Har du planter i hjemmet ditt? Da bør du lese dette

Helsekontrollen (TV2): Grønne inneplanter skal tilføre oksygen i hjemmene våre. Vi har sjekket påstanden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har interessen for grønne inneplanter kommet for fullt. Plantasjen, Mester Grønn og Hageland lokker med at grønne inneplanter kan rense lufta og tilføre oksygen i hjemmet ditt.

Studie fra NASA

Noe av forskningen plantebutikkene viser til er en tretti år gammel studie fra NASA kalt «Clean Air Studies». Her ble luftkvaliteten målt, og konklusjonen var blant annet at grønne planter kan rense luften og tilføre oksygen.

Se Helsekontrollen gratis på TV 2 Sumo

Selv om ingen sår tvil om NASA-studiens målinger, er det noen viktige forskjeller på laboratorieforsøkene deres og hjemmene våre.

– De så jo for seg å ha plantene i romstasjoner og derfor ble forsøkene gjort i lufttette rom, som er noe helt annet enn hjemmene våre, forteller biolog og inneklimaekspert Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

For å undersøke om planter kan tilføre mer oksygen i hjemmene våre har Helsekontrollen gjennomført et forsøk sammen med Kolbjørn Mohn Jenssen.

Slik var forsøket

Vi målte oksygennivået i ulike rom, både med og uten planter. Plantasjen skriver at plantene har best effekt om de har stått i leiligheten en stund, derfor brukte vi planter som allerede var en del av interiøret i leilighetene.

Ett av rommene vi målte var en vanlig stue i en leilighet, her viste oksygenmåleren 20,9 prosent uten planter. Vi fylte opp stuen med planter og lot det stå i et døgn. Målingen viste at oksygennivået var akkurat det samme som før, 20,9 prosent gjennom hele døgnet.

– Selv om plantene puster ut oksygen så vil de ikke påvirke resultatet i en vanlig leilighet med litt ventilasjon og normal personbelastning, forklarer Mohn Jenssen.

Fylte rommet med planter

JUNGEL: Et lite rom ble fylt med planter, heller ikke her økte oksygennivået. Foto: Jan Morten Bjørnsen
JUNGEL: Et lite rom ble fylt med planter, heller ikke her økte oksygennivået. Foto: Jan Morten Bjørnsen

Vi målte også en stue med mennesker tilstede, men dette ga samme resultat. For å prøve å få oksygenmåleren til å bevege seg, fylte vi til slutt opp et lite soverom til randen med grønne planter. Men selv ikke her greide vi å øke oksygennivået. Det stod fremdeles på 20,9 prosent.

– Det blir jo markedsført som at plantene slipper ut oksygen og bedrer lufta, men tilførselen av oksygen og fjerning av CO2 er så forsvinnende lite at det ikke har praktisk betydning, forteller Mohn Jenssen.

Han poengterer at selv om dette virker i det store kretsløpet på jorda, har det ikke effekt i leilighetskretsløpet.

Men det er ikke bare Helsekontrollen som har undersøkt effekten grønne planter har på hjemmene våre. En ny studie fra Drexel University viser at plantenes luftrensende egenskaper i hjemmene og kontorene i beste fall er sterkt overdrevet.

De regner med at man må ha et sted mellom ti og tusen planter per kvadratmeter for å kunne konkurrere med ventilasjonen i en bygning eller et par åpne vinduer.

Hageland fjerner innlegg

På nettsidene til Hageland kunne man lese at: «En ekstra viktig funksjon de grønne plantene har, er at de renser luften innendørs og tilfører oksygen. Det er bare å nyte at økt oksygeninnhold i lufta reduserer stress, og øker konsentrasjon og kreativitet». Etter å ha blitt kjent med Helsekontrollens avsløringer har Hageland valgt å fjerne innlegget.

– Nå står det bare at grønne planter er med på å øke trivselen i stuen vår og i hjemmene våre, forteller Knut Tveit, kategoriansvarlig for planter og blomster i Hageland.

Mester Grønn vil se nærmere på formuleringene etter Helsekontrollens forsøk.

I likhet med Hageland skriver også Mester Grønn at «økt oksygeninnhold i lufta reduserer stress, og øker konsentrasjon og kreativitet». Innkjøper hos Mester Grønn, Kari Brekke, forklarer at det nok er en gammel sannhet de har hvilt seg på.

– Siden noe ny forskning sår tvil rundt grønne inneplanters luftrensende egenskaper så ønsker Mester Grønn å legge enda større vekt på den positive miljøpsykologiske biten grønne planter fører til.

Plantasjen har startet evaluering

Plantasjen skriver blant annet at «Hvis en plante kan rense luften på en romstasjon, kan den gjøre det i husene og leilighetene våre også».

De sier at de baserer kommunikasjonen sin på tilgjengelig forskning og vil justere budskapet dersom ny forskning tilsier det.

– Vi er allerede i gang med en evaluering basert på Helsekontrollens henvendelse, sier pressekontakt Vibeke Næss i Plantasjen.

Likevel bra med planter

Selv om de grønne inneplantene ikke har så mye å si for inneklimaet som man tidligere har trodd, kan det likevel være flere grunner til å omgi seg med dem.

– Vi bruker veldig mye tid inne, kanskje så mye som 80 prosent av tiden vår, derfor er det viktig å lage innemiljø som er bra for oss, sier førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Grete Grindal Patil.

Hun har jobbet mye med betydningen naturomgivelser har for helsen.

– Jeg tenker at planter kan vi bruke som et virkemiddel uansett fordi det skaper trivsel, er et levende element og det kan skape rom og omgivelser som vi ønsker å være i. Og på den måten er det bra for oss, avslutter hun.