuet Solskjær da den nåværende Manchester United-manageren styrte Molde, og mener at den direkte Solkjær-sammenligningen med store managernavn som Klopp og Pochettino viser at det tar tid å få ting på stell i fotballen.

– Det forteller at tålmodighet og prinsippet om at positive tendenser er viktigere enn resultater kan lønne seg. Tid er jo ingen garanti for suksess, men Klopp og Pochettino trengte jo det. Gary Neville og andre United-profiler snakker om tre-fire overgangsvinduer. I tillegg skal Solskjær og teamet hans dyrke en spillestil, mens klubben må få orden på organisasjonen og blant annet få på plass en teknisk direktør. Nøkkelen er som sagt å sørge for positiv utvikling hele veien. Først og fremst på banen, men selvfølgelig også i form av resultater, sier Holth.

Søndag er det Aston Villa som venter for Ole Gunnar Solskjær i hans Premier League-kamp nummer 35 som Manchester United-manager. Seier der vil føre de røde djevlene opp kun seks poeng bak Chelsea som i øyeblikket innehar den fjerde og siste av Champions League-plassene.

Se Manchester United-Aston Villa søndag 17.30 på TV 2 Sport Premium!