helsekontrollen tester:

Ett apparat fjerner hårene klart best

Helsekontrollen (TV 2): Ny teknologi til hjemmebruk skal redusere hårvekst ved hjelp av lysimpulser. Men det er en liten hake ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

IPL står for Intenst pulserende lys, og skal fjerne hår ved hjelp av lysimpulser. Kan IPL-maskiner til hjemmebruk erstatte barberhøvelen?

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

– Ja, teknologien fungerer helt åpenbart, forklarer professor i strålemedisin, Terje Christensen ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Det er bare én hake: Teknologien fungerer kun hvis hårene dine er mørkere enn huden.

Maskinene sender ut lysimpulser som treffer det mørke melaninet i håret, sånn at cellene som holder håret slipper taket.

– Hvis man får en tilstrekkelig intens behandling kan cellene som produserer nytt hår bli drept, slik at hårsekken aldri produserer hår igjen, forteller Christensen.

Han har vurdert maskinene ut ifra hvor høy energi de har i hvert lysblink, noe som påvirker hårfjerningseffekten.

Gjentatt behandling

Christensen forklarer videre at hår vokser i sykluser, og bytter derfor på å være aktive og i hvilefase. Håret forsvinner derfor ikke etter en behandling, fordi den bare virker på hårsekker som er aktive. Det kreves derfor en gjentakende behandling over lengre tid for å få resultater.

Se alle produktene i testen nederst i saken.

En klar testvinner

Helsekontrollen testet fire populære IPL-maskiner over en periode på 12 uker. Alle lovet å redusere hårveksten betraktelige i løpet av få uker.

Fire testpersoner i målgruppen brukte alle fire maskinene, og vurderte hver og en ut fra brukervennlighet, sikkerhet og effekt. Sikkerheten ble vurdert som svært god på alle fire maskinene, men effekten varierte.

Testens vinner: Braun Silk Expert Pro 5
Pris: 4795,-

TESTENS BESTE: Braun Silk Expert Pro 5. Foto: produsenten
TESTENS BESTE: Braun Silk Expert Pro 5. Foto: produsenten

Testens dyreste maskin ble vurdert som den mest brukervennlige, samtidig som testpersonene opplevde at maskinen ga de beste resultatene. I følge professor Christensen kan dette være fordi Brauns maskin har høyere energi per puls, sammenlignet med de tre andre apparatene. Likevel erfarte alle deltakerne å ha en del hår igjen etter 12 ukers prøvetid.

En god andreplass: Philips Lumea Advanced
Pris: 3995,-

Philips dyreste lysbaserte hårfjerningsmaskin lover å «fjerne hår og holde huden hårfri i opptil åtte uker». Testpersonene opplevde at maskinen flekkvis fjernet hårene etter tolv uker, men ikke like mye som maskinen fra Braun.

GOD ANDREPLASS: Philips Lumea Advanced. Foto: produsenten
GOD ANDREPLASS: Philips Lumea Advanced. Foto: produsenten

Philips Lumea Essential
Pris: 1987,-

Philips billigere modell Lumea Essential har like sterke lysimpulser som den dyrere utgaven Lumea Advanced, men brukervennligheten er ikke like god. Kort ledning og et lite «vindu» gjør også at denne bruker lengre tid.

MIDT PÅ TREET: Philips Lumea Essential. Foto: produsenten
MIDT PÅ TREET: Philips Lumea Essential. Foto: produsenten

Babyliss Homelight Compact
Pris: 1295,-

Testens billigste maskin lover å redusere hårmengden med 90 prosent etter kun åtte behandlinger. Etter tolv uker var det denne maskinen som hadde fjernet minst hår, samtidig som den var vanskeligst å bruke.

SISTEPLASS: Babyliss Homelight Compact. Foto: produsenten
SISTEPLASS: Babyliss Homelight Compact. Foto: produsenten

Naturlig forklaring

Christensen mener at teknologien i produktene har dokumentert effekt, men at lyspulsene i hjemmeapparatene er kortere og svakere enn apparatene som blir brukt i salonger med godkjente behandlere.

Dette er ment som en sikkerhetsmargin og skal hindre at en får brannskader eller smerte ved bruk hjemme.

Både Braun og Philips sier til Helsekontrollen at deres kunder er svært fornøyde, men at resultatene kan variere fra person til person. Babyliss ønsker ikke å kommentere testen.