MALTA: Den lille øystatens statsminister Joseph Muscat kan bli gransket av EU i forbindelse med drapet på en journalist.
MALTA: Den lille øystatens statsminister Joseph Muscat kan bli gransket av EU i forbindelse med drapet på en journalist. Foto: Guglielmo Mangiapane

Statsminister granskes av EU etter journalistdrap

En delegasjon fra EU-parlamentet sendes til Malta for å undersøke om statsministeren kan knyttes til drapet på en gravejournalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To ministre og statsminister Joseph Muscats stabssjef gikk denne uken av etter nye opplysninger i etterforskningen av drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia i 2017.

– Delegasjonens hovedformål er å undersøke mulige forbindelser til statsministeren, som har beskyttet og forsvart disse ministrene i lang tid, sa den tyske politikeren Sven Giegold, som representerer De grønne i EU-parlamentet.

– Spørsmål om rettsvesenets uavhengighet og alvorlige anklager om korrupsjon på høyeste nivå, betyr at en delegasjon fra EU-parlamentet er nødvendig nå, la han til.

Stabssjef Keith Schembri opplyste tirsdag at han gikk av. Han ble kort etter fulgt av landets turistminister Konrad Mizzi. Noe senere opplyste Maltas finansminister Christian Cardona at han suspenderer seg selv fra stillingen fram til etterforskningen av drapet er avsluttet.

Statsminister Joseph Muscat møter stadig økt press om at han må gå av. I fem dager har demonstranter samlet seg utenfor Muscats kontor for å kreve hans avgang. Onsdag krevde opposisjonen det samme, men statsministeren nektet.

Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe nær hjemmet sitt 16. oktober 2017. I tiden før attentatet hadde hun skrevet flere artikler der hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.