Tønseth tatt ut til EM i terrengløp

Norges Friidrettsforbund ønsker at Didrik Tønseth skal forsvare de norske fargene under EM i terrengløp i Portugal 8. desember.

SØLV I NM: Didrik Tønseth ble kun slått av Henrik Ingebrigtsen under NM i terrengløp i Frognerparken i Oslo.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SØLV I NM: Didrik Tønseth ble kun slått av Henrik Ingebrigtsen under NM i terrengløp i Frognerparken i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek

Det ble klart da uttaket til mesterskapet ble offentliggjort onsdag.

Tønseth er som eneste norske løper tatt ut til å løpe i seniorklassen for menn. På kvinnesiden stiller Norge med Karoline Bjerkeli Grøvdal (Tjalve), Sigrid Jervell Våg (BUL) og Maria Sagnes Wågan (Tjalve).

Det hefter samtidig betydelig usikkerhet rundt langrennsløper Tønseths deltakelse i Lisboa. Trønderen har ikke lagt skjul på at han svært gjerne vil delta, men landslagstrener Eirik Myhr Nossum har vært kritisk til planene.

I forkant av sist helgs langrennsåpning på Beitostølen sa Tønseth til TV 2 at han har tenkt mye på terreng-EM den siste tiden. Tidligere i høst tok han sølvet under NM terrengløp i Frognerparken bak Henrik Ingebrigtsen.

Konkurransekollisjon

EM-løpet i Lisboa kolliderer med verdenscuprennene i langrenn på Lillehammer. Spørsmålet er hva Tønseth risikerer ved å stå over der. Deltakelsen i vinterens Tour de Ski kan ligge i potten, men landslagstrener Eirik Myhr Nossum har lovet Tønseth at han får dra til Portugal om han viser klasse og kvalifiserer seg under kommende helgs verdenscupåpning i Ruka.

– Status er som før. Jeg må gå fort i Ruka for å være klar til Tour de Ski. Da drar jeg til Portugal for å løpe. Det er siste mulighet, for det er VM neste sesong og OL etter det, sa han til TV 2.

Tønseth utklasset de andre og vunnet 15-kilometeren i klassisk stil på Beitostølen. Johannes Høsflot Klæbo på annenplass var distansert med 18,9 sekunder.

28-åringens form er det med andre ord lite å utsette på.

Vil ha Tønseth på Lillehammer

Med til historien hører det også at landslagstrener Nossum aller helst ser at Tønseth går 30 kilometer skiathlon på Lillehammer om halvannen uke. Det gir Tønseth sjansen til å bevise at han er blitt bedre på lengre distanser, og at han er aktuell for distansen i VM i Oberstdorf neste vinter.

– Det handler ikke om at jeg ikke vil la han løpe. Hvis han går fort nok på ski og er kvalifisert til det han skal, kan jeg være åpen for det. Et annet aspekt er at da jeg tok ut laget på femmila senest i vinter, brukte jeg et argument om at jeg hadde tilgode å se ham lykkes veldig godt i lange løp. Jeg brukte det som et argument mot ham i det uttaket til femmila. Hans Christer Holund fikk gå i stedet. Da sa jeg: La meg slippe å bruke det argumentet i flere mesterskap. Blir han beste nordmann i Ruka hjelper det veldig, men det er vrient å få både i pose og sekk, uttalte Nossum.

Tønseth har skjønt at Nossum ikke er fan.

– Nossum «gir katta» i løpingen. Han har uttalt at jeg må vinne i Ruka. Jeg tror jeg må være topp 3-4 av de norske løperne og gjerne få en pallplass underveis. Jeg dropper ikke Tour de Ski, men jeg kan droppe en Lillehammer-helg hvis jeg får muligheten, sier han.

Det endelige svaret på om langrennsstjernen blir å se i terreng-EM, kommer trolig over helgen.

(©NTB)