Beitostølen 20191123. 
Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen th. under 15 km  klassisk  menn på Beitostølen.
Foto: terje pedersen / NTB scanpix
Beitostølen 20191123. Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen th. under 15 km klassisk menn på Beitostølen. Foto: terje pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen
Kommentar

Se opp for disse i v-cupåpningen:

Var Beito bare et feilskjær for Klæbo?

Sjekk TV 2-ekspertens vurderinger før verdenscupåpningen i Finland.

De nasjonale åpningene er historie, og nå starter verdenscupen i finske Ruka.

Her er noen av de du bør følge ekstra godt med på:

Therese Johaug: Det er kanskje ingen det er knyttet større forhåpninger til enn Johaug denne sesongen. Så spørs det om den nåværende langrennsdronningen regjerer også denne sesongen, eller om konkurrentene har tettet luka. Det Johaug viste under lørdagens renn på Beitostølen var i en egen klasse. Søndag var derimot ungjentene såpass nærme Johaug at det faktisk er flere løpere som kunne matchet landslagets seiersmaskin. De første svarene får vi i Ruka, der Johaug historisk sett har pleid å levere fryktinngytende løp.

Johannes Høsflot Klæbo: Var det bare et feilskjær da verdens desidert beste sprinter de siste sesongene fikk juling på Beitostølen, eller er det grunn til bekymring? Lørdagens distanserenn tydet på at Klæbo kanskje er sterkere på lengre renn enn tidligere, men har overgangen til allroundlaget gjort at Høsflot Klæbo har mistet overtaket i sprint? Neste hint får vi allerede i første verdenscuprenn. Der venter ei løype trønderen sjokkerte verdenseliten i for to år siden, og den samme løypa der han litt nonchalant forærte seieren til Alexander Bolshunov i fjor.

TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad.
TV 2 Sportens langrennsekspert Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/tv 2

Martin Johnsrud Sundby: I november 2008 vant Johnsrud Sundby sin første av i alt 30 verdenscupseiere. Det skjedde i nettopp Ruka. På Beitostølen var det derimot lite som minnet om verdenscupseier, da Røa-løperen gikk et svakt løp lørdag og brøt søndag. Har det blitt for mange baller i lufta for tobarnsfaren, eller var det bare et tegn på en topptrent kropp med litt for lite overskudd? Også Johnsrud Sundby har gått mange gode renn i Ruka, og kanskje er det her han viser at landslagsveteranen må regnes med i år også?

De norske jentene: Sett bort fra Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla var det strengt tatt ikke all verden å juble for i norsk kvinnelangrenn i fjor. For tidenes beste langrennssprinter var det rusk i maskineriet både på Beitostølen og i en rekke renn i fjorårets sesong, og med Flugstad Østberg ute på ubestemt tid kan vi fort havne i en situasjon hvor Therese Johaug blir litt alene mot røkla. Heidi Weng viste seg fra en bedre side enn på lenge på Beitostølen og på sprinten viste Ane Appelkvist Stenseth svært lovende takter. I Ruka får vi første svar på om Norges beste damer har tatt utfordringen de svenske jentene har gitt dem.

Finnene: En nasjon det blir ekstra spennende å følge er hjemmenasjonen. Før denne sesongen uttalte Iivo Niskanen at han har ambisjoner om å vinne verdenscupen sammenlagt. Da må grunnlaget legges på hjemmebane. Niskanens lagkamerat Ristomatti Hakola har de siste årene vært rett bak de beste i verden ved en rekke anledninger. I de finske åpningsrennene har han sett bedre ut enn noen gang. Blant damene har Krista Pärmäkoski brutt ut av landslaget før denne sesongen, og miljøskiftet kan ha gjort henne godt. Minitouren i Ruka bør passe henne som hånd i hanske.

Russerne: Alexander Bolshunov og Sergey Ustiugov. Lagkamerater og konkurrenter. Russlands to fremste håp trener knapt sammen i sesongoppkjøringen og er nok like opptatt av å slå hverandre som å slå utlendingene. I de ulike åpningsrennene har de vekslet på å se sterkest ut og satt på plass både hverandre, landslagskolleger og utenlandske konkurrenter. Sammen med Johannes Høsflot Klæbo holder undertegnede disse to som de største favorittene til å vinne både minitouren i Ruka og verdenscupen sammenlagt.

Svenskene: Hvor gode er de svenske jentene og kan Calle Halfvarsson by konkurrentene på kamp? Det er lite som er så moro som å slå svenskene og det er lite som svir så mye som å bli slått av dem. Samtidig unner man jo svenskene å ha noen å heie på, så skirenn uten reelle konkurrenter fra Sverige er ikke like moro. Ebba Andersson er ute med skade og Charlotte Kalla er like ujevn som hun har vært de siste årene. Frida Karlsson har derimot aldri sett bedre ut, og etter å ha trøblet med en skulder er Stina Nilsson tilbake på start i Ruka. Dette blir fort de tøffeste konkurrentene til de norske jentene også denne sesongen. Og gutta? Jens Burman slo Dario Cologna da svenskene åpnet sesongen i Gällivare, men utover dette var det lite å juble over. Jeg er redd svenskene må støtte seg på jentene også i vinter.

Det er ikke lett å spå hvem som blir sesongens store gjennombrudd
Petter S. Skinstad

Hvem andre? Det er ikke lett å spå hvem som blir sesongens store gjennombrudd, men det Erik Valnes og Ane Appelkvist Stenseth leverte på Beitostølen holdt høyt internasjonalt nivå. Glem heller ikke Pål Golberg, som for alvor er på vei tilbake i verdenseliten. I Muonio slo Natalia Nepryaeva hele den finske eliten i samtlige konkurranser og i Rovaniemi viste både sølv- og bronsevinnerne fra VM, Federico Pellegrino og Gleb Retivykh, at de har skumle hensikter i sprint. Mange nordmenn vil gjerne se gladjenta Jessie Diggins tilbake i 2018-form, og det både hun og hennes amerikanske lagvenninner viste på Beitostølen var i så måte lovende. På herresiden har det franske laget gått litt under radaren, men det sprinterne viste på Beitostølen lovet godt. Følg med på Chanavat, Jouve, Gros, Manificat og Co. i Ruka.

Kort oppsummert: Det er bare å glede seg til verdenscupen stakes i gang med klassisk sprint, 10/15 kilometer klassisk og 10/15 kilometer jaktstart fristil i Ruka!