Albania ber allierte om hjelp: – Dette er vanskelig å takle alene

OVERLEVDE: Perparim Greku (28) er blant de 600 skadde som ble reddet ut av ruinene etter at det kraftige jordskjelvet rammet Thumanë i Albania natt til tirsdag.
OVERLEVDE: Perparim Greku (28) er blant de 600 skadde som ble reddet ut av ruinene etter at det kraftige jordskjelvet rammet Thumanë i Albania natt til tirsdag. Foto: Visar Kryeziu / AP
Albanias forsvarsminister ber om hjelp fra allierte land etter at et kraftig jordskjelv satte landet i kriseberedskap. Minst 21 mennesker er bekreftet omkommet og over 600 er skadd.

Albania står midt oppe i en svært dramatisk situasjon etter at landet ble rammet av et jordskjelv med styrke på 6,4 natt til tirsdag.

Det er bekreftet at minst 21 mennesker har mistet livet, samtidig som dødstallene fortsetter å stige. I tillegg er over 600 mennesker skadd, hvorav flere alvorlig. Myndighetene har foreløpig ikke oversikt over hvor mange som er savnet.

Albanske myndigheter har sendt ut en anmodning om bistand til alle Europeiske land for å få hjelp til å takle krisen.

– Vi er oppe i en situasjon og en hendelse av et slikt omfang at ethvert land vil synes dette er vanskelig å takle alene. Men ikke alle allierte har gitt nødhjelp, sier Albanias forsvarsminister Olta Djakka til den albanske avisen Panorama.

Norge gir ikke bistand

Beredskapsteam fra Italia, Kosovo og Tyrkia har meldt at de vil bistå redningsarbeidet. I tillegg har Albanias statsminister Edi Rama opplyst at EU og USA har tilbudt støtte.

Til tross for at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSS) også har mottatt en anmodning om bistand, velger Norge å avstå.

– Anmodningen gjelder tre medium søk- og redningsteam, og Albania har selv uttrykt at det er ønskelig at disse kommer fra land i regionen. Flere av disse har tilbudt hjelp og vi vurderer at det, på det nåværende tidspunkt, ikke aktuelt for Norge å tilby bistand i forbindelse med denne anmodningen, skriver kommunikasjonsansvarlig Trude Måseide i UD til TV 2.

Måseide legger til at Utenriksdepartementet følger situasjonen tett og vil ta stilling til eventuelle nye anmodninger dersom det skulle komme.

UD har i tillegg løpende kontakt med den norske ambassade i Prishtina som arbeider med å kartlegge om nordmenn er berørt av jordskjelvet.

– Utenriksdepartementet har så langt ikke fått informasjon som tilsier at nordmenn er skadd eller omkommet i jordskjelvet, skriver Måseide.

REDNINGSARBEID: Store styrker er satt i sving i søket og redningsarbeidet etter overlevende. Foto: Armend Nimani / AFP
DRAMATISK: Albanias president Ilir Meta sier situasjonen i Thumanë, som ligger nære episenteret, er «veldig dramatisk». Foto: Hektor Pustina / AP
SAVNET: Dødstallene fortsetter å stige, over 600 mennesker er skadd og flere er fortsatt savnet. Foto: Florion Goga / Reuters
ØDELEGGELSER: Nødetatene jobber ved en kollapset bygning i Durrës. Foto: Florion Goga / Reuters
^

– Folk skrek og gråt

Skjelvet inntraff like før klokken 4 natt til tirsdag om lag 34 kilometer nordvest for hovedstaden Tirana, opplyser det seismologiske senteret som overvåker Europa og Middelhavet (EMSC).

Bilder på sosiale medier viste hus som har rast sammen og massive ødeleggelser. Folk løp ut i gaten i panikk i byene Tirana og i Durrës, som ble hardest rammet.

Brannmannskaper, helsepersonell og militære styrker fra hele landet er satt inn i søket og redningsarbeidet etter overlevende.

Ifølge avisen Panorama er fortsatt et uvisst antall innbyggere begravd i ruinene.

– Vi er i beredskap med medisinske team på alle sykehus, sier landets helseminister Ogerta Manastirliu til avisen Gjurma.

– Folk skrek og gråt

Reuters har fått flere overlevende i tale, som beskriver de dramatiske timene etter skjelvet.

Rozina Myrta sitt hus lå knappe 20 meter fra et høyhus som kollapset.

SØRGER: Slektninger sørger over tapte familiemedlemmer etter at flere personer mistet livet da en bygning kollapset i Thumanë, som ligger 36 kilometer nord for Tirana.
SØRGER: Slektninger sørger over tapte familiemedlemmer etter at flere personer mistet livet da en bygning kollapset i Thumanë, som ligger 36 kilometer nord for Tirana. Foto: Gent Shkullaku / AFP

– Da jordskjelvet traff gikk vi ut. Det var røyk og tåke og luktet støv. Folk skrek og gråt og så kom etterskjelvene, sier hun.

Irakli Simoni bor i en landsby cirka 20 kilometer utenfor Thumanë. Da han hørte om jordskjelvet bestemte han seg for å reise til byen for å hjelpe. Da han jobbet i ruinene av en fireetasjers bygning ble han oppmerksom på at han hadde blod på hendene.

– Det var blodet til en mann som var fanget i ruinene og som vi prøve å redde. Han hadde liket av en annen mann oppe på seg. Jeg snakket med han og prøvde å holde ham i live, sier han til Reuters.

Ifølge avisen Koha Jona har 43 mennesker blitt reddet ut av ruinene tirsdag kveld.

– Ikke rustet

Albania er ett av Europas fattigste land. En lokal journalist forteller at landet er for dårlig rustet til å håndtere en så stor krise og at de derfor er avhengige av hjelp fra andre land.

– Brannmannskapene graver gjennom ruinene med sine bare hender, sier Besar Likmeta, en journalist fra Durrës, til BBC.

I tillegg til redningsarbeidet, står Albania overfor enorme materielle ødeleggelser. Forsvarsminister Olta Djakka sier at det er umulig å oppgi antall ødelagte bygninger.

Rundt 400 soldater har satt opp telt i de rammede byene for å gi ly til folk med ødelagte hus.

TELT: Det har blitt satt opp midlertidige telt i byene som har blitt hardest rammet i forsøk på å huse alle som har blitt hjemlsøe etter jordskjelvet. Bildet er fra byen Durrës.
TELT: Det har blitt satt opp midlertidige telt i byene som har blitt hardest rammet i forsøk på å huse alle som har blitt hjemlsøe etter jordskjelvet. Bildet er fra byen Durrës. Foto: Florion Goga / Reuters

Kraftigste på 20 år

Flere etterskjelv fulgte nattens kraftige skjelv, som ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret US Geological Survey (USGS) er det kraftigste i Albania på 20 år, skriver nyhetsbyrået DPA.

Skjelvet var merkbart i et stort område og i flere naboland. Det italienske nyhetsbyrået ANSA melder at skjelvet kunne kjennes i regionene Puglia and Basilicata, helt sør i Italia.

I september ble minst 108 mennesker skadd etter at Albania ble rammet av et kraftig jordskjelv. Det skjelvet hadde en styrke på 5,8, og episenteret var ved kystbyen Durrës.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook