IKKE OVERBEVIST: Skal vi tro ekspertene vil ikke Camilla Herrem og de norske håndballjentene få mye å juble for i årets VM.
IKKE OVERBEVIST: Skal vi tro ekspertene vil ikke Camilla Herrem og de norske håndballjentene få mye å juble for i årets VM. Foto: Vidar Ruud

VM-tipset: Ingen tro på norsk medalje

Lørdag starter håndball-VM for kvinner i Japan, og ifølge ekspertene blir det vanskelig for et skadeskutt Norge å nå en semifinale.

I podcasten "Kommentatorbua" har TV 2 sin håndballekspert Bent Svele og tidligere Larvik-trener Tor Odvar Moen, som nå trener ungarske Siofok, gått gjennom gruppene.

Hør episoden her.

Norge mangler flere viktige spillere til VM.

Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbø, Nora Mørk, Henny Reistad, Kjerstin Boge Solås, Amanda Kurtovic, Veronica Kristiansen og Vilde Mortensen Ingstad er alle utilgjengelige.

Ekspertene utelukker ikke at Norge med full klaff kan ta medalje, men med åtte sterke spillere skadet er usikkerheten stor, og de er i tvil om det går.

Slik ender gruppene

I kun en av gruppene er ekspertene uenige om hvem som går videre.

Tor Odvar Moen tror Serbia slår følge med Norge ut av gruppe A, mens Bent Svele holder en knapp på Angola.

Slik tror ekspertene gruppene ender. Lagene i store bokstaver går videre.

GRUPPE A: NORGE, NEDERLAND, SERBIA (Moen) / ANGOLA (Svele), Slovenia, Cuba

GRUPPE B: FRANKRIKE, DANMARK, TYSKLAND, Sør-Korea, Brasil, Australia

GRUPPE C: ROMANIA, MONTENEGRO, UNGARN, Spania, Senegal, Kazakhstan

GRUPPE D: RUSSLAND, SVERIGE, JAPAN, Kina, Argentina, Kongo

Hovedrunden

De tre beste lagene fra hver gruppe går videre til Hovedrunden, og tar med seg poengene fra kampene mot de to andre lagene som går videre.

Man kan altså maksimalt ta med seg fire poeng fra gruppespillet til Hovedrunden.

Landene som tar seg videre fra gruppe A møter de tre beste fra gruppe B. De tre beste fra gruppe C og D møtes i den andre gruppen.

– Russland er klink, sier begge.

Begge ekspertene holder Russland som favoritter til å ta seg videre fra gruppe C og D, men de tror ikke våre svenske naboer klarer å kapre den andre plassen.

Moen tror Montenegro slår følge med Russland, mens Svele har troen på Romania, til tross for dopingsaken.

– Alle skadene kommer til å merkes

Håndballjentene må mest sannsynlig slå ut enten Frankrike eller Danmark i Hovedrunden for å ta seg til semifinale. Ekspertene tror oppgaven blir for tøff for de norske jentene.

– Vi forlanger naturlig nok mye av Norge hver eneste gang, men alle skadene kommer til å merkes. Jeg tror det blir så tett her at et Danmark-lag med de fleste intakt følger etter Frankrike, dessverre, så får jeg heller bli positivt overrasket, mener Moen.

Selv om Svele ikke utelukker at håndballjentene kan prestere over forventning, forventer heller ikke han at damene kommer hjem med sølvtøy.

– Vi kan være laget som overrasker. Men slik det ser ut nå, før mesterskapet, så tror jeg en plass utenfor pallen er det mest realistiske.

TV 2s håndballekspert Gro Hammerseng-Edin har større tro på håndballjentene enn Svele og Moen, og tror jentene tar sølv i årets mesterskap.

– Til tross for ekstreme skadeutfordringer har Norge nok gode spillere til å kunne komme seg til finalen. Vi har verdens beste på strek, verdens beste på playmaker og verdensklasse på målvaktsposten. Det er et sultent lag med erfarne trenere, og det er fortsatt mange spillere som er vant til å være en del av en vinnerkultur.

Tre strake for Frankrike

Ekspertene brukte ikke lang tid på å bli enige om hvem de tror blir årets verdensmestere.

– Ja, Frankrike vinner VM, så den kan vi gjøre ferdig med en gang, sier Moen skråsikkert. Svele sier seg enig.

Hammerseng-Edin var uenig i Moen og Sveles rangering av de norske kvinnene, men er enig i at Frankrike vil gå seirende ut.

– Basert på de siste års sterke resultater tror jeg det ble gull til Frankrike. De har selvtillit, kvalitet og har prestert godt over tid.

Hvis Frankrike vinner i år, vil det være deres tredje strake VM-gull.

Potensielle utfordrere

I podcasten diskuteres Russland og Danmark som de fremste utfordrerne til tittelen.

– Den danske troppen er godt sammensatt, uten skader, og med en målvakt i Sandra Toft som har dominert for franske Brest i Champions League, sier Svele.

Hammerseng-Edin er i sitt VM-tips enig i at Russland er en utfordrer, og spår de på tredjeplass, bak Norge.

– Selv om de er svekket med Dmitrieva ute, har Russland et godt lag. Jeg har tro på kombinasjonen av gode spillere og en god trener i Ambros Martin.

Håndball-VM starter på lørdag, med hele 12 kamper første dag. Håndballjentene møter Cuba i åpningskampen, 12:30 norsk tid på lørdag.