NYTT FUNN: Tidligere har forskere trodd at det finnes to typer svarte hull. Nå har et nytt funn utfordret denne teorien.
NYTT FUNN: Tidligere har forskere trodd at det finnes to typer svarte hull. Nå har et nytt funn utfordret denne teorien. Foto: AFP

NYTT FUNN i melkeveien:

– Så massive svarte hull skal ikke kunne eksistere i vår galakse

Astronomer ved National Astronomical Observatory of China har funnet en ny type svarte hull som utfordrer tidligere teorier om det mystiske fenomenets opprinnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Astronomer har oppdaget et svart hull i Melkeveien som er så stort at det utfordrer den eksisterende teorien om hvordan stjerner utvikler seg i vår galakse, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Så massive svarte hull skal ikke kunne eksistere i vår galakse, ifølge teoriene om hvordan stjerner utvikler seg, sier Liu Jifeng, som er professor ved National Astronomical Observatory of China.

Det svarte hullet har fått navnet LB-1 og har en avstand på 15 000 lysår til jorden.

Utfordrer teorier

Forskere har lenge trodd at det finnes to typer svarte hull.

De mest vanlige svarte hullene blir kalt «stellare». De blir opp mot 20 ganger større enn sola og oppstår når en stjerne kollapser og dermed skaper en «supernova» - det betyr at en stjerne eksploderer og skyter deler av seg selv ut i verdensrommet.

Den andre typen er de «supermassive svarte hullene» som forskere er mer usikre på hvordan har oppstått.

Nå har imidlertid disse teoriene fått en utfordrer: Forskere har trodd at stjerner i Melkeveien har sendt ut mesteparten av gassene sine gjennom stjernevinder og dermed forhindret fremveksten av svarte hull på størrelse med LB-1.

– LB-1 er dobbelt så stort som hva vi trodde var mulig. Nå må man ta utfordringen med å forklare det nye svarte hullets oppstandelse, sier Jifeng, ifølge AFP.

«Ny type svart hull»

Astronomer vet fortsatt lite om svarte hull og hvordan de dannes, forteller David Reitze, som er fysiker ved California Institute of Technology, til AFP. Han var ikke involvert i forskningen.

Reitze støtter teorien om at LB-1 er en ny type svart hull.

– Dette betyr at det er funnet en ny type svart hull, formet gjennom en annen fysisk mekanisme enn hva vi har visst tidligere, sier han.