REAKSJONER: Flere går nå ut å tar den tidligere Oslo-biskopen Gunnar Stålsett i forsvar etter at han han er siktet for bruk av ulovlig arbeidskraft.
REAKSJONER: Flere går nå ut å tar den tidligere Oslo-biskopen Gunnar Stålsett i forsvar etter at han han er siktet for bruk av ulovlig arbeidskraft. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Jusprofessor om fengsling av Stålsett:

– Det er hardt og urettferdig

Jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Mads Andenæs mener påtalemyndighetenes krav om ubetinget fengsel for tidligere biskop Gunnar Stålsett er en veldig hard reaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett (84) har siden han pensjonerte seg i 2005 hatt en ansatt uten arbeidstillatelse.

Han er nå siktet for bruk av ulovlig arbeidskraft, og påtalemyndighetene ber om fengselstraff.

– Jeg synes ikke jeg hadde noe valg. Jeg har hjulpet en papirløs flyktning fra Eritrea med jobb. Ut ifra mitt eget verdisyn kunne jeg ikke se at hun hadde noen muligheter for å møte dagens utfordringer etter at myndighetene hadde tatt fra henne det hun oppfattet som retten sin til å arbeide, sier Gunnar Stålsett.

– Utfører hun fortsatt arbeid for deg i dag?

– Ja, det gjør hun, sier Stålsett.

Likhet for loven

Justisminister Jøran Kallmyr sier til VG at Stålsett skal behandles som alle andre.

– Gunnar Stålsett var en profilert biskop og senterpartipolitiker, men han erkjenner samtidig å ha brutt norsk lov. Da må han straffeforfølges av den uavhengige påtalemyndigheten og eventuelt dømmes av domstolen på lik linje som sine medborgere, sier han til VG.

– Hardt og urettferdig

Det får Jusprofessor ved Universitet i Oslo, Mads Andenæs til å reagere.

– Det er hardt og urettferdig. De har valgt å håndheve dette på en streng måte, og det er jeg uenig i. Politi og påtalemyndighet har en betydelig grad av skjønn, men de har valgt å gå ut på en hard måte, sier Andenæs til TV 2.

Han understreker på hvilket grunnlag Stålsett har ansatt denne kvinnen og mener at saken er omstridt og politisk.

– Stålsett har sett seg nødt til å gå ut i den offentlige diskusjonen å forklare seg om at han har ansatt denne kvinnen som ikke har noen annen mulighet til å skaffe seg en inntekt som kreves for et verdig liv. Han er plukket ut i denne saken som et symbol. Her legger de opp til en rask og streng straffeforfølging og at det er unødvendig og uforholdsmessig, sier Andenæs.

Har satt i gang en debatt

Tidligere partileder i KrF, Knut Arild Hareide tar Stålsett i forsvar. Han sier til TV 2 at han tror Stålsett har satt i gang en debatt.

RETT: Knut Arild Hareide(KrF) mener Stålsett har gjort det han mener er rett i denne saken.
RETT: Knut Arild Hareide(KrF) mener Stålsett har gjort det han mener er rett i denne saken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Stålsett har fulgt sine verdier og har gjort det han mener er rett i denne saken. Det er ikke Stålsetts handlinger det er noe galt med, det er lovene det er noe galt med, sier Hareide.

– Kunne du gjort det samme?

– Jeg deler den oppfatningen og det Stålsett har gjort. Han har kalt dette sivil ulydighet. Det er noen ganger en har lov til å bruke den formen innenfor et demokrati. Jeg tror Stålsett har satt i gang en debatt. Jeg tror ingen vil at Stålsett skal gå i fengsel for at han står på sine verdier, sier Hareide til TV 2.

– Straffes for å vise medmenneskelighet

Leder for Antirasistisk senter i Norge, Rune Berglund Steen sier til TV 2 at han synes saken er rystende.

– Dette er dypt rystende. Skal det virkelig bli slik i Norge at vi straffer mennesker for å vise medmenneskelighet?

Han sier at Stålsett fortjener honnør og hvis han må tilbringe et minutt i fengsel vil det være skammelig.

– Det er ille nok at Stålsett må møte i retten på grunn av dette. Hvis han tilbringer så mye som ett minutt i fengsel, vil det være en varig skam. De papirløse er blant de mest sårbare blant oss, sier Steen.

Forvrengning av virkeligheten

Frps innvandringspolitiske talsperson John Helgheim kaller saken en aktiv forvrengning av virkeligheten.

– Det er ikke sånn at dette er personer som ikke kan returnere. De fleste kan helt fint returnere, men de nekter. De har ikke noe grunnlag for beskyttelse, sier Helgheim til TV 2.

Han mener saken viser et tankesett som ville si at alle kan gjemme passet sitt å bli i Norge uten konsekvenser.

– Hvis man skulle fulgt denne tankemåten, kunne jo alle som vil kommet til Norge, gjemt unna passet sitt og sagt "her blir jeg". Sånn kan vi virkelig ikke ha det, sier Helgheim.

Frp-politikeren sier også at det ikke er rom for at alle skal kunne tolke norsk lov slik den selv passer dem.

– Hvis alle religioner skulle begynne å tolke ut fra sin egen overbevisning hva de skal gjøre og sette det over norsk lov, da har vi virkelig et problem her i landet, sier Helgheim.