Trafikkkaos og kø i Bergen etter enorm vannlekkasje

Det er store trafikale problemer inn mot Bergen nordfra etter en kolossal vannlekkasje. De som må til sentrum må belage seg på å bruke betydelig lenger tid enn vanlig.

E39 Åsanevegen i Sandviken, som er hovedfartsåren til Bergen fra nord, er stengt i retning Bergen som følge av en stor vannlekkasje. Eneste omkjøringsalternativ er via Arna og Hardangervegen.

Ifølge Vegtrafikksentralen Vest vil E39 bli holdt stengt resten av dagen på grunn av omfattende gravearbeid for å ubedre vannledningsbrudd.

– Det vil ta rundt 12 timer å få reparert vannrøret ved Sandviken i Bergen og E39 blir stengt ut dagen, opplyser Ole kristian Årset ved Statens vegvesens kommunikasjonsstab i en pressemelding.

Store trafikale problemer

Onsdag ettermiddag er det fortsatt store trafikkutfordringer på omkjøringsveiene som benyttes når E39 er stengt.

– Det er fortsatt veldig problematisk. Fra Åsane og inn mot sentrum er det veldig mye kø. Trafikken stopper også opp i Vågsbotn, sier trafikkoperatør hos vegvesenet, Marius Råve til TV 2 klokken 12.

Når TV 2 snakket med operasjonsleder i Vest politidistrikt, Per Algerøy klokken 09.30 kunne han rapportere om at trafikkproblemene var er betydelige.

– Det er klart det har ført til store trafikale problemer, men det er en viss flyt i trafikken, sier Algerøy.

Politiet har siden E39 ble stengt inn mot Bergen nordfra anmodet folk som ikke må inn til byen til å la bilen stå.

BOM FAST: Her er et bilde tatt fra helikopter over E39 nord for Bergen ved Helleveien litt før klokken halv 11. Der står trafikken helt stille. Foto: TV 2
BOM FAST: Her er et bilde tatt fra helikopter over E39 nord for Bergen ved Helleveien litt før klokken halv 11. Der står trafikken helt stille. Foto: TV 2

– Bergen kommune har innkalt alle nødetatene og Skyss for å organisere hvordan problemene skal håndteres, sier Algerøy.

Hvis du må kjøre, beregn god tid

Omkjøringsveien har betydelig mindre kapasitet, og er betydelig lenger, så politiet ber folk beregne god tid. Kollektivselskapet Skyss og Vegtrafikkstentralen har satt stab og vil iverksette tiltak.

Vegtrafikksentralen ber også folk la være å kjøre inn til sentrum dersom de ikke må.

– I forbindelse med at E39 er stengt i retning Bergen ved Sandviken bomstasjon MÅ all trafikk inn til Bergen fra nord kjøre via fv 587 Hardangervegen. Bilister må vurdere om det i hele tatt er nødvendig å kjøre inn i morgentimene, på grunn av stor fare for kaos, skriver Vegtrafikksentralen vest på Twitter.

De skriver at E39 er åpnet i nordgående retning.

– E39 i nordgående retning er åpen, og vi oppmoder ALLE store kjøretøy som skal fra Nesttun til Arna om å kjøre E39 Fløyfjell for unngå å belaste Hardangervegen. Skal du til byen fra nord bør du beregne ekstra god tid.

Både Skyss, som står for kollektivtilbudet i Bergen og omegn, og Vegtrafikksentralen har satt krisestab, og vil iverksette tiltak for å forsøke å begrense konsekvensene for de reisende. Vy er også varslet.

Skyss rapporterer om en rekke innstilte avganger, men at det jobbes kontinuerlig med å finne løsninger.

GEOLOGER: Geotekninkere undersøker åstedet for vannlekasjen i Sandviken i Bergen. Hovedinnfartsåren inn til byen nordfra er stengt og fører til store trafikale problemer.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
GEOLOGER: Geotekninkere undersøker åstedet for vannlekasjen i Sandviken i Bergen. Hovedinnfartsåren inn til byen nordfra er stengt og fører til store trafikale problemer. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

60 ble evakuert

Totalt 60 personer evakuerte på grunn av vannlekkasjen der 750.000 liter vann lakk ut. De ble innlosjert på hotell. Onsdag ettermiddag sier politiet i en pressemelding at de fleste evakuerte får flytte hjem igjen.

Det er nå gitt klarsignal til at samtlige evakuerte bortsett fra beboerere i ett hus, kan flytte hjem igjen. Bergen kommune orienterer de evakuerte og skaffer dem transport hjem igjen.

Åtte av de ti boenhetene som ble evakuert, ligger på undersiden av E39. De to siste boligene befinner seg på oversiden av veien.

– Geologer er på stedet for å undersøke området for skader. Hva det blir konkludert med, og når de evakuerte får flytte tilbake gjenstår å se, sier operasjonslederen til TV 2 onsdag formiddag.