OL-HÅP: Banesyklist Anita Yvonne Stenberg er Norges beste banesyklist og kan kvalifisere seg til neste års OL. Her fra Norges idrettsforbunds Team Tokyo 2020-samling på Ullevaal stadion tidligere denne måneden.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
OL-HÅP: Banesyklist Anita Yvonne Stenberg er Norges beste banesyklist og kan kvalifisere seg til neste års OL. Her fra Norges idrettsforbunds Team Tokyo 2020-samling på Ullevaal stadion tidligere denne måneden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Norsk OL-håp seksuelt trakassert av dansk sykkelprofil: – Han var et svin

Syklisten Anita Yvonne Stenberg fikk en upassende sexhenvendelse fra den danske sykkelprofilen Jimmi Madsen. Madsen bekrefter historien og beklager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Cykleforbund (NCF) og Danmarks Idrætsforbund undersøker, ifølge den danske avisen Ekstra Bladet, en sak mot tidligere toppsyklist Jimmi Madsen, som anklages for å ha krenket den norske banesyklisten Anita Yvonne Stenberg.

Stenberg er Norges fremste banesyklist og har gode muligheter for å kvalifisere seg til neste års OL i Tokyo. Madsen er en tidligere toppsyklist med VM - og OL-medaljer å vise til, og er nå en sentral person i dansk sykkelsport.

Madsen er blant annet styremedlem i Dansk Bicycle Club, hvor Stenberg er medlem, og arrangør av Sixday Copenhagen, et ritt Stenberg har deltatt i.

Sendte sex-meldinger på Messenger

Hendelsen skal ha funnet sted for fem år siden.

Den da 22 år gamle Stenberg deltok i et baneritt i Berlin, hvor Madsen også var tilstede.

Stenberg, som er i Hong Kong for å sykle verdenscuprunden der i helgen, forklarer hendelsesforløpet slik til TV 2:

– Da jeg og min romvenninne gikk inn i heisen for å gå opp på hotellrommet på kvelden, så fulgte Jimmi etter oss. Alle tre gikk av i samme etasje, selv om han bodde i etasjen over. Jeg tror det var fordi han ville se om jeg bodde alene. Etter at jeg og romvenninnen min lukket døren etter oss, fikk jeg en melding på Messenger av Jimmi der han inviterte meg opp på rommet sitt. Det avviste jeg. Han fulgte opp med å foreslå oralsex. Dette var langt over grensen og jeg valgte å ikke svare, sier hun.

Jimmi Madsen har ikke respondert på TV 2s henvendelser torsdag.

– Dette var veldig ubehagelig, og jeg var glad at jeg ikke var alene på rommet. Han var et svin som kunne skrive noe slikt. Jeg har hørt rykter fra andre seksdagersløp om at slike ting skjer. Nå fikk jeg det bekreftet. Dette er en ukultur som ikke er akseptabel, sier hun.

Legger seg flat

Begge forteller til avisen at de ikke har hatt et forhold som skulle tilsi at et sånt tilbud skulle komme.

Det er Stenberg og hennes trener, Kenneth Berner, som har varslet om hendelsen.

I en kommentar til Ekstra Bladet legger Madsen seg flat:

– Jeg har sagt unnskyld. Ja, ja, ja, det har jeg, sier han.

Stenberg forteller at hun lenge var redd for å stå frem med historien, da Madsen angivelig hadde makt til å bestemme som fikk delta i det prestisjetunge Sixday Copenhagen-løpet, i tillegg til at han var styremedlem i klubben hvor hun trente.

– Til tross for at det er lenge siden det skjedde, så har det påvirket meg i lang tid. Jeg synes det er fint at det kommer ut nå, for jeg håper at dette vil bidra til å forandre kulturen i sykkelsporten. Jeg var 22 år gammel og usikker på meg selv. Jeg hadde akkurat flyttet hjemmefra og kommet inn i de store sykkelløpene i utlandet. Da var det ubehagelig at det første man ble møtt med var seksuelle tilbud fra en i sin egen klubb. Jimmi var medlem av styret og delte rom med formannen i klubben. Dette førte til at jeg ikke våget å ta kontakt med styret. Dette var en ukultur som ikke var grei, forteller hun videre til TV 2.

– Dette er dypt trist og overhodet ikke akseptabelt

Eystein Thue Stokstad, generalsekretær i NCF, forteller at det norske forbundet har jobbet med saken siden de ble gjort kjent med den.

– Vi ble informert om denne saken i midten av oktober og tok umiddelbart tak i den. Vi har stått bak og støttet Anita etter at vi mottok varselet, og vi har sendt en anmodning til det danske sykkelforbundet der vi forventer at de tar tak i saken ettersom dette omhandler en person i en dansk sykkelklubb og et dansk sykkelmiljø, sier han til TV 2.

– Hva bør utfallet bli?

– Vi forventer at de tar grep, uten at jeg skal spå utfallet. Utfordringen til danskene at de ikke har like god jurisdiksjon på dette området som vi har i Norge gjennom idrettsforbundet. Det er dermed ikke like lett for de å ta i saken, men vi vet hva utfallet ville blitt her i Norge-

– Hvorfor har det tatt fem år fra hendelsen skjedde til varselet kom?

– Vi må ha respekt for at det ligger en prosess bak en slik sak, og at det tar tid før en ung utøver tar tak i det. Svaret er kanskje at man modnes og at man på et tidspunkt finner ut at man vil ta grep. Uansett om det er fem eller ti år siden det skjedde, så er det viktig at man tar opp slike saker. Det kan også ha en preventiv effekt, sier Thue Stokstad, og legger til:

– Dette er dypt trist og overhodet ikke akseptabelt. En ung utøver skal ikke frykte å oppleve en situasjon som beskrives her. Vi håper at denne saken blir en vekker for det danske sykkelforbundet.

Danskene kan ikke gjøre noe med saken

En talsperson for Det danske sykkelforbundet sier til TV 2 at de ikke er en part i saken og at den kun ligger hos det danske idrettsforbundet.

Idrettsforbundet sier til TV 2 at de ikke har noen jurisdiksjon i saken så lenge de involverte personene er over 18 år.

– Vi har sendt et brev til sykkelklubben på bakgrunn av det vi fikk fra NCF og der vi kommer med kritikk. Vi har bedt om en redegjørelse fra dem om hva som har skjedd.